Dršťky, býčí žlázy a smažené knedlíky: Co přinesl Pohlreichův souboj restaurací v prvním díle?

8. března 2023 • 21:10

„Dlouhá léta jsem nedal českým restauracím vydechnout. Chtěl jsem, abyste se měli kde dobře najíst. A povedlo se! Doba katastrofální úrovně pohostinství je pryč, doufám, že nenávratně. Konečně je naše země plná fantastických restaurací a kreativních šéfkuchařů. Rozhodl jsem se proto, že pro vás zjistím, kde je to nejlepší. Z vašich nominací jsem vybral 12 restaurací, které proti sobě stanou v náročných výzvách. Všechny jsou skvělé, ale zvítězit, může jenom jedna,“ uvedl Zdeněk Pohlreich svůj nový pořad – Pohlreichův souboj restaurací. Tak se na něj pojďme společně podívat! Rozhodně je na co.

Kde začít? V ideálním případě u toho, co známe všichni nejlépe. V prvním souboji se proti sobě postavily dva podniky, reprezentující tradiční českou kuchyni. Mezi nominovanými byly nakonec vybrány dva podniky, Zájezdní hostinec U Jiskrů a proti němu restaurace Hostinec Na Pašince.

Pohlreich přiznal, co musí vařit podle kuchařky! Budete se divit!

Video se připravuje ...

Medailonek restaurací:

Restaurace Hostinec Na Pašince

Místo: Kutná Hora

Majitelé: Manželé Kopeckých

Styl: Rodinná restaurace

Zajímavosti: Nemají šéfkuchaře, manželé vymýšlejí každý den nové menu ze sezonních surovin

Zájezdní hostinec U Jiskrů

Místo: Strakonice

Majitel: Martin Jiskra

Styl: Rodinný podnik, kde vládne otec

Zajímavosti: Otevřená kuchyň, menu založené na precizní přípravě a food styling na vysoké úrovni

Pohlreichův souboj restaurací – U Jiskrů, Strakonice Pohlreichův souboj restaurací – U Jiskrů, Strakonice • Autor: TV Nova

Jak souboj probíhal?

Celá televizní soutěž přejímá koncept své předlohy z Velké Británie, takže i zde se odehrála tři kola. V prvním tzv. zatěžkávací test. Do podniku přijel autobus 30 hladových strávníků a restaurace měla jen 2 hodiny na kompletní servis. Menu se skládalo ze tří chodů a každý jednotlivý pokrm musel být připraven naprosto dokonale.

Menu na první kolo souboje:

Restaurace Hostinec Na Pašince

Předkrm:

  • Grilovaná kachní jatýrka, omáčka s portským vínem
  • Vepřová pečínka tence krájená, červená cibulka s octem a dýňovým olejíčkem

Hlavní chod:

  • Candát s teplým salátem ze tří druhů čočky, citronová pěna
  • Smažené bramborové knedlíky plněné vepřovým masem, hříbkové ragú

Dezert:

  • Jablíčko v županu, jablečná panna cotta
  • Opečená bramborová lokše, kdoule s hruškami, jogurtová zmrzlina s mákem

Co mohlo rozhodnout:

  • Bezmasý pokrm: servírovali kupované ravioly, které opravdu nezapadají do konceptu české tradiční kuchyně.
  • Filety candáta byly špatně vykostěné.

Zájezdní hostinec U Jiskrů

Předkrm:

  • Kyselo z žitného chlebového kvasu
  • Býčí žlázy smažené v bylinkové strouhance

Hlavní chod:

  • Zadělávané dršťky na paprice
  • Masovou šťávou leštěný vepřový bůček

Dezert:

  • Makový pudink
  • Tvarohová žemlovka

Co mohlo rozhodnout:  

  • Obsluha zapomněla na několik stolů, takže tito hosté dlouho čekali.
  • Jako bezmasá alternativa – tradiční česká pučálka
  • Sada brýlí na půjčení pro hosty
  • Ne všechny talíře byly stejné, někde něco chybělo.

Pohlreichův souboj restaurací – U Jiskrů, Strakonice Pohlreichův souboj restaurací – U Jiskrů, Strakonice • Autor: TV Nova

Druhé kolo – tajný host. Co k tomu říct? Zdeněk vyslal urputné špehy do hostinců a s nimi i netradiční požadavky na obsluhu. Společně potom zážitky z obsluhy a jídla probral s majiteli restaurací. 

Restaurace Hostinec Na Pašince

Co mohlo rozhodnout:

  • Servírka doporučovala opět ty zpropadené kupované ravioly.
  • Změna objednávky, i když se už připravovala, nebyl problém.
  • Servírka podala hostovi talíř přímo do ruky.
  • Maso delikátní a omáčka chuťově skvělá

Zájezdní hostinec U Jiskrů

  • Co mohlo rozhodnout:
  • V rybě opět kosti
  • Přílohy se daly bez problému změnit.
  • Číšník stál za hostem, působilo to nepříjemně.
  • Číšník mluvil o bradavkách (kontext: nemáme mandlové mléko, nenašli jsme na mandlích bradavky), což je značně nevhodné.

Třetí kolo můžeme nazvat pravým soubojem. Jako zbraně si obě restaurace zvolily sobě blízká menu a ringem se stal Pohlreichův podnik Next Door by Imperial. Zde obě restaurace společně podávaly pokrmy a jedna na druhé tak byla závislá. Vše probíhalo pod vedením samotného Pohlreicha, který kontroloval kvalitu vydávaných jídel.

Zájezdní hostinec U Jiskrů

Předkrm:

  • Sumeček se salátem z černé čočky, čerstvou majoránkou, liškami a majonézou z ředkvičkových listů

Hlavní chod:

  • Jelení kýta plněná špenátem a kaštany a sekaný jelení medailonek s perníkovou omáčkou s brusinkami, zauzenou bramborovou kaší, dýňovým ragú a rybízovým vzduchem

Co mohlo rozhodnout:

  • Ne vše se stíhalo v rychlém tempu, už u předkrmů vzniklo zpoždění. To samé u hlavních chodů.
  • Sumeček byl u jednoho stolu syrový.

Pohlreichův souboj restaurací – U Jiskrů, Strakonice Pohlreichův souboj restaurací – U Jiskrů, Strakonice • Autor: TV Nova

Restaurace Hostinec Na Pašince

Předkrm:

Pečený vepřový bůček s křupavou kůrčičkou, se salátem z kysaného zelí s jablky, křenovou pěnou a česnekovým banánem

Hlavní chod:

  • Panenka z divočáka s omáčkou z červeného vína, bramborovými rosti, liškami a rakytníkem

Co mohlo rozhodnout:

  • Kompaktní menu krásně stíhali.
  • Zvládali tlak i přípravu náhradních pokrmů.

I když není poraženého, někdo vyhrát musí:

Nejde říct nic jiného, než to, že obě restaurace byly úžasné. Všechny pokrmy vypadaly luxusně v průběhu celého souboje a oba podniky se, i přes  bravurně odvedenou práci, nevyhnuly chybám. Když však Zdeněk sečetl všechny plusy a minusy, restaurace Na Pašince v prvním kole Souboje restaurací vyhrála. Sláva vítězům a čest poraženým, a hlavně dobrou chuť!

Marináda Zdeňka Pohlreicha a jeho tipy, jak s ní zacházet >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR