Procestujte svět skrze chutě! Snadné a výtečné zahraniční pokrmy, které musíte vyzkoušet

24. ledna 2023 • 12:00

Pokud patří mezi vaše vášně jídlo a cestování, pak jste na správné adrese. Vybrali jsme řadu skvělých receptů, díky kterým okusíte světové kuchyně a snadno si je připravíte i doma. Tak kterou začnete? Italskou, mexickou, nebo indickou?

Patříte mezi ty, kteří by nejraději ještě dnes sbalili kufry a vyrazili někam na cesty? Nemáte bohužel takovou možnost? Nezoufejte. Procestujte svět skrze chutě a vyzkoušejte některou z námi vybraných specialit, které dobyly svět.

Italská kuchyně

patří mezi ty nejoblíbenější z celého světa. Vévodí jí čerstvé a kvalitní suroviny, ze kterých vznikají pod rukama obyvatel prosluněné jižanské země úžasné delikatesy. Zdejší kulinařina je proslulá těstovinovými pokrmy. Mezi velmi oblíbené druhy patří např. lasagne, které lze snadno připravit na mnoho způsobů. Výtečné jsou např. lasagne s hovězím masem nebo lasagne se třemi druhy sýra. Výborné jsou také špagety aglio olio, boloňské špagety a špagety carbonara. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí také arancini. Sicilské národní jídlo v podobě smažených risottových koulí. Výtečnou obměnou klasiky plněné masovým ragú jsou arancini s ricottou.

Jako sladkou tečku doporučujeme ochutnat cannoli. Tento smažený dezert pochází ze Sicílie a je skutečnou cukrárenskou delikatesou. Jemný křupavý korpus ve tvaru trubiček je naplněn jemným krémem z ricotty, který bývá velmi často na otevřených koncích navíc ještě obalen nasekanými pistáciemi či doplněn čerstvými malinami. Pokud patříte mezi milovníky čokolády, pak jsou pro vás jako stvořené cannoli s čokoládou, které si doma snadno připravíte podle receptu časopisu F.O.O.D. Až tento dezert ochutnáte, hned tak na něj nezapomenete.

Mexická kuchyně

má velmi dlouhou tradici a její pestrost barev i chutí je nezaměnitelná. Významným zásahem do místní kultury i kuchyně však byla evropská kolonizace, která s sebou přinesla jak nové kulinářské postupy, tak suroviny. Dnes, bohatší nežli dříve, uhranula svými pokrmy profesionální i amatérské kuchaře po celém světě, jimž je nekonečnou inspirací. Nechte se unést na vlně mexické kuchyně i vy a vyzkoušejte např. chilaquiles s hovězím masem, enchiladas, plněné kukuřičné tortilly stočené do ruliček a přelité omáčkou nebo tacos. To si můžete dopřát např. ve verzi s krevetami a pikantní mangovou salsou či ve vegetariánské podobě s fazolemi a guacamole.

Sladkou delikatesou připravenou z odpalovaného těsta, které dobře známe i u nás, jsou churros. Dozlatova usmažený a po skořici vonící dezert, jenž se do rozpáleného oleje stříká pomocí cukrářského sáčku opatřeného řezanou trubičkou, si nejlépe vychutnáte namočený do čokoládové či karamelové omáčky. Dietní? To churros opravdu nejsou. Ale pro linii se přece nemlsá. 

Indická kuchyně

se stejně jako gastronomie v jiných zemích různí v závislosti na jednotlivých regionech. Příznačné je však pro ni používání hojného množství různých druhů koření a kořenících směsí, jako je např. garam masála, která dodá pokrmům úžasnou vůni i pikantní chuť. Inspirujte se receptem časopisu F.O.O.D. a uvařte si ještě dnes butter chicken masala nebo jemné a harmonické tikka masala ve vegetariánské verzi s vejci. Výtečným bezmasým pokrmem inspirovaným indickou kuchyní je také např. indický špenát se sýrem halloumi, který je skvělou variantou rychlé večeře do pracovního týdne.

Australská kuchyně

je proslavená grilováním. Její podobu však výrazně formovali britští přistěhovalci. Pokud vás přepadne touha okusit některou z místních specialit, rozpalte trouby a upečte si třeba slavný australský dezert lamington. Moučník pojmenovaný po lordu Lamingtonovi je lehký jako obláček. Jeho základem je nadýchané piškotové těsto, které se nakrájené na kostky potahuje kakaovou polevou a následně obaluje v mletém kokosu. A protože se lamington servíruje společně s ovocnou zavařeninou, jednoduše s jeho přípravou zužitkujete i zbylé letní zásoby.

Autor: red