Knedlíčky z ricotty s křupavou slaninovou strouhankou podle Koko

2. června 2021 • 08:00

Letní sezóna přímo vybízí k odlehčení jídelníčku. Vyměňte proto klasické těstoviny za lehčí variantu nadýchaných ricottových knedlíčků gnudi, které chutnají naprosto neodolatelně posypané slaninovou strouhankou. Lahodný italský pokrm zvládnete levou zadní podle video návodu od Koko.

Že jste o gnudi ještě neslyšeli? Nevadí, neváhejte se do nich pustit právě dnes. Příprava tohoto italského pokrmu je velmi jednoduchá a rychlá, přesto je nutné s ní začít s dostatečným předstihem. Gnudi si totiž potřebují 24 hodin odpočinout v lednici, než je začnete vařit. Naopak slaninová strouhanka chutná nejlépe čerstvá, ale pokud vám zbude, můžete ji v uzavřené sklenici skladovat v lednici ještě dva dny.

Ricottové gnudi – lehoučké a nadýchané

Jedná se o "nahatou" náplň do raviol bez těsta kolem, v podstatě je to taková odlehčená varianta těstovin – spousta bílkovin, málo sacharidů. Gnudi jsou překvapivě nadýchané a měkké a dají se používat jako klasické gnocchi.

Suroviny na "těsto"

150 g (vykapané) ricotty
alespoň 15 g strouhaného parmazánu
špetka bílého pepře
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl podle chuti
dětská krupička nebo semolinová mouka na tvoření a uchovávání knedlíčků v lednici (cca 150 g)

K podávání

máslo
šalvěj
strouhaný parmazán
slaninová strouhanka (recept níže)

Postup přípravy

Smíchejte všechny suroviny na "těsto" kromě soli, ochutnejte a dosolte podle chuti. Rozsypejte krupičku na mělký talíř a tvořte jednotlivé gnudi pomocí rukou. Snažte se, aby byl každý knedlíček přibližně stejně veliký.

Nechte je ve vrstvě krupičky odpočívat v lednici po dobu 24 hodin, v polovině doby (cca 12 hodin) je otočte. Knedlíčky během odpočívání nezakrývejte, krupička (nebo semolina) jim pomáhá vyschnout a vytvořit jemnou krustu na povrchu.

Gnudi vařte v osolené vodě po dobu 3 minut. Po uvaření je velmi jemně vylovte z hrnce, aby se vám nepotrhaly. Můžete je před servírováním ještě lehce osmahnout na pánvi s rozpuštěným máslem a šalvějí. Na talíři je posypte strouhaným parmazánem a slaninovou strouhankou.

Slaninová strouhanka na jakékoliv jídlo

Používá se k ochucování těstovin, gnocchi, gnudi, ale klidně i vařeného chřestu nebo třeba pečené zeleniny. Slouží jako koření, kterým můžete posypat jakékoliv jídlo. Nezapomeňte, že slaninovou strouhanku nemícháme do jídla, přišla by o svou dokonalou křupavost.

Suroviny na 200ml skleničku

2 krajíce bílého italského chleba anebo 5 krajíčků francouzské bagety
4 plátky snídaňové slaniny
8 lístků šalvěje
2 velké stroužky česneku
lžička olivového oleje

Postup přípravy

Starší tvrdý chléb (případně i měkčí opečený v troubě dozlatova po dobu asi 10–15 minut spolu s olivovým olejem na 200 °C – tím se vysuší) rozlámejte do mixéru. Přidejte i dozlatova opečenou a okapanou slaninu, opečené česneky, dokřupava opečené lístky šalvěje a promixujte cca půl minuty.

Strouhanku nechte zcela zchladnout a uzavřete do vzduchotěsné sklenice. V lednici vám dva dny bez problému vydrží. Pokud by během skladování strouhanka přestala křupat a mírně navlhla, minutu až dvě ji orestujte na sucho na velmi rozehřáté pánvi. Větší množství lze nasypat do pekáče,  vložit do trouby předehřáté na 200 °C a počkat, dokud nevyschne. V obou případech strouhanku bedlivě hlídejte a občas promíchejte, aby se nepřipálila. Sušení je otázkou několika minut.

Autor: JV