Nejlepší burgery s masem i bez: Vyzkoušejte klasický hovězí, kuřecí, s cizrnou nebo houbami
Léto je v plném proudu a s ním i sezóna grilování. Ať už jste zapřísáhlí masožrouti, nebo preferujete bezmasé pokrmy, máme pro vás pět skvělých receptů na letní burgery. Připravte si chuťové pohárky na lahodné kombinace a inspirujte se našimi tipy!
Jakou variantu burgeru si vyberete?
Jak by měl podle profesionálů vypadat dobrý burger>>>
Klasický hovězí burger
Co budete potřebovat:
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 najemno nasekanou cibuli
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Na dokončení:
- 4 burgerové bulky
- listy zeleného salátu
- plátky rajčete, nakládané okurky a červené cibule
- omáčku dle chuti
Postup:
1. Mleté maso smíchejte s cibulí, česnekem, worcesterskou omáčkou, solí a pepřem.
2. Ze směsi vytvarujte 4 stejně velké placky, potřete je olejem a opečte na grilu z každé strany asi 5 minut (nebo je opečte na pánvi na oleji).
3. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část i vrchní část každé bulky potřete na řezu omáčkou. Na spodní část položte list salátu, přidejte opečené maso, plátky nakládané okurky, rajčete a červené cibule a vše zakryjte vrchní částí bulky.
TIP: Máte-li rádi cheeseburger, položte na každou masovou placku těsně před dopečením plátek čedaru nebo jiného tučnějšího sýru a nechte ho roztéct.
Vegetariánský cizrnový burger
Co budete potřebovat:
- 400 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 4 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 1 najemno nasekanou cibuli
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžíci nasekané zelené petrželky
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Na dokončení:
- 4 burgerové bulky
- avokádovou pastu
- listy kadeřavého salátu
- plátky rajčete
- opečené plátky cukety (nemusí být)
Postup:
1. Cizrnu rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Přidejte cibuli, česnek, vejce, strouhanku a koření.
2. Ze směsi vytvarujte 4 placky, potřete je olejem a opečte na rozpáleném grilu z každé strany asi 4 minuty (nebo je opečte z obou stran na pánvi s olejem).
3. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část každé bulky potřete trochou avokádové pasty, přidejte list salátu, plátek rajčete, opečenou cizrnovou placku, opět avokádovou omáčku a případně i opečené plátky cukety a vše zakryjte vrchní částí bulky.
Turecký jehněčí burger
Co budete potřebovat:
- 600 g mletého jehněčího masa
- 1 najemno nasekanou červenou cibuli
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžíci nasekané čerstvé máty
- 1 žloutek
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Na omáčku:
- 200 g hustého bílého jogurtu
- 1/2 nastrouhané okurky
- 2 lžíce nasekané máty
- 1 lžíci citronové šťávy
- mletý pepř
- sůl
Na dokončení:
- 4 burgerové bulky
- 1 hrst rukoly
- plátky rajčete, okurky a červené cibule
Postup:
1. Mleté maso smíchejte s cibulí, česnekem, mátou, žloutkem, solí a pepřem.
2. Ze směsi vytvarujte 4 placky, potřete je olejem a opečte na rozpáleném grilu asi 5-7 minut z každé strany (nebo je opečte na pánvi s olejem).
3. V misce smíchejte bílý jogurt s nastrouhanou okurkou, ze které jste vymačkali vodu, nasekanou mátou, citronovou šťávou, solí a pepřem.
4. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část každé bulky potřete trochou jogurtové omáčky, přidejte rukolu, jehněčí placku, opět jogurtovou omáčku, plátky rajčete, okurky a červené cibule a vše zakončete vrchní částí bulky.
Kuřecí chipotle burger
Kuřecí burger s avokádovou omáčkou
Co budete potřebovat:
- 500 g mletého kuřecího masa
- 1 jemně nasekanou střední cibuli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 1/2 nasekané chilli papričky (nemusí být)
- 4 plátky čedaru nebo jiného vašeho oblíbeného sýru (tučnějšího)
- mletý pepř
- sůl
Na omáčku:
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíci chipotle omáčky (mírně pálivá omáčka z uzených papriček)
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1/2 lžičky medu
- špetku soli a mletého pepře
Na dokončení:
- 4 burgerové bulky
- listy kadeřavého salátu
- plátky avokáda
Postup:
1. Mleté maso smíchejte s cibulí, česnekem, strouhankou, vejcem, chilli papričkou, solí a pepřem.
2. Ze směsi vytvořte 4 placky, potřete je olejem a opečte na rozpáleném grilu z každé strany asi 5-6 minut (nebo je opečte na pánvi s olejem). Když jsou burgery téměř hotové, položte na každý plátek sýru a nechte ho rozpustit.
3. V misce smíchejte majonézu, chipotle pastu, citronovou šťávu, med, sůl a pepř, až vznikne hladká omáčka.
4. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní polovinu každé bulky potřete omáčkou, přidejte list salátu, opečený burger a plátky avokáda a vše zakryjte horní polovinou bulky.
Houbový burger s kozím sýrem
Co budete potřebovat:
- 4 žampiony portobello
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- 2 prolisované stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
Na dokončení:
- 4 burgerové bulky
- 100 g měkkého kozího sýru
- 2 lžíce pesta
- listy baby špenátu
- plátky rajčete
Postup:
1. Z žampionů odstraňte nožičky a klobouky hub potřete z obou stran marinádou umíchanou z olivového oleje, balzamikového octa, česneku, soli a pepře.
2. Houby opečte na rozpáleném grilu 4-5 minut z každé strany.
3. Burgerové bulky rozkrojte a opečte nasucho na grilu nebo v pánvi. Spodní část každé bulky potřete pestem, přidejte listy baby špenátu, opečené portobello, plátek rajčete a osolený kozí sýr a vše zakryjte horní částí burgerové bulky.
K burgerům si můžete udělat i celerové hranolky:>>>
Zkuste také další chutné burgery:
Halloumi burger s domácí máslovou bulkou
Rybí burger a batátové hranolky
Falafel burger s halloumi a hummusem
Vegetariánský burger s majonézou kešú