Jak a co se jí na olympiádě? Spousta banánů, vajíček a 40 000 jídel denně v největší restauraci světa!
Nakrmit téměř 15 tisíc sportovců z více než dvou stovek zemí celého světa plus členy jejich týmů je pro pořadatele letních olympijských a paralympijských her v Paříži velká výzva. Během čtyř týdnů by jim měli naservírovat odhadem přes 13 milionů jídel. Jak to chodí v jídelně olympijské vesnice, která je v současnosti největší restaurací světa?
Letní olympijské hry v Paříži se konají od 26. července do 11. srpna 2024. Na ně pak navazují paralympijské hry od 28. srpna do 8. září. Během těchto dvou období se mohou sportovci stravovat v olympijské vesnici, která se rozkládá na 52 hektarech. Hlavní jídelna, původně továrna z roku 1903, je otevřená 24 hodin denně a s 3500 místy je označována za největší restauraci na světě.
Co jedí členové našeho olympijského týmu?>>>
Co je v Paříži letos jinak?
Francie je kulinářskou velmocí, navíc odtud pochází průvodce Michelin udělující hvězdy těm nejlepším restauracím, a tak si pořadatelé dali s vymýšlením toho, co a jak se bude v olympijské vesnici podávat k jídlu, opravdu hodně práce. Kromě toho se snaží trumfnout svého souseda – Velkou Británii, kde se konaly letní olympijské hry v roce 2012. Spousta věcí je letos jinak, mimo jiné proto, že si francouzští pořadatelé dali za úkol co nejvíce omezit plýtvání jídlem a negativní dopad olympijských her na životní prostředí. Proto se zavázali, že 80 % všech surovin bude pocházet z Francie a 25 % se bude dovážet z blízkého okolí, maximálně 25 km od Paříže. Třetina všech potravin by také měla být rostlinného původu a 30 % organických. Jediné položky, které pocházejí z jiných zemí, jsou banány, káva a čokoláda, i když banány se dovážejí z Martiniku, který je zámořským departmentem Francie. Právě banány a káva patří mezi nejoblíbenější položky. Banánů se během olympiády spotřebují 3 miliony a kávy 27 tun. Vůbec poprvé na olympijských hrách se v hlavní jídelně nepoužívají jednorázové talíře, ale k dispozici je 47 000 opakovaně použitelných talířů. Zajímavostí je, že v olympijské vesnici nikde neseženete hranolky, a to kvůli potenciálnímu riziku požáru, který by mohl vzniknout při používání fritézy. Sportovci si tu nedají ani avokáda, která by se musela dovážet z velké vzdálenosti a k růstu potřebují hodně vody.
Kulinářské speciality z celého světa
Hodně práce dalo pořadatelům vymýšlení jídelníčku, protože sportovci pocházejí z různých zemí a mají specifické chutě i potřeby. Výsledkem jsou čtyři různé oblasti, z nich si mohou vybírat – francouzská, asijská, afro-karibská a světová. A celkem 500 receptů vytvořených špičkovými šéfkuchaři, které uspokojí širokou škálu chutí. Z francouzské kuchyně je v nabídce například vegetariánský bourguignon a brandade de morue (slaná treska s bramborovou kaší), z asijské kuchyně mleté vepřové maso s thajskou bazalkou, basmati rýží, květákem a pečenými bramborami s kurkumou, kdo preferuje afro-karibskou kuchyni, může si dát například zeleninové stir-fry nebo smažené krevety s omáčkou chermoula a ze světové kuchyně se nabízí například jehněčí s mátovou omáčkou nebo vegetariánská musaka. A protože jsme ve Francii, nechybí ani typické francouzské dezerty, jako je citronový koláč. A dokonce je tu i pekárna, v níž se pořádají workshopy výroby baget, croissantů a dalšího pečiva. A aby bylo co pít, je v olympijské vesnici instalováno dvě stě fontán s vodou, džusem a sodou.
Jak se vaří pro 15 000 lidí
Cateringová společnost Sodexo Live!, která má stravování v olympijské vesnici na starost, má opravdu nelehký úkol. Jídelníček musela přizpůsobit potřebám sportovců, ale zároveň myslet na to, že členové jejich týmů možná budou mít chuť i na méně zdravá jídla, jakou jsou burgery nebo pizza. Jen množství ingrediencí, které cateringová společnost musí zajistit, aby denně připravila 40 000 jídel, je ohromující a vyžaduje složitou logistiku. Některé potraviny, jako vejce nebo grilované maso, jsou mezi sportovci obzvlášť oblíbené. Cateringová společnost proto už víc než rok spolupracuje s některými z největších výrobců potravin v zemi, aby zajistila stálý přísun surovin – od ovoce a zeleniny až po zdroje kvalitních bílkovin. A například u vajec nebo kuřat bylo nutné vykoupit celé produkce z francouzských farem. Už v prvních dnech olympiády musela ale cateringová společnost na logistice zapracovat, protože si sportovci stěžovali na nedostatek některých jídel. U snídaně docházela hlavně vajíčka a klobásky.
Co všechno sní sportovci?
Žádná univerzální olympijská dieta, která by udržela sportovce v maximální formě, bohužel neexistuje. Každý z nich potřebuje trochu něco jiného. Někteří sportovci vyžadují hodně bílkovin a nízký obsah cukrů, zatímco jiný naopak k tomu, aby podávali nejlepší výkony, potřebují hodně sacharidů. Navíc se jejich stravovací návyky během průběhu olympiády mění. Když mají po závodech, nemusí se už držet přísného jídelníčku, takže jedí víc a rádi zkouší i nové pokrmy. Klíčovými potravinami jsou každopádně bílé maso, rýže a těstoviny. Mezi potraviny, které sportovci vyžadují před tréninkem a závody, patří ořechy, jogurty a libové bílkoviny s celozrnným pečivem nebo těstovinami, ovoce, zelenina a spousta tekutin bohatých na elektrolyty. Na výběr ale musí být všechno, takže je k dispozici salátový bar, gril, stánek se sýry, pekárna, bufet s teplým jídlem, ovocný bar, cukrárna a také speciální bar nabízející 85 různých druhů koření.
Na co myslí olympionici při závodech?>>>