Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít

10. května 2025 • 04:59

Možná ji máte doma v koutě skříňky, ale nevíte, co s ní. Nebo jste o ní zatím jen slyšeli. Cizrnová mouka se v české kuchyni dosud moc neohřála, což je škoda. Je totiž výživná, přirozeně bezlepková a velmi univerzální. Dokáže nahradit vejce, zahustit omáčky, vytvořit rychlou svačinu či večeři. Navíc jídlu přidává jemnou, lehce oříškovou chuť a spoustu bílkovin. Zjistěte, proč by právě cizrnová mouka měla být stálicí i ve vaší spíži.

1. Nahradí vejce

Jedním z nejpraktičtějších využití je nahrazení vajec v plackách a karbanátcích. Stačí pár lžic cizrnové mouky a trocha vody – mouka po smíchání krásně zhoustne a drží tvar. Výsledné jídlo je pevné, nerozpadá se a díky cizrně je i výživnější. Skvělé pro vegany, alergiky i ty, kdo zrovna nemají doma vejce.

Nahradit vejce cizrnovou moukou můžete třeba při přípravě těchto brokolicových placek:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

2. Zahustí a dodá jídlu chuť i živiny

Zapomeňte na hladkou mouku i jíšku nebo je alespoň občas nahraďte. Cizrnová mouka skvěle zahustí polévky, omáčky i guláše, navíc do nich přinese příjemný chuťový podtón – lehce oříškový a plný umami. Stačí zamíchat jednu až dvě lžíce, chvíli povařit a je to. Žádné hrudky, žádné přebytečné kalorie.

3. Je základem pro francouzskou soccu

Tradiční francouzská specialita zvaná socca (čtěte soka) pochází z oblasti Nice. Vypadá trochu jako tlustá palačinka a na její přípravu stačí jen pár základních surovin – cizrnová mouka, voda, olivový olej a sůl. Peče se na pánvi nebo v troubě a výborně chutná naslano, třeba s grilovanou zeleninou, olivami, sušenými rajčaty nebo bylinkami. Výhodou je, že zasytí a neobsahuje lepek ani vejce.

Soccu si můžete obložit tím, co máte rádi. Výborný je například grilovaný chřest. s karamelizovanou cibulkou a sýrem feta Soccu si můžete obložit tím, co máte rádi. Výborný je například grilovaný chřest. s karamelizovanou cibulkou a sýrem feta • Autor: iStock

Recept na základní soccu

Co budete potřebovat:

  • 130 g cizrnové mouky
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • půl lžičky soli

Postup:

1. Všechny suroviny smíchejte v míse a těsto nechte alespoň půl hodiny odpočinout.

2. Pak ho nalijte na dobře vymazanou a rozehřátou pánev (nebo do pekáčku) a pečte dozlatova – v troubě asi 15 minut na 220 °C, dokud povrch nezíská zlatou kůrku. Soccu můžete podávat ještě horkou samotnou, například místo pečiva k salátu, nebo si ji obložit podle vlastní chuti.  

4. Udrží těsto pohromadě

I při pečení sladkých a slaných dobrot se cizrnová mouka osvědčí. Dodává těstu soudržnost, takže ho drží pohromadě i bez vajec. Díky vysokému obsahu bílkovin je těsto hutnější, a tedy výživnější. Cizrnovou mouku můžete přimíchat také k jiným moukám (např. špaldové, rýžové nebo kukuřičné) v poměru 1 : 3 až 1 : 2.

5. Připravíte z ní veganskou frittatu

Chcete vydatnou večeři bez živočišných produktů? Smíchejte cizrnovou mouku s vodou, solí a vašimi oblíbenými surovinami – pečenou zeleninou, cibulkou, bylinkami nebo třeba uzeným tofu – a směs upečte na pánvi jako veganskou frittatu. Výsledkem bude výživné, nadýchané jídlo, které můžete jíst jak teplé, tak studené.

Veganská frittata se zeleninou Veganská frittata se zeleninou • Autor: iStock

Recept na veganskou frittatu

Co budete potřebovat:

  • 150 g cizrnové mouky
  • 300 ml vody
  • půl lžičky soli
  • špetku mletého pepře a kurkumy
  • 1 nasekanou jarní cibulku
  • 1 hrnek předem opečené zeleniny (cuketa, paprika, mrkev...)
  • 1 balíček uzeného tofu

Postup:

1. Mouku smíchejte s vodou, solí, pepřem a kurkumou. Přidejte nasekanou jarní cibulku, hrnek předem opečené zeleniny a na kousky nakrájené tofu a promíchejte.

2. Směs nalijte do olejem vymazané zapékací misky, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25–30 minut, dokud frittata neztuhne a nezíská zlatý povrch.

Proč si cizrnovou mouku zamilujete?

Cizrnová mouka není jen trendy. Kromě vlastností, mezi něž patří praktičnost, výživnost a univerzálnost, pro ni platí i to, že:

  • Je bez lepku, takže je vhodná pro celiaky i lidi s intolerancí.
  • Je bohatá na rostlinné bílkoviny, vlákninu, železo, hořčík a další minerály.
  • Dlouho vydrží a má široké využití i mimo zdravou kuchyni.

Cizrnovou moukou můžete zahustit i klasickou rajskou omáčku:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Thekitchn.com, Jimejinak.cz, Lazycatkitchen.com, Healthline.com

Autor: Kateřina Hradová