Dáda Patrasová slaví 65 let: Známe její recept na sladké amarouny!

28. dubna 2021 • 00:00

Dagmar Patrasová oslavila své nádherné 65. narozeniny a za svůj život si získala mnoho věrných fanoušků. Kdo by ji neznal jako princeznu Xénii z Arabely, princeznu, která ráčkovala, coby nejlepší kamarádku žížaly Jůlie, a hlavně v roli nádherné mimozemšťanky ze seriálu Návštěvníci! Toto televizní dílo se proslavilo nejen vytříbeným humorem a skvělým hereckým obsazením, ale také amarouny! Ochutnejte tolik tajemný pokrm přesně podle receptu Dády Patrasové, který kdysi uvařila i ve vánočním díle VIP Prostřeno.

Kouzelný prášek, záhadná bílá pasta a chvíle času. To bohatě stačilo k výrobě zázračné želé kostky, která v sobě skrývala celý pokrm. Dádiny amarouny sice nechutnají po svíčkové nebo makových koláčích, ale i tak jsou skvělé, výživné a velmi snadné na přípravu. Jistě s nimi sklidíte úspěch, ať už kvůli jejich vzhledu nebo svěží ovocné chuti, doplněné o pikantní kandovaný zázvor. Dopřejte si filmové amarouny a popřejte tak s námi Dádě vše nejlepší nejen k narozeninám, ale především do dalších let!

Amarouny podle Dády

Počet: 8 porcí

Příprava: 60 minut + tuhnutí

Suroviny

  • 500 g červeného hroznového vína
  • cukr dle potřeby
  • 1 smetana
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1 plátek másla
  • 20 plátků želatiny nebo 5 sáčků želatinového prášku
  • čerstvý (nebo kandovaný) zázvor podle chuti
  • lístky máty na ozdobu

Postup na přípravu želé

1. Do oslazené vody dáme vařit hroznové víno na asi půl hodiny. Mezitím nalijeme smetanu do kastrolku, přidáme vytřená semínka z vanilkových lusků a necháme pomalu svařit se třemi lžícemi cukru na dostatečně hustou omáčku.

2. Rozvařené hrozny přecedíme do kastrůlku, přilijeme červené víno, dochutíme cukrem a přidáme velkou lžíci vanilkového pudinkového prášku, plátek másla a želatinu. Vše za tepla rozmícháme dohladka, nalijeme do formy a necháme ztuhnout.

3. Zázvor nakrájíme na tenké plátky, vložíme do vařícího cukrového rozvaru a necháme odvařit vodu, až vznikne hustý sirup se zázvorovými plátky.

4. Do ozdobné skleničky nebo na hezký talíř nalijeme trochu vanilkové omáčky, do které naaranžujme kostky amarounů, které ozdobíme plátkem kandovaného zázvoru a mátou.

Tip: Pokud je na vás zázvor moc pikantní, nahraďte jej citronovou kůrou nebo višněmi. Dezert také můžete doplnit vanilkovou zmrzlinou.

Autor: TR