Zaléváte kávu vroucí vodou? Chyba, na teplotě záleží!

22. srpna 2017 • 09:57

Stejně jako na původu, čerstvosti a množství kávy, záleží i na tom, jakou teplotu má voda, kterou ji zaléváte. Pokud pijete kávu pouze v kavárně anebo to naopak neřešíte, doma vezmete pár lžiček nějaké kávy, hodíte je do hrnku, zalijete právě dovařenou vodou a přihodíte cukr a mléko, tyto informace jdou pravděpodobně mimo vás. Víte, jaká je správná teplota vody?

I když to může znít neuvěřitelně, voda, kterou kávu zaléváme, a její teplota jsou jednou z nejdůležitějších podmínek pro přípravu chutného a voňavého nápoje. Voda totiž chuť z kávové sedliny doslova vytáhne. Tomuto procesu se říká extrakce neboli vyluhování.

Autor: iStock

Správná teplota pro dokonalou chuť

Zdá se vám, že vaše káva chutná hořce? Možná ji zaléváte vroucí vodou. V takovém případě riskujete, že kávu "spálíte", a z ní se tak uvolní zbytky, které vznikly při pražení. Je-li naopak voda příliš studená, riskujete nedostatečné vyluhování. Káva je pak slabá a může chutnat nakysle.

Autor: iStock

Existuje i způsob přípravy, který využívá studenou vodu – takzvaná cold brew neboli filtrovaná ledová káva, kdy se káva nechává luhovat alespoň dvanáct hodin ve studené vodě, a vznikne tak kávový nápoj se sladkou ovocnou chutí a minimální kyselostí. To je ale na jiný článek.

Ani studená, ani vařící

Vraťme se teď tedy ke kávě klasické. Jak ji doma uvařit, abychom si ji opravdu vychutnali? Optimální teplota pro přípravu lahodného životabudiče se pohybuje okolo třiadevadesáti stupňů Celsia. Proč?

Autor: iStock

Jak potvrdily mnohé provedené výzkumy, právě při teplotě mezi devadesáti a šestadevadesáti stupni se totiž ve vodě nejlépe rozpouštějí aromatické látky, které pražené kávové zrno obsahuje. Právě proto tedy na teplotě vody opravdu záleží.

K snídani čerstvá káva a palačinky? Zkuste TENTO recept.

Jak teplotu kontrolovat?

Existuje hned několik způsobů, jak dosáhnout správné teploty pro přípravu kávy. Buď si můžete pořídit chytrou rychlovarnou konvici, která umí regulovat teplotu ohřívané vody v rozmezí od osmdesáti až do sta stupňů Celsia, nebo můžete použít další, mnohem méně pohodlnou možnost, a tou je koupit si nějaký potravinový teploměr a teplotu vody pracně měřit.

Autor: iStock

Pokud ale nechcete investovat do jakéhokoliv nákupu a vodu ohříváte v rychlovarné konvici, nechte ji nejdřív projít varem a poté, co se konvice vypne, počkejte přibližně půl minuty. Právě za tu dobu by měla teplota poklesnout na požadovanou výši.

Autor: Redakce