S kočkou v kuchyni? To je splněný sen oblíbené foodblogerky Ivky Jindřichové

17. února 2023 • 12:26

Ještě před pár lety pracovala Ivka Jindřichová v kanceláři a snila o tom, že jednou bude lidi učit, jak si doma uvařit a upéct něco dobrého. Pak pro svou kočku Mindu a své příznivce vydala svou první kuchařku, založila blog catandcook.cz a dnes má na svém kontě čtyři knihy, jednu o cestovních trapasech a tři kuchařky, tu prvně jmenovanou vydala na konci loňského roku. 

Ivce Jindřichové se nyní otevírá nová životní etapa, a to byl dobrý důvod na krátké povídání o životě a práci.

Co vám teď na konci zimy dělá největší radost v kuchyni a v osobním životě? 

V kuchyni určitě fakt, že tvořím novou kuchařku. Minulý rok jsem kuchařky podváděla s knihou o našich trapasech a průšvizích z cest a už mi to chybělo. Tvorba kuchařky je něco, co mě neskutečně naplňuje, protože vím, že kniha bude sloužit mým fanouškům po celé roky. No a v osobním životě? Tak na to je jasná odpověď. Těhotenství. Zanedlouho přijde na svět naše dcera a my se už nemůžeme dočkat, až bude s námi a budeme ji provázet životem. A samozřejmě, až ji začnu učit vařit, to mě dojímá jen to říkám... Je to krásné období. 

S kočičkami je prostě zábava >>>

Video se připravuje ...

Zatím pořád vaříte se svými kočičími parťačkami, co je v kuchyni nejvíc zajímá? 

Kočičí parťačky jsou stále stejně zvědavé a řekla bych, že už jsou snad zvyklé na focení. Je to sranda. Jakmile položím jídlo na zem a jdu fotit, ihned přiběhnou zkoumat, přestože nechtějí ochutnávat. Jsou zvyklé jen na svoje. Tedy pokud zrovna nefotím šunku, tak to by udělaly výjimku. Myslím si, že fotky s kočkami jsou jednou z věcí, ve kterých vynikám. Spousta fanynek je dává prohlížet dětem a jsou oblíbenější než dětské knihy. Tak jsem ráda, že mají dvojí využití. 

Čeká vás hektické období, jaké jsou vaše pracovní plány?

Určitě ta nová kuchařka, její podtitul a zaměření zatím ale neprozradím, jen to, že fanoušci se mají rozhodně na co těšit. Opět v kuchařce najdou podrobně popsané postupy, jak je u mě zvykem, aby se recept povedl opravdu každému, a zároveň se naučí nové kuchařské techniky, dozvědí se zajímavé informace o surovinách a historii receptů a spoustu dalšího. Nebude chybět ani osobní část z naší svatby, která probíhala v Itálii. Také plánuji dále rozšiřovat e-shop o různé kuchařské pomocníky, které miluji a používám. Myslím si, že nás čeká další skvělý rok.

Máte nějakého kuchaře jako svůj vzor, případně byste s některým chtěla něco dobrého uvařit?

Určitě mě v mém rozjezdu inspirovalo mnoho velkých jmen, jako je třeba Gordon Ramsay, Nigella Lawson, Julia Child nebo třeba z českých jmen Magdalena D. Rettigová (s tou si už tedy asi nezavařím), nebo Honza Punčochář a mnoho dalších. Mám i své milované cukráře, patří mezi ně třeba Cedric Grolet nebo Philippe Conticini. Samozřejmě stát vedle kteréhokoli v kuchyni by pro mě byla čest. Ale více než vzor mě poháněla vášeň a láska k jídlu, kterou jsem už nemohla déle brát jen jako koníček, bylo to silnější než já. Nakonec jsem dala přednost srdci před rozumem a po několika manažerských pozicích se můj koníček stal i mojí prací. Bylo to samozřejmě velmi těžké, ale nikdy bych neměnila.

Nedávno jste vydala knihu příběhů o cestování, už plánujete letošní dovolenou, a kde byste ji chtěla prožít?

Protože mě letos čeká porod, tak raději nic neplánujeme. Zároveň brzy snad začneme stavět dům, tak nás čeká dovolená na „zlatých píscích“ a na „maltě“. Ale možná vyrazíme někam s miminkem, uvidíme, jestli bude energie. Samozřejmě chceme sbírat zážitky na druhý díl knížky, tak motivace je veliká, jen opravdu zatím netušíme, jak si všechno sedne, tak se necháme překvapit, kam nás osud zavede. 

„Kontrolou je mi můj manžel, který vařit neumí, a pokud recept ode mě nepochopí, vrátí mi ho, a já ho znovu přepisuju. Je to pro mě velký závazek a na výsledku v kuchyních mých fanoušků mi velmi záleží. Ne nadarmo mi na autogramiád chodí děkovat manželé mých sledovatelek a za další kuchařky rádi zaplatí místo nich, protože tvrdí, že je to pro ně dobrá investice.“ „Kontrolou je mi můj manžel, který vařit neumí, a pokud recept ode mě nepochopí, vrátí mi ho, a já ho znovu přepisuju. Je to pro mě velký závazek a na výsledku v kuchyních mých fanoušků mi velmi záleží. Ne nadarmo mi na autogramiád chodí děkovat manželé mých sledovatelek a za další kuchařky rádi zaplatí místo nich, protože tvrdí, že je to pro ně dobrá investice.“ • Autor: archiv BVR

Před pár lety jste prodělala plicní embolii. Jak vám to změnilo život? 

