Oběd provoněný nivou: Navařte s českou sýrovou delikatesou

27. ledna 2022 • 00:00

Také jste si zamilovali chuť českého sýra známého pod názvem niva? Tento gurmánský poklad s ušlechtilou modrozelenou plísní se stal v naší kuchyni natolik oblíbený, že vévodí chuti nepřeberného množství pokrmů, od chuťovek až po hlavní chody. Inspirujte se našimi osvědčenými recepty a navařte s nivou ještě dnes.

Plísňový sýr niva má velmi bohatou minulost a k jeho původu se váže hned několik příběhů. Jedním z nich je ten, že za vznikem české nivy stál věhlas francouzského polotvrdého ovčího sýra Roquefort, jehož napodobeniny se vyráběly po dlouhá léta i na našem území. Když se však stal název Roquefort mezinárodně chráněným, bylo zapotřebí vymyslet pro českou výrobu vlastní. Ruskému technologovi, který byl zaměstnán v mlékárně v Českém Krumlově, evokovalo modrozelené mramorování ušlechtilé plísně uvnitř hmoty úrodnou louku – nivu. Název se ujal a lahodný sýr typu rokfór vyráběný na našem území se stal nivou. Jihočeská niva získala posléze Chráněné zeměpisné označení Evropské unie.

Bochníky nivy oplývají vynikající slanou pikantní chutí po ušlechtilé plísni Penicillium roqueforti. Delikátnost tohoto sýra vyniká jak ve studené kuchyni v obložených mísách a pomazánkách, tak při přípravě teplých pokrmů. Inspirujte se naším výběrem a pohostěte své blízké obědem, na který hned tak nezapomenou.

Vyzkoušejte osvědčené recepty níže ještě dnes.

Květáková polévka s nivou

Až ochutnáte květákovou polévku s nivou, věřte, že se stane jedním z vašich nejoblíbenějších receptů. Jemná smetanová polévka provoněná českým plísňovým sýrem a muškátovým oříškem je tak dobrá, že si ji zamilujete hned od prvního sousta. A pokud si k polévkám rádi dopřejete také čerstvé pečivo, určitě vyzkoušejte dalamánky s Jihočeskou nivou.

Řízek s nivou a hruškami

Chuť plísňového sýru výtečně ladí se sladkými tóny ovoce, jako jsou např. jablka nebo hrušky. A právě kombinace se šťavnatými hruškami na vás čeká v receptu na vepřový řízek nadívaný nivou a hruškami, který jsme pro vás vybrali. Nebojte se neotřelé kombinace, stoprocentně si pochutnáte.

Zapečená hlíva s nivou

Své hosty jistě překvapíte, když jim naservírujete jako hlavní chod zapečenou hlívu s nivou. Chutná naprosto báječně a s bramborovou přílohou je tento pokrm lahodným plnohodnotným obědem. Když navíc vynecháte z receptu anglickou slaninu, snadno tímto jídlem uctíte i vegetariány.

Kuřecí závitky s nivou

Na nedělně prostřeném stole se zase budou náramně vyjímat šťavnaté kuřecí závitky s nivou. Tuto pečínku s křupavou, dozlatova vypečenou kůrčičkou si vychutnáte jak s rýží, tak bramborovými penízky.

Smažená niva v trojobalu

Pokud patříte mezi milovníky klasického smažáku, pak musíte určitě ochutnat smaženou nivu v trojobalu. Lahodný pikantní sýr roztavený v křupavém trojobalu je fantastickou pochoutkou. Když ji navíc doplníte domácí bylinkovou majonézou s česnekem podle časopisu F.O.O.D., zmizí z talířů rychlostí blesku.  

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