Jak nasbírat velikonoční vajíčka jinak než šleháním děvčat? Zahrajte si na schovávanou

4. dubna 2022 • 00:00

Chlapci šlehají dívky pomlázkou a říkají různé říkanky, za odměnu dostanou vajíčko nebo něco sladkého. Česká oblíbená tradice, která však může být pro mnohé nepochopitelný zvyk a nejmenším způsobit bolest či ponížení. Jak pojmout Velikonoční pondělí zábavnou formou pro děti i dospělé?

Šlehat, nebo nešlehat?

Hlavním symbolem českých velikonočních svátků je pomlázka a tzv. šlehání děvčat. Chlapci dívky šlehají proto, aby byly zdravé a veselé po celý rok. Dívky jim pak na oplátku připravují malovaná vejce, která jsou symbolem života, a na pomlázku vážou barevné stuhy, jejichž barvou může dát dívka najevo náklonnost k chlapci. Na vesnicích se tyto tradice zachovávají až dodnes, ve větších městech se však od těchto jarních zvyků upouští a někteří spíše než za veselou tradici považují šlehání dívek za barbarský čin.

Video se připravuje ...

Kam se ta vajíčka schovala?

Každá země má poněkud odlišné velikonoční zvyky a koledování je spíše středoevropskou tradicí. Pro sousední země bývá větším zážitkem schovka velikonočních čokoládových vajíček a jiných sladkostí, které na zahradě ukryl velikonoční zajíc. Můžete se tak nechat inspirovat a pojmout Velikonoce bez šlehání pomlázkou. Jednoduše ve vybraném prostoru vajíčka předem rozmístěte na více či méně viditelném místě podle stáří vašich dětí.

Ukrýt můžete i jiné dobroty

Děti i dospělí je pak společně hledají. Nemusíte vždy zůstat jen u těch čokoládových, ukrýt můžete i malovaná vejce nebo velikonoční zajíčky naplněné sladkostmi. Některé děti zajíčkovi nechávají na oplátku v zahradě mrkev. Rodiče ji pak často „okousávají“ nebo jakkoliv jinak znehodnotí, aby si děti myslely, že to udělal právě zajíček.

Velikonoční čokoládová vajíčka jsou jednoduchá a rychlá na přípravu. Vyzkoušejte snadný a zaručeně chutný recept.

Velikonoční čokoládová vajíčka

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 12 ks

Cena cca: 70 Kč

Suroviny:

  • 1 balení bílé čokolády
  • 1 balení mléčné nebo hořké čokolády
  • cukrářské zdobení

Postup:

Připravíme si silikonovou formičku na vajíčka. Ve vodní lázni rozpustíme zvlášť bílou a tmavou čokoládu. Rozpuštěné čokolády nalijeme po okraj do formiček. Necháme je alespoň 2 hodiny ztuhnout v mrazáku. Po zchladnutí formičky vyklopíme, vajíčka necháme při pokojové teplotě povolit a poté je ozdobíme cukrářským zdobením. Rozpuštěnou čokoládou můžeme k sobě ještě slepit poloviny vajíček.

Video se připravuje ...

Autor: AP