Je to tak. V roce 2020 jsem prodělala plicní embolii a dostala jsem se do stavu, kdy jsem tušila, že teď je ten moment, kdy umírám. Bylo to pro mě hodně transformační a mám husí kůži a slzy v očích, kdykoli o tom mluvím. V tu chvíli jsem si řekla, že teď ještě nechci odejít a jestli to přežiju, kompletně změním přístup k životu. Začala jsem mnohem víc odpočívat, omezila jsem kontakt s toxickými lidmi, a tak nějak jsem začala žít život mnohem víc vědomě. A i když je to klišé, tak opravdu musím přiznat, že všechno zlé je pro něco dobré a jsem za tuhle zkušenost vděčná. 

A máte ještě nějaké  nesplněné kuchařské sny?

Já jsem toho za svou gastro kariéru zažila mnohem víc, než jsem si kdy vůbec dokázala vysnít. Díky svému podnikání poznávám spoustu zajímavých lidí, jezdím na kurzy focení po celém světě, poznávám úžasná místa a podniky, ochutnávám nespočet dokonalých jídel, učím se novým věcem. Cokoli dalšího je pro mě už bonus navíc, za který jsem neskutečně vděčná. Zároveň vím, že nic z toho by se nestalo, kdybych nebyla ochotná opustit svou komfortní zónu. Je to sice krok do neznáma, ale právě za hranicí komfortní zóny začíná to pravé dobrodružství.

Turecká vejce (Cilbir)

TURECKÁ VEJCE (CILBIR) TURECKÁ VEJCE (CILBIR) • Autor: archiv BVR

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 2

Cena asi: 80 Kč

Suroviny:

  • 400 g bílého jogurtu (10 % tuku)
  • ½ stroužku česneku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce octa
  • 60 g másla
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • arabský chleba
  • sůl

Postup:

V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2 až 4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu, a až bude mít kapalina 90 °C (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír.

Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Ve vodě je nechte 2 až 4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.

Česnek utřete se solí a smíchejte s jogurtem. Máslo vložte do rendlíku a nechte pomalu rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plameni nechce lehce pobublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně infuzované kořením.

Na talíře naservírujte jogurt. Vejce vyndejte opatrně z vody na ubrousek, osušte a položte na jogurt. Máslo promíchejte a lžící naberte. Přelijte s ním vejce a jogurt. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem.

Red velvet bábovka

RED VELVET BÁBOVKA RED VELVET BÁBOVKA • Autor: archiv BVR

Doba přípravy: 80 minut

Počet kousků: 15

Cena asi: 200 Kč

Suroviny:

  • 375 g hladké mouky
  • ¾ lžičky soli
  • 30 g holandského kakaa 
  • 180 g změklého másla
  • 265 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu 
  • 350 ml podmáslí
  • 1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • máslo na vymazání, strouhanka na formu

Na krémovou sýrovou glazuru:

  • 110 g sýru Philadelphia 
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 až 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Máslo, podmáslí a vejce vyndejte z ledničky minimálně 2 hodiny před pečením. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu zapněte na 170 °C. Máslo pokojové teploty šlehejte asi 7 minut samotné (v robotu balonovou metlou nebo ručním šlehačem) a pak do něj po několika dávkách vysypte cukr. Po každé dávce nechte pauzu 1 minutu, aby se cukr spojil s máslem. Poté zašlehejte vejce, jedno po druhém, a vanilku. Vždy nejdříve počkejte, až se vejce zcela zašlehá, a přidejte další.

Do mísy prosejte mouku s kakaem a solí. Do druhé nádoby připravte podmáslí a zamíchejte do něj červenou barvu. Pokud používáte stolního robota, nasaďte na něj K-metlu a zapněte na nejnižší otáčky. Pokud ne, ruční šlehač už nebudete potřebovat, zbytek vmíchejte stěrkou. Do máslové směsi na střídačku po částech přidávejte suchou směs a obarvené podmáslí. Pokud by se vám zdálo, že směs nemá kýženou barvu, než nalijete do těsta všechno podmáslí, zamíchejte do něj ještě trochu barviva.

Nakonec smíchejte ocet s jedlou sodou a přidejte do těsta. Měla by vzniknout sametová směs. Těsto nalijte do formy, uhlaďte stěrkou vršek a pečte v troubě asi 45 minut. Bábovku nechte 5 minut zchladnout, potom ji opatrně vyklopte.

Krémový sýr pokojové teploty šlehejte 3 minuty, pak  přidejte cukr, mléko a vanilku. Mixujte další 3 minuty a zkontrolujte hustotu. Glazura by měla stékat po stěrce a během chvíle by se měla hladina zarovnat. Pokud si nejste jisti, jednoduše si naberte trochu glazury na lžíci a na bábovce to vyzkoušejte. Vychladlou bábovku polijte glazurou a můžete podávat.

Chcete vyzkoušet další recepty od Ivky? Není nic snazšího, než so koupit aktuální číslo časopisu Blesk Vaše recepty >>>

Blesk Vaše recepty 2302 Blesk Vaše recepty 2302 • Autor: Blesk Vaše recepty, BVR
Autor: TR, Olga Trešlová