Co připravit na vánoční setkání nebo silvestrovskou párty? Zkuste letos tapas!
Až budete plánovat sváteční pohoštění ke stromečku nebo na silvestrovskou párty, zkuste zapomenout na chlebíčky a místo toho se vrhněte do světa španělských tapas. Jsou jednoduché, vypadají luxusně a nabízejí pravý gurmánský zážitek.
Tapas je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky. Ve Španělsku jsou tapas velmi oblíbené, mimo jiné i proto, že jde o způsob stravování, který se odehrává ve skupině přátel nebo více osob, které spolu sdílejí stůl.
Obloženými chlebíčky určitě nic nezkazíte>>>
Pod slovem tapas si nepředstavujte nic exotického a složitého. Tapas může být v podstatě cokoli. Často to bývají olivy, krevety naložené v česnekovém oleji, sušená šunka napíchnutá na dřevěných hůlkách nebo třeba masové kuličky v husté rajčatové omáčce. „Efekt tapas ještě znásobíte působivým servírováním. Spíše než porcelán s vánoční tematikou se přitom hodí jednoduché, ale elegantní dřevěné misky, talíře, podnosy či prkénka,“ dává tip Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a provozuje e-shop Kulinaria.cz.
Nevíte, jak tapas připravit? Inspirovat se můžete následujícími recepty od foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky:
Lososové rolky s avokádem
Suroviny:
- 200 g uzeného lososa
- 100 g lučiny
- 1 lžíce sekaného čerstvého kopru
- 1/2 avokáda
- 1/3 salátové okurky
- pepř
Postup:
1. Na potravinářskou fólii klaďte plátky uzeného lososa. Na ně namažte v tenké vrstvě lučinu s trochou nasekaného kopru a čerstvě mletého pepře.
2. Doprostřed položte podélně nakrájené avokádo a salátovou okurku a pomocí fólie zabalte do rolky.
3. Rolku dejte do lednice na zhruba dvě hodiny ztuhnout a pak ji nakrájejte na jednotlivé kousky.
Jednohubky s melounem a šunkou jamón ibérico
Suroviny:
- 1/2 melounu cantaloupe
- 100 g šunky jamón ibérico
- čerstvá bazalka
- 100 g mini mozzarelly
Postup:
1. Na párátka napichujte odspodu kousek melounu, na něj šunku, pak lístek čerstvé bazalky a nakonec kuličku mini mozzarelly.
Cizrnový hummus s česnekem a sladkou paprikou
Suroviny:
- 1 konzerva cizrny
- 1/3 stroužku česneku
- 2 lžičky sezamové pasty tahini
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka mletého římského kmínu
- špetka sladké papriky
- olej
- sůl
Postup:
1. Cizrnu slijte a přendejte do mixéru, přidejte tahini pastu, česnek, římský kmín, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí.
2. Hummus podávejte pokapaný olivovým olejem a posypaný troškou sladké papriky.
K tapas jedině cava!
Dáte-li letos tapas šanci, určitě je nezapomeňte doplnit španělským šumivým vínem cava, které lze po právu nazvat španělským šampaňským. Je totiž vyráběno úplně stejnou metodou jako její známější francouzský bratr. Pokud nejste opravdový znalec, rozdíl v chuti nepoznáte.
Sklenkou cavy podtrhnete jakýkoliv druh jídla: maso, ryby, mořské plody, sýry, uzeniny i dezerty. Cava totiž úžasně vede chutě a skvěle čistí chuťové pohárky. Chuť cavy charakterizují svěží ovocné tóny a praskání jemných bublinek na jazyku. Nejlépe si ji vychutnáte vychlazenou na teplotu 5 až 8 °C. Pokud ji přechladíte, riskujete, že ztratí jemné nuance chutí a vůní, které ji činí tak lahodnou. Podávejte ji ve vysoké sklence „flétně“, která zpomaluje vyprchávání bublinek.