Znáte brčálku? Specialitu z plzeňského kraje si zamilujete!

2. června 2021 • 00:15

I když název pro mnohé nezní moc lákavě, brčálka je přitom lahodná jarní polévka, která vás dostane na první sousto. Někdy se jí také říká šťovíkatá polévka, ale nebojte se! Rozhodně se po ní nebudete tvářit kysele. Nevěříte? Zkuste si uvařit brčálku podle našeho receptu a ochutnáte sami.

Kdo by nikdy nezkusil utrhnout a rozkousat kus šťovíku, jestli se opravdu poté bude kysele křenit? Někteří z nás si tuto chuť zamilovali a na rostlince si pochutnávají nadále, například ve formě sirupu, v salátech nebo prostě jen tak na samotné pro radost. Proč tedy z ní nevykouzlit polévku? Šťovík dodá energii a tělu prospěšné látky, jako jsou vitamin A a C.

Další bylinková inspirace ZDE >>>

S brčálkou se běžně setkáte v jarních měsících v plzeňském kraji, ale často je její původ připisován do Rokycan. Zde na vlastní šťovíkatou polévku má recept skoro každá rodina a my vám jeden z nich prozradíme.

Šťovíkatá polévka neboli brčálka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 1 velká hrst listů šťovíku (lze přidat ve stejném poměru lístky fialek)
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a bílý pepř podle chuti
  • špetka muškátového květu nebo oříšku
  • 150 ml smetany
  • 2 starší housky

Postup na brčálku z Rokycan:

1. Listy rostlin omyjeme studenou vodou a osušíme. Odstraníme silné části stonku, popřípadě lístky pokrájíme a podusíme na másle. Poté je protřeme přes síto a zasypeme hladkou moukou.

2. Z bylinkového másla a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Přilijeme vývar (zeleninový dodá polévce jemně nasládlejší chuť), rozmícháme a polévku 20 minut provaříme.

3. Polévku dochutíme solí, pepřem, muškátem, zjemníme smetanou a krátce provaříme.

5. Do polévky ještě můžeme přidat šťovíkové i fialkové listy a necháme prohřát. Brčálku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme opečenou houskou.

Tip: Pokud chcete brčálku ještě lehce zjemnit, rozmíchejte v ní vejce (nebo servírujte s vejcem natvrdo), ale není to potřeba. Někteří si ji dokonce nejvíce vychutnají bez smetany, jen s vývarem.

Autor: TR