Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který první knihu přečetl až před čtyřicítkou
Jamie Oliver není jen šéfkuchař, ale fenomén, který změnil způsob, jakým přemýšlíme o jídle. Svým neformálním stylem vaření, důrazem na čerstvé suroviny a vášní pro zdravější stravování oslovil miliony lidí. A i když ho zná celý svět, některé věci o něm možná vůbec nevíte.
Když se na konci devadesátých let objevil na televizních obrazovkách nenucený mladík s kudrnatými vlasy a úsměvem od ucha k uchu, málokdo tušil, že se právě dívá na začátek kuchařské revoluce. Nejdříve se Jamie Oliver v roce 1997 objevil na obrazovkách jako neplánovaný komparzista v dokumentu BBC o restauraci The River Café, kde pracoval jako sous chef. Na producenty tenkrát zapůsobil svým ležérním šarmem a jen o dva roky později už moderoval vlastní kuchařskou show The Naked Chef, v níž ukazoval, že vaření může být jednoduché, zábavné a hlavně dostupné pro každého. Díky ní se stal ve svých 24 letech celebritou a vysloužil si přezdívku Naked Chef (doslova „nahý kuchař“, do češtiny se překládá jako „kuchař bez čepice“).
Od té doby vydal desítky kuchařek, moderoval nespočet televizních pořadů, otevřel několik řetězců restaurací a spustil řadu projektů, které měly jedno společné – udělat svět jídla zdravější a spravedlivější. Nejvíce se proslavil svou kampaní za lepší školní stravování, která rozhýbala nejen britské školní jídelny, ale i celospolečenskou debatu o tom, co vlastně servírujeme dětem na talíř.
Vařit se naučil v hospodě svých rodičů
Jamieho rodiče Trevor a Sally Oliverovi provozovali podnik The Cricketers v Claveringu v Essexu, kde Jamie i jeho sestra odmalička vypomáhali. Rodiče jim totiž jasně dali najevo, že pokud chtějí peníze, musí si je vydělat. Jamie tak myl nádobí, chodil s otcem na trh pro suroviny a pomáhal s vařením. Jako začínající kuchař si už v osmi letech vydělával kapesné ve výši 1 libry za hodinu
a v 10 letech zvládal čepovat pivo za barem.
Blonďatý mladík s úsměvem od ucha k uchu přitáhl diváky k obrazovkám.
Až do 38 let nedočetl žádnou knihu do konce
Kvůli dyslexii, kterou trpí, dlouhá léta nepřečetl jedinou knihu. V rozhovoru pro The Telegraph před lety prozradil, že první knihu přečetl úplně celou, až když mu bylo 38 let. Šlo o pokračování románu Hunger Games s názvem Vražedná pomsta. Jako dyslektikovi mu samozřejmě nejde ani psaní, přitom má na svém kontě přes dvacet kuchařek. Ty zpočátku nepsal, ale nahrával na diktafon.
Přezdívka „nahý kuchař“ mu dělala těžkou hlavu
Přezdívka, kterou si Jamie vysloužil díky svému pořadu Naked Chef, měla odkazovat na jeho nenáročný styl vaření, bez složitých postupů a velkého množství ingrediencí. Nicméně Jamieho zpočátku dost znepokojovala. Bál se totiž, že si jeho maminka bude myslet, že je pornohvězda.
Svou ženu potkal v 17 letech
S manželkou Juliette (Jools) Norton se seznámil na střední škole. Vzali se v roce 2000 a mají spolu pět dětí. Jools ale není žádná matka v domácnosti na plný úvazek. Je designérkou vlastní značky dětských oděvů a doplňků pro děti Little Bird.
S Jools se oženil v roce 2000.
Je vášnivým sběratelem naplaveného dřeva
Jamie také kdysi přiznal, že tajně sbírá naplavené dřevo. „Možná to zní trochu šíleně, ale z pořádného kusu naplaveného dřeva se dá vyrobit perfektní prkénko na krájení. Takové, za které byste v obchodním domě zaplatili malé jmění.“
Odmítl nabídku vařit z lidského masa
„Jednou mě požádali, abych uvařil jídlo s použitím lidského masa,“ prozradil kdysi Jamie v pořadu Jamie & Jimmy's Friday Night Feast. „Byl to nápad jednoho televizního producenta, ale myslel jsem si, že je to příliš. A kromě toho vím přesně, jak chutná lidské maso. Chutná přesně jako vepřové.“
I když má přezdívku „nahý kuchař“, odmítl se fotit bez oblečení
Přestože v minulosti dostal několik nabídek fotit se nahý, vždy odmítl. Nicméně pro svou ženu by prý klidně v rouše Adamově vařil rád. Jak prozradil v rozhovoru pro magazín The Sun, jednou to takto zkusil na Valentýna, ale nedopadlo to dobře: „Vařil jsem doma nahý a připravoval celého mořského vlka. Měl jsem novou troubu s ventilátorem. Když jsem otevřel dvířka, zaútočil na mou mužnost proud horké páry.“ Dopadlo to tak, jak nejspíš předpokládáte. Žádná romantická noc, kterou plánoval, se nekonala. „Skončil jsem se sáčkem mražené kukuřice na svém nádobíčku.“
Jamie s kuchařským týmem v restauraci Fifteen
Jeho restaurace podporovala znevýhodněnou mládež
Jedním z nejvýraznějších projektů Jamieho Olivera byla restaurace Fifteen, kterou otevřel v roce 2002 v Londýně. Nešlo však jen o další místo, kde se podává dobré jídlo. Fifteen vznikla jako sociální podnik, jehož cílem bylo nabídnout novou šanci mladým lidem z komplikovaného prostředí. Jamie v ní školil nezaměstnané a znevýhodněné mladé lidi. Učil je nejen vařit, ale také spolupracovat, zodpovědnosti a víře ve vlastní schopnosti. Celý projekt zachytil úspěšný pořad Jamie’s Kitchen, který ukazoval, jak silný může být vliv kuchyně na lidské osudy. Nešlo jen o vaření, ale o víru v druhou šanci. I když původní restaurace dnes už nefunguje, odkaz Fifteen žije dál jako inspirace, že jídlem se dá opravdu měnit svět.
Dostali jste chuť na něco dobrého? Udělejte si třeba tyto rychlé nudle s hovězím:
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: Telegraph.co.uk, Dailymail.co.uk, Glamour.com, Thesun.co.uk, Jamie & Jimmy's Friday Night Feast, Womanandhome.com