Čokoláda je lék na špatnou náladu a únavu. Toto jsou dobré důvody, proč si ji dát bez výčitek
Jste vystresovaní, unavení nebo vás honí mlsná? Dejte si bez výčitek čokoládu! Vyberte si však správnou, s vysokým obsahem kakaa. Můžete si ji vychutnat samotnou nebo v lahodných dezertech, které vám zlepší náladu.
Staré mayské a aztécké civilizace připisovaly kakaovým bobům léčivé účinky a připravovaly z nich placky a šlehané nápoje, které doplňovaly aromatickým kořením. Také název čokoláda pochází z aztéckého výrazu xocolātl (šokolatl), který v překladu znamená hořké pití. Do Evropy se kakao a čokoláda dostaly po polovině 16. století se španělskými objevitelskými plavbami. Čokoláda se stala velice oblíbeným nápojem a začala se vyrábět také v tuhé podobě. Po celém světě se začala využívat v gastronomii na mnoho způsobů. Nejoblíbenější je ale samozřejmě ve sladkých dezertech a dortech.
Víte, jak udělat hladkou čokoládovou polevu na dort?
Zdraví v tabulce čokolády
Hlavními ingrediencemi čokolády jsou kakao, tuk a cukr. Poměr těchto tří složek určuje i její kvalitu. Čím více kakaa, tím je čokoláda lepší a prospěšnější, protože kakaové boby obsahují řadu sekundárních rostlinných látek, zejména polyfenolů. To jsou přírodní antioxidanty, které mají blahodárný účinek na činnost srdce a cévní systém. Navíc jsou silně protizánětlivé a pomáhají předcházet civilizačním chorobám. Jejich zdravotní benefit podtrhují minerální prvky v čokoládě obsažené, například hořčík, draslík, měď a vápník, nebo různé vitaminy.
S čokoládou k dobré náladě
Kakao je přírodní stimulant. Obsahuje kofein a především theobromin, což jsou látky, které mohou navodit opojné stavy. Kvalitní tmavá čokoláda obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou náš organismus přeměňuje na hormon štěstí serotonin. Čokoláda stimuluje i tvorbu dalšího antistresového hormonu – dopaminu. Dobrou náladu zajišťují také další sloučeniny – anandamid a fenyletylamin. Pokud chcete využít tyto čokoládové benefity, měli byste se vyhnout levným čokoládovým náhražkám s vysokým obsahem tuku a cukru. Vyberte si hořkou čokoládu s vyšším obsahem kakaa (alespoň 75–85 %). Na lepší náladu funguje i šálek dobré horké čokolády.
Proč milujeme čokoládu
Podle vědeckých výzkumů za oblibou čokolády stojí několik důvodů. Povzbuzující látky v kakau nám dodají energii a zlepší náladu. Čokoláda také evokuje vzpomínky na dětství. Mnozí z nás čokoládu dostávali za odměnu, a tak nám často připomíná čas svátků a pěkné chvíle. Vůně čokolády zvyšuje mozkové vlny theta, které podporují relaxaci. Je zajímavé, že ženy milují čokoládu až dvakrát více než muži. V devadesátých letech minulého století dokonce proběhl v Anglii výzkum, ve kterém se většina žen vyjádřila, že by se raději zřekly sexu než čokolády. Když ochutnáte tento čokoládový dort podle italského receptu, některé ženy v Anglii pochopíte…
Kde ji využít?
Čokoláda je sladká, jemná a neuvěřitelně všestranná, ať si ji dopřejeme ve formě tabulky, nebo pralinek. Hodí se do koláčů, polev, dortů a dezertů. Zkrátka nemusí přijít ani milovníci pikantních a masitých pokrmů. I tam se dá čokoláda využít, například v kombinaci s chilli. Chcete pořádnou porci kakaa a čokolády? Upečte si brownies!
Kde se kakaové boby pěstují a kdo nejvíce mlsá?
Každoročně je celosvětově vyrobeno kolem 5 milionů tun kakaa. Pobřeží slonoviny a Ghana jsou dvě země, které exportují zdaleka nejvíc kakaa na světě. Jejich vývoz představuje 50 % celosvětové produkce kakaa. Následují Ekvádor a Indonésie. Evropa je zase lídrem ve zpracování kakaových bobů – na jihu se pěstují, ale zpracovávají se na severu. Největšími mlsouny čokolády jsou Dánové s 12,3 kg na hlavu ročně, dále Švýcaři (9,8 kg), následují Estonci a Němci se spotřebou kolem devíti kilogramů. Průměrný Čech sní za rok asi 6,5 kg čokolády.
Znáte sušenky Chocolate Chip Cookies?