F.O.O.D. piknik 2019: To nejlepší z české gastro scény a vtipálek s kytarou

2. září 2019 • 14:00

Rozložené deky, stovky piknikových košů plných dobrot, legrace, setkání s přáteli, pobíhající děti s balónky a nostalgická nálada babího léta. To vše nabídla první zářijová neděle těm, kteří se přišli pozdravit s redakcí časopisu F.O.O.D. a jejich přáteli. Kdo předvedl svůj kuchařský um na pódiu a co jste mohli ochutnat?

První neděle v září je už devět let symbolem toho nejlepšího z české gastro scény. Na své si na tomto každoročním setkání ve jménu dobrého jídla a pití přijdou milovníci kvalitního masa, domácích burgerů, ale i vegetariáni, malí mlsouni a ti, kteří chtějí odnést některou z dobrot domů, ať už skleničku oblíbené zavařeniny s příběhem i bez něj, pesta nebo nakládaných chilli papriček či lahev stále oblíbenějšího cidru. Myslíte si, že se jedná o překlep? Podívejte se, jaký je rozdíl mezi jablečnými nápoji cidrem a ciderem.

Burgery s masem i bez a lákavé donuty

Prostor parku Ladronka tentokrát zaplnilo více než 150 stánkařů, opět se stály fronty na šťavnaté burgery z hovězího masa v domácí máslové housce z Tommy's street food, na dvouručáky a sendviče s českým srdcem a americkou duší z food trucku Take Eat EZ, ale i na burgery v lákavé růžové nebo černé housce, hit food festivalů posledních let.  F.O.O.D. piknik kromě burgerů provonělo také oblíbené pastrami a pořádné hot dogy, které už ztratily nálepku rychlého jídla s hořčicí nebo kečupem. Podávané se smaženou cibulkou, nakládanými okurčičkami, s ochucenou majonézou i papričkami jalapeños se staly vyhledávanou lahůdkou gurmánů a foodies.

Nebe v puse pod širákem

Kafe a koláč. Kombinace, která ke správnému pikniku zkrátka patří, a na kterou se myslelo do detailu. Kávu jste si mohli dopřát u několika stánků, od rychlé ledové kávy v Costa Coffee, po výběrovou kávu z vlastní pražírny ze stánku letenských Dos Mundos. Posezení pod širým nebem se neobejde bez něčeho sladkéjo na zub. Jako sladká tečka jsou ideální domácí koláče a moučníky s lepkem, bez lepku i paleo, sladké Lelí's cupcakes s nadýchaným krémem, domácí cheesecake nebo s láskou upečený perníček od Perníčkových.

Prérijní dobrodružství mezi piknikovými dekami

Na F.O.O.D. pikniku byli vítáni i ti nejmenší. Kromě atrakcí, zábavného programu plného her a soutěží, vyrostla u hlavního pódia indiánská vesnice, ve které se mohl každý stát na chvíli prérijním hrdinou. Každé dítko se navíc mohlo proměnit ve třpytivou vílu nebo komiksového superhrdinu díky kreslení na obličej. Oblibu dětí si získala také netradiční rolovaná zmrzlina ze stánků Icerolls Original nebo Ice Rebel.

Gastronomický i hudební koncert na pódiu

Šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Darina Křivánková upekla pro návštěvníky festivalu slané quiche a dokonalé sladké muffiny a celý den panovala na pikniku dobrá nálada, kterou podpořil excelentní herec, moderátor a perpetuum mobile v jednom, Lukáš Hejlík. Na pódiu neúnavně bavil po celý den diváky, kteří bedlivě sledovali kulinářské umění lektorů kuchařských kurzů v Gourmet Academy. Představila se foodblogerka Markéta Pavleje s receptem na čím dál oblíbenější misku Budha Bowl, Gianfranco Coizza s tuňákovými tataki i Lukáš Čížek, který v Gourmet Academy vede kurzy vaření pro děti.

Video se připravuje ...

Cuketové muffiny a švestkový koláč z redakce

Diváci mohli všechny pokrmy připravené na pódiu ochutnávat a recepty z redakce sklidili úspěch. Na snídaňové cuketové muffiny šéfredaktory časopisu F.O.O.D. Dariny Křivánkové a kefírový koláč s mákem a švestkami foodblogerky a editorky webu Recepty.cz Karolíny Fourové, vytvořili netrpělivě vyčkávající návštěvníci u piknikové kuchyně frontu. Pohodový den zakončil koncert jednoho z nejvtipnějších písničkářů a textařů současnosti Jana Pokorného alias Pokáče. Zatímco pod pódiem skákaly a tančily děti s balónky v ruce, jeho texty plné sakrasmu a vtipných slovních hříček bavily dospělé.

Piknik časopisu F.O.O.D. je každý rok skvělou příležitostí, jak se potkat s někým, koho jste dlouho neviděli, dát si dobré víno nebo domácí limonádu, zastavit se u stánku svého oblíbeného prodejce a užít si den. Koho jste na Ladronce potkali letos a s kým se sejdete příští rok?

Jaké dobroty připravit na piknik? Podívejte se na tyto recepty z kuchyně časopisu F.O.O.D. >>>

Autor: Redakce