Jak zpracovat zbylá jablka? Připravte z nich jablečné máslo, kůži nebo pracharandu

14. února 2025 • 04:59

Nestíháte zpracovávat uskladněná nebo nakoupená jablka a jejich kvalita začíná klesat? Rozhodně je nevyhazujte! Jestli už nemáte chuť na další jablečnou buchtu nebo štrúdl, zkuste jablka zachránit a uchovat trochu netradičně. Uvařte z nich máslo, připravte jablečnou kůži nebo je podrťte na prášek.

Jablka jsou snad nejpoužívanějším ovocem v gastronomii. Jsou velice univerzální surovinou, která se dá používat jak do sladkých, tak do slaných jídel. Jsou málo kalorická a obsahují zdraví prospěšné látky. Mají vysoký obsah vitaminu C, vlákniny, je v nich pektin účinně upravující hladinu krevního cukru a cholesterolu a přispívají i k snadnému zažívání. Jsou plná antioxidantů a mají protizánětlivé účinky. Ne nadarmo se říká, že by člověk měl sníst každý den alespoň jedno jablko.

Dobrý jablečný štrúdl se jen těžko omrzí:

Video se připravuje ...

Jak využít jablka bezezbytku

Máte velkou zásobu jablek, kterou nestíháte konzumovat? Vyzkoušejte naše tři tipy na jejich zpracování. Použít můžete i méně kvalitní, scvrklá a kyselá jablka. Je však třeba dbát na to, aby nebyla nahnilá nebo plesnivá. Připravte si zajímavé dobroty, které můžete jíst přímo nebo používat do různých receptů.

Jablečné máslo

Jablečné máslo má dlouholetou tradici nejen v Evropě, ale i v Jižní Americe. Název „máslo“ je odvozen od konzistence hmoty, která se po několika hodinách vytvoří vařením. Získá tmavě hnědou barvu a používá se k mazání na pečivo, jako náplň do buchet, ale i jako doplněk k sýrům či pečenému nebo grilovanému masu. Jablečným máslem dokonce můžete v receptech částečně nahradit tuk. 

Jablečné máslo Jablečné máslo • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 kg oloupaných a pokrájených jablek – mohou být měkká, méně kvalitní, nevadí ani kyselejší odrůdy
  • 500 ml jablečného moštu nebo šťávy
  • šťávu z jednoho citronu nebo 2 lžíce jablečného octa
  • 220–300 g krystalového cukru (podle kyselosti jablek a vaší chuti)
  • 1,5 lžičky mleté skořice (můžete přidat i trochu mletého zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku)

Postup:

1. Oloupaná jablka rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Dejte je do velkého hrnce a přidejte jablečný mošt. Jablka přiveďte k varu a vařte 20 až 30 minut, dokud nezměknou.

2. Měkká jablka rozmixujte na kaši tyčovým mixérem, přidejte cukr, skořici, podle chuti další koření, citronovou šťávu a dobře promíchejte. Směs duste na mírném ohni za občasného míchání 2 až 4 hodiny. Buďte při vaření opatrní! Hmota dokáže nepříjemně bublat a prskat do výšky.

3. Jablečné máslo je hotové, když má tmavě hnědou karamelovou barvu a zhoustne. Naplňte ho do skleniček, zašroubujte víčka, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Jablečná kůže

Další z možností, jak zpracovat jablka, je jablečná kůže. Trochu netradiční název pochází z textury a vzhledu, které tak trochu připomínají kůži. Tento způsob uchování je známý již ze středověku a lze ho využít i u jiných druhů ovoce.

Jablečná kůže Jablečná kůže • Autor: iStock

Co budete potřebovat (na 1 plech): 

  • 1 kg jablek (funguje i s jiným ovocem)
  • 100–150 g cukru (podle kyselosti jablek a vaší chuti, cukr ovšem můžete také úplně vynechat)
  • 20 ml citronové šťávy (lze vynechat při použití kyselého ovoce)
  • 50 ml vody na podlití
  • koření podle chuti

Postup:

1. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na malé kousky, vložte do kastrolu, podlijte malým množstvím vody a vařte při mírné teplotě asi 10–15 minut. Pokud mají jablka dost vlastní šťávy, nemusíte je podlévat vodou.

2. Měkká jablka rozmixujte na hladké pyré. Pro vůni a chuť můžete přidat oblíbené koření, např. vanilku, mletý zázvor, skořici nebo hřebíček.

3. Jablečné pyré rovnoměrně rozetřete na plech vyložený mírně pomaštěným pečicím papírem ve vrstvě asi 4 mm. Vložte ho do trouby a sušte při teplotě asi 50 °C s mírně pootevřenými dvířky, aby pára unikala ven. Jablečná kůže je hotová, když na dotek nelepí a dá se sloupnout z pečicího papíru.

4. Usušenou houževnatou jablečnou kůži nakrájejte na proužky, stočte do ruliček a uskladněte na suchém a tmavém místě. Můžete ji jíst jen tak nebo ji použít nakrájenou jako ozdobu na dezerty. Hodí se také do müsli, jogurtu nebo různých sladkých kaší. 

TIP: Vyplatí se, když si pyré připravíte na dva až tři plechy, které sušíte v jedné troubě zároveň. Občas ale plechy vyměňte – spodní za vrchní apod.

Prášek z jablek – pracharanda

Naše babičky uměly dokonale zpracovat úrodu ovoce a nic nevyhodily. Z jablečných nebo hruškových křížal či slupek připravovaly ovocný prášek. Takzvaná pracharanda se přidávala do lívancových nebo třených těst. Využívala se také pro zpevnění a zahuštění náplní do koláčů a částečně nahrazovala cukr. Sladil se s ní například i čaj.

Pracharanda Pracharanda • Autor: iStock

Postup:

Sladká jablka (mohou být i scvrklá) nakrájená na plátky usušte a poté rozdrťte na prášek. Ten znovu krátce přesušte. Takto můžete zpracovat i čisté a chemicky neošetřené slupky. Prášek skladujte v uzavřené nádobě na suchém místě.

Autor: Veronika Moučková