Kebab podle Marthy Issové: Ochutnejte oblíbený recept jejího tatínka na syrskou klasiku

27. srpna 2021 • 00:15

V pořadu Českého rozhlasu region – Pochoutky na talíři se známá česká herečka Martha Issová, která má syrské kořeny, podělila o oblíbený rodinný recept svého tatínka. Vyzkoušejte netradiční oběd v podobě syrského kebabu z mletého masa s rajčatovo-petrželovým salátem tabouleh.

Martha Issová je nejen divadelní, ale také filmová herečka, která si nás získala třeba v roli Bohdanky v oceňované pohádce Sedmero krkavců. Mimo jiné se na Marthu můžeme již brzy těšit v dlouho očekávaném snímku Zátopek. Herečka se netají tím, že nestojí u plotny denně, přesto ji vaření velmi baví a s oblibou připravuje recepty podle rodinných tradic.

Video se připravuje ...

Ochutnejte syrský kebab z mletého masa a tradiční salát tabouleh podle Marthy Issové!

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na syrský kebab:

  • 1 kg najemno mletého hovězího (ideálně svíčková, ale i hovězí zadní)
  • 4 středně velké cibule
  • svazek hladké petrželové natě
  • zralá rajčata
  • sůl, pepř
  • sladká paprika
  • provensálské koření

Suroviny na salát tabouleh:

  • 3 svazky hladké petrželové natě
  • 6 větších rajčat
  • 3 citrony
  • 1 sáček bulguru
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

1. Cibuli a petržel nasekejte najemno. Rajčata nakrájejte na malé kostičky. Všechny suroviny důkladně promíchejte dohromady s masem. Přidejte 3 špetky soli, trochu pepře, špetku červené papriky a půl lžičky provensálského koření.

2. Z vytvořené směsi vytvořte malé masové kuličky, ze kterých můžete dále udělat placičky nebo špízy.

3. Maso pečte v troubě cca 30–40 minut na 200 stupňů.

4. Mezitím si namočte na 15 minut do vlažné vody drobný bulgur na salát.

5. Na salát tabouleh nakrájejte rajčata na kostičky, nasekejte petržel. Přidejte 2 polévkové lžíce olivového olej a osolte. Vymačkejte půlku citronu. Na závěr smíchejte s bulgurem a salát je hotový.

Podívejte se na 10 rozdílů české a balkánské klasiky >>>

Autor: DF