Velikonoční beránek: Proč ho pečeme a jak upéct toho nejlepšího?

25. března 2024 • 03:17

Bez beránka si už Velikonoce nedokážeme ani představit. Na každém kroku a každém pohledu na internet na nás nějaký ten beránek zpoza rohu či nalistované stránky zkrátka vykoukne. Ať se jedná o pečicí formu, tip na recept 8x jinak, hotový moučník, čokoládovou figurku či menu v jídelníčku, všude samý beránek a nadívané jehněčí. Ale proč ho vlastně každý rok připravujeme?

Velikonoční beránek coby symbol Velikonoc v podobě sladkého moučníku, u nás nejčastěji připravovaného z třeného těsta a pečeného ve formě s podobou ležícího berana nebo jehněte se vztyčenou hlavou, nemá tak dlouhou historii, jak bychom si mohli myslet. Nedostatkem skopového masa na našem území způsobeným ústupem chovu těchto zvířat, převzal na sebe velikonoční symboliku právě ten sladký. Pekl se jak na Bílou sobotu, tak i na Boží hod velikonoční a nechával se posvětit v kostele.

Zkusili jste někdy upéct tvarohového beránka? 

Video se připravuje ...

Oběť i oslava jara

Oběť beránka byla připomínkou vyvedení Židů z Egypta a slavena měla být každý rok. Pesachový (velikonoční) beránek byl upečen na rožni a celý sněden s nekvašeným chlebem. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost a čistotu, oběť Božího beránka na kříži. Velikonoce jsou ale také obdobím lidových tradic spojených s vítáním a oslavou jara, kdy se malá jehňata pasou na pomalu se zelenajících stráních. Ať již jste si tedy toho svého beránka upekli na základě kterékoli tradice a vyznání nebo zkrátka jen proto, že už si bez něj velikonoční svátky ani nedokážete představit, uvařte si kávu či čaj, posaďte se a v klidu si ten svůj moučník s uvázanou mašlí kolem krku vychutnejte!

Recepty na velikonočního beránka

Jestli nemáte svůj recept na velikonočního beránka nebo hledáte novou a netradiční inspiraci, máme pro vás několik receptů. Který si vyberete? 

Beránek se salkem

Beránek se salkem Beránek se salkem • Autor: tatramleko.cz

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 1 tradiční máslo Tatra
  • 1 plechovka Salko tradiční
  • 100 ml plnotučného mléka Tatra
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 kypřicího prášku
  • 80 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
  • sůl
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.

2. Žloutky nejprve oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a vyšlehejte, aby se vše spojilo.

3. Do mouky přimíchejte kypřicí prášek a nasekané ořechy.

4. Do směsi másla a žloutků přimíchejte plechovku salka, mléko a moučnou směs. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.

5. Těsto nalijte do připravené formy na beránka, dejte do trouby a pečte 45–50 minut.

6.  Špejlí zkontrolujte, jestli je beránek dostatečně propečený. Nechte ho vychladnout ve formě alespoň 3 minuty, aby se těsto od formy lehce odlepilo a beránek vám šel dobře vyklopit. Po vychladnutí ho poprašte moučkovým cukrem.

Více receptů se salkem najdete ZDE

Kynutý beránek

Kynutý beránek bez formy Kynutý beránek bez formy • Autor: F.O.O.D.

Velikonoční beránek se dá upéct i z kynutého těsta a v tomto případě dokonce i bez speciální formy. Potřebujete jen trochu trpělivosti, aby těsto mohlo dobře nakynout. Recept najdete ZDE

Beránek podle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční beránek podle časopisu F.O.O.D. Velikonoční beránek podle časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Pokud chcete osvědčený recept a nebojíte se kynutého těsta, zkuste tento. Těsto se, narozdíl od předchozího receptu, peče ve formě a dávka vystačí na dva krásné, nadýchané beránky. Recept najdete ZDE

Šlehačkový beránek

Beránek ze šlehačky Beránek ze šlehačky • Autor: F.O.O.D.

Klasický piškotový beránek bývá někdy trochu suchý. To lze snadno vyřešit, když do těsta přidáte například smetanu ke šlehání. Recept na šlehačkového beránka najdete ZDE. 

Citronovo-makový beránek

Citronovo-makový beránek Citronovo-makový beránek • Autor: F.O.O.D.

Tenhle beránek je úžasně šťavnatý, svěží po citronu a mák v něm krásně křupe. Recept najdete ZDE.

Ořechový beránek

Ořechový beránek Ořechový beránek • Autor: F.O.O.D.

Velikonoční beránek z pohankové mouky je díky banánu, vlašákům a kokosovému oleji krásně vláčný a navíc jde i snadno vyklopit z formy. Recept najdete ZDE.

Banánoví mini beránci

Banánoví mini beránci Banánoví mini beránci • Autor: F.O.O.D.

Beránci v mini verzi z banánového těsta nejen skvěle chutnají. Budou i roztomilou ozdobou svátečního stolu. Recept najdete ZDE

Hrníčkový beránek

Máte-li ten správný recept, obejdete se při pečení velikonočního beránka i bez váhy. Upéct si ho můžete podle tohoto receptu i videa:

Video se připravuje ...

Nádivkový beránek

Nádivkový beránek Nádivkový beránek • Autor: F.O.O.D.

Pokud nejste na sladké, upečte si beránka slaného, z velikonoční nádivky. Recept najdete ZDE

Autor: red