Nejlepší burgery s masem i bez: Vyzkoušejte klasický hovězí, kuřecí, s cizrnou nebo houbami

27. července 2024 • 05:52

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna grilování. Ať už jste zapřísáhlí masožrouti, nebo preferujete bezmasé pokrmy, máme pro vás pět skvělých receptů na letní burgery. Připravte si chuťové pohárky na lahodné kombinace a inspirujte se našimi tipy!

Jakou variantu burgeru si vyberete? 

Klasický hovězí burger

Vegetariánský cizrnový burger

Turecký jehněčí burger

Kuřecí chipotle burger

Houbový burger s kozím sýrem

Jak by měl podle profesionálů vypadat dobrý burger>>>

Video se připravuje ...

Klasický hovězí burger

Co budete potřebovat:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 najemno nasekanou cibuli
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • mletý pepř
  • sůl 
  • olej na opečení

Na dokončení:

  • 4 burgerové bulky
  • listy zeleného salátu
  • plátky rajčete, nakládané okurky a červené cibule
  • omáčku dle chuti

Klasický hovězí burger Klasický hovězí burger • Autor: iStock

Postup:

1. Mleté maso smíchejte s cibulí, česnekem, worcesterskou omáčkou, solí a pepřem.

2. Ze směsi vytvarujte 4 stejně velké placky, potřete je olejem a opečte na grilu z každé strany asi 5 minut (nebo je opečte na pánvi na oleji).

3. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část i vrchní část každé bulky potřete na řezu omáčkou. Na spodní část položte list salátu, přidejte opečené maso, plátky nakládané okurky, rajčete a červené cibule a vše zakryjte vrchní částí bulky. 

TIP: Máte-li rádi cheeseburger, položte na každou masovou placku těsně před dopečením plátek čedaru nebo jiného tučnějšího sýru a nechte ho roztéct. 

Vegetariánský cizrnový burger

Vegetariánský cizrnový burger Vegetariánský cizrnový burger • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 najemno nasekanou cibuli
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžíci nasekané zelené petrželky
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Na dokončení:

Postup:

1. Cizrnu rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Přidejte cibuli, česnek, vejce, strouhanku a koření.

2. Ze směsi vytvarujte 4 placky, potřete je olejem a opečte na rozpáleném grilu z každé strany asi 4 minuty (nebo je opečte z obou stran na pánvi s olejem).

3. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část každé bulky potřete trochou avokádové pasty, přidejte list salátu, plátek rajčete, opečenou cizrnovou placku, opět avokádovou omáčku a případně i opečené plátky cukety a vše zakryjte vrchní částí bulky. 

Turecký jehněčí burger

Turecký jehněčí burger Turecký jehněčí burger • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 600 g mletého jehněčího masa
  • 1 najemno nasekanou červenou cibuli
  • 1 prolisovaný stroužek česneku 
  • 1 lžíci nasekané čerstvé máty
  • 1 žloutek
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Na omáčku:

  • 200 g hustého bílého jogurtu
  • 1/2 nastrouhané okurky
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • mletý pepř
  • sůl

Na dokončení: 

Postup:

1. Mleté maso smíchejte s cibulí, česnekem, mátou, žloutkem, solí a pepřem.

2. Ze směsi vytvarujte 4 placky, potřete je olejem a opečte na rozpáleném grilu asi 5-7 minut z každé strany (nebo je opečte na pánvi s olejem).

3. V misce smíchejte bílý jogurt s nastrouhanou okurkou, ze které jste vymačkali vodu, nasekanou mátou, citronovou šťávou, solí a pepřem.

4. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část každé bulky potřete trochou jogurtové omáčky, přidejte rukolu, jehněčí placku, opět jogurtovou omáčku, plátky rajčete, okurky a červené cibule a vše zakončete vrchní částí bulky.

Kuřecí chipotle burger 

Kuřecí burger s avokádovou omáčkou Kuřecí burger s avokádovou omáčkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g mletého kuřecího masa
  • 1 jemně nasekanou střední cibuli
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • 1/2 nasekané chilli papričky (nemusí být)
  • 4 plátky čedaru nebo jiného vašeho oblíbeného sýru (tučnějšího)
  • mletý pepř
  • sůl

Na omáčku:

  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 lžíci chipotle omáčky (mírně pálivá omáčka z uzených papriček)
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1/2 lžičky medu
  • špetku soli a mletého pepře

Na dokončení:

Postup:

1. Mleté maso smíchejte s cibulí, česnekem, strouhankou, vejcem, chilli papričkou, solí a pepřem.

2. Ze směsi vytvořte 4 placky, potřete je olejem a opečte na rozpáleném grilu z každé strany asi 5-6 minut (nebo je opečte na pánvi s olejem). Když jsou burgery téměř hotové, položte na každý plátek sýru a nechte ho rozpustit.

3. V misce smíchejte majonézu, chipotle pastu, citronovou šťávu, med, sůl a pepř, až vznikne hladká omáčka.

4. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní polovinu každé bulky potřete omáčkou, přidejte list salátu, opečený burger a plátky avokáda a vše zakryjte horní polovinou bulky. 

Houbový burger s kozím sýrem

Co budete potřebovat:

  • 4 žampiony portobello
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl

Na dokončení:

  • 4 burgerové bulky
  • 100 g měkkého kozího sýru
  • 2 lžíce pesta
  • listy baby špenátu
  • plátky rajčete

Postup:

1. Z žampionů odstraňte nožičky a klobouky hub potřete z obou stran marinádou umíchanou z olivového oleje, balzamikového octa, česneku, soli a pepře.

2. Houby opečte na rozpáleném grilu 4-5 minut z každé strany. 

3. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část každé bulky potřete pestem, přidejte listy baby špenátu, opečené portobello, plátek rajčete a osolený kozí sýr a vše zakryjte horní částí burgerové bulky. 

K burgerům si můžete udělat i celerové hranolky:>>>

Video se připravuje ...

Zkuste také další chutné burgery:

Burger bez housky

Burger à la dvouručák

Halloumi burger s domácí máslovou bulkou

Rybí burger a batátové hranolky

Falafel burger s halloumi a hummusem

Burger z podmáslového kuřete

Vegetariánský burger s majonézou kešú

Burger z červené řepy

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková