Co se zbylým vaječňákem? Překvapte rodinu a přátele lahodnými nepečenými řezy nebo bábovkou

9. ledna 2025 • 04:50

Zbyl vám po svátcích vaječný likér? Pozvěte tedy rodinu nebo přátele nejen na skleničku, ale i na lahodný zákusek. Vaječný smetanový likér nemusíte jen pít, ale můžete ho použít i do dezertů, bábovek či koláčů nebo krémů. Nechte se inspirovat našimi recepty a připravte skvělé pohoštění například k nedělní kávě.

Recepty podobné vaječnému likéru jsou připisovány mnoha historickým legendám s romantickým podtextem. Jisté však je, že jeho dnešní receptura se inspirovala avokádovým likérem Abacate, který připravovali brazilští domorodci. Evropští – především holandští – námořní dobyvatelé recepturu nazvali Advocaat a dovezli ji na starý kontinent. K výrobě jim však chybělo to hlavní – avokádo. Palírník Eugen Verpoorten z Antverp roku 1876 proto nahradil nedostupnou avokádovou dužninu vaječnými žloutky. Tak se začala psát historie vaječného likéru, jak ho dodnes známe. Časem vznikaly obdobné recepty na vaječné a smetanové likéry – například na mexický Rompope, Eggnogg oblíbený v Americe a Anglii či Eierpunsch, který můžete ochutnat v Německu.

Takto si můžete vaječný likér vyrobit doma. A nejen o Vánocích: 

Video se připravuje ...

Tajná receptura

Vynálezce vaječného likéru Eugen Verpoorten založil roku 1876 v Německu a v Antverpách destilérku na jeho výrobu. Už po pět pokolení rodina E. Verpoortena vyrábí vaječný koňak podle přísně střežené původní receptury. Dodnes patří tato známá destilérka mezi velké producenty likéru oblíbeného nejen na Vánoce.

Z čeho se vyrábí

Lahodný krémový sladký likér s jemnou vanilkovou vůní s obsahem alkoholu kolem 20 % se vyrábí ze žloutků, alkoholu, cukru nebo medu, vanilkové esence a smetany, případně i koření. Hutná konzistence je dána tukem ve vaječném žloutku, který se s alkoholem zahřívá. Podle norem a předpisů musí vaječný likér obsahovat pouze líh zemědělského původu. 

Jestli vám doma nějaký vaječný likér zbyl, připravte z něj lahodné dobroty pro rodinu nebo přátele. Vybrali jsme pro vás dva výborné recepty:

Nepečený kokosový dezert s vaječným likérem

Nepečený dezert s vaječným likérem Nepečený dezert s vaječným likérem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 150 ml vaječného likéru
  • 400 ml mléka
  • 50 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 100 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 balíčky máslových sušenek
  • strouhaný kokos, případně i trochu kakaa na posypání

Postup:

1. Vhodnou formu (např. na biskupský chlebíček nebo kulatou dortovou) vyložte pečicím papírem.

2. Kokos smíchejte s vaječným likérem. Z mléka, krystalového cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink, zakryjte ho mikrotenovou fólií a nechte vychladnout.

3. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Postupně do ní přišlehejte zchladlý pudink a směs kokosu s vaječným likérem, až vznikne homogenní krémová hmota.

4. Na dno formy pečlivě vyskládejte máslové sušenky a potřete je dvěma lžícemi krému. Na něj opět střídavě vrstvěte sušenky s krémem. Ponechte si stranou alespoň dvě vrchovaté lžíce krému na závěrečné potření. Řezy ukončete vrstvou sušenek a dejte alespoň na 6 hodin do ledničky ztuhnout.

5. Zchladlé řezy opatrně vyklopte z formy, odstraňte papír a vršek pomažte zbylým krémem, který posypejte kokosem a případně i trochou kakaa. Jednotlivé porce pro dospělé můžete ještě polít vaječňákem.

Bábovka s vaječným likérem

Bábovku s vaječným likérem můžete nakonec polít rozehřátou bílou čokoládovou polevou. Bábovku s vaječným likérem můžete nakonec polít rozehřátou bílou čokoládovou polevou. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 200 ml vaječného likéru
  • 4 vejce
  • 180 g krystalového cukru
  • 150 g oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g na malé kousky nalámané hořké čokolády
  • máslo na vymazání a hrubou mouku (nebo kokos či mleté mandle) na vysypání formy

Postup:

1. Bábovkovou formu vytřete rozpuštěným máslem a vysypejte hrubou moukou, případně strouhaným kokosem nebo mletými mandlemi. 

2. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte v čisté míse tuhý sníh. V další míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte olej, po částech vmíchejte mouku s práškem do pečiva a vaječný likér a nakonec zlehka vmíchejte vločky čokolády a sníh z bílků.

3. Těsto nalijte do připravené formy, dejte do trouby vyhřáté na 170–180 °C a pozvolna pečte asi 50 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušejte špejlí, kterou zapíchnete do středu těsta. Pokud po vytažení zůstane suchá a čistá, vyndejte bábovku z trouby, nechte ji trochu vychladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy. 

Vaječný likér můžete přidat i do této ořechové bábovky:

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková