Chalupářské menu: Houbovka, borůvkový koláč a další recepty, se kterými se popasujete v polních podmínkách

20. června 2020 • 00:00

Výlety do přírody, koupání v rybníce nebo prosté lenošení by nebyly kompletní bez dobrého jídla. Nikdo ovšem nechce trávit volný víkend u plotny. Nabízíme vám tipy na jednoduché a rychlé recepty, na kterých si pochutná celá rodina.

Nejvýhodnější je vařit ze sezónních surovin, které máte hned po ruce. Na chalupě se přímo nabízí nejen dary ze zahrádky, ale třeba lesní plody či houby. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Hladové strávníky potěší polévka nebo buřtguláš

Polévka je grunt, říkaly naše babičky a měly pravdu. Pokud trávíme dovolenou aktivně, je potřeba doplnit vydanou energii něčím sytým a pořádná polévka k takovému jídlu určitě patří. Na chalupě si můžeme pochutnat třeba na tradiční české bramboračce. Pokud jste vyrazili do lesa a přinesli odtud nadílku hub, není nic jednoduššího než se vrhnout do houbové polévky. Jestliže vám navíc někde na zahrádce u chalupy roste kopr, kterého je zatím všude plno, zkuste naši kulajdu. Máte-li starší děti, nebojte se je zapojit do příprav. Můžou vám pomoci s čištěním a krájením zeleniny. Jídlo s nimi sice nepřipravíte rychleji, ale potomky zabavíte a navíc i něco naučíte. Nejen polévky dovedou zasytit. Po dni stráveném v lese nebo na túře přijde vhod i nenáročný rychlý buřtguláš, díky němuž dobijete energii a po troše odpočinku se budete moci vrhnout do dalších aktivit.

Uspořádejte večerní grilování

Vlahé letní večery vyloženě vybízejí ke grilování, takže pokud máte na chalupě gril, směle do toho! Pozvěte sousedy nebo přátele z okolí a pohostěte je třeba klasikou v podobě grilovaných kuřecích stehen, na kterých si určitě všichni pochutnají. Abyste netrpělivé strávníky dlouho netýrali, stehna nejprve vykostěte. Zkrátíte tak dobu grilování. Pro lepší chuť můžete maso s předstihem naložit do marinády. Fantazii se meze nekladou, pokud se však chcete inspirovat, můžete vyzkoušet naši marinádu na kuřecí maso s citrusy nebo třeba italskou marinádu s tymiánem a citronovou šťávou, díky které bude maso dokonale křehoučké.

Připravte sladké potěšení z lesních plodů

Především děti, ale i mnozí dospělí mají mlsné jazýčky, takže se ani na chalupě neobejdeme bez nějakého toho dezertu. Nebojte se sáhnout po nejjednodušší variantě. Pokud v okolí chalupy právě dozrávají lesní plody, vezměte hrníčky nebo košík a vyrazte pro sladkou pochoutku rovnou ke zdroji. Potom už stačí vykouzlit nějakou tu dobrotu třeba v podobě borůvkového koláče s drobenkou, který zvládnete za tři čtvrtě hodinky. V horkých dnech je důležité dbát na dodržování pitného režimu, a tak můžete lesní plody zpracovat i do domácích limonád. Zkuste výbornou malinovo-ostružinovou, která vás příjemně osvěží i v těch největších parnech.

Více snadných receptů ze sezonních surovin najdete v letním speciálu časopisu F.O.O.D. Koupit ho elektronicky i v tištěné podobě do schránky můžete přímo ZDE >>>

Autor: Ilona Dobrovolná