Jak uchovat kořenovou zeleninu přes zimu: Návod krok za krokem, aby vám vydržela až do jara

26. září 2023 • 00:00

Kořenovou zeleninu lze celoročně koupit v obchodech, ale když máte úrodu ze zahrádky, chutná vždy jinak a mnohem lépe než kupovaná. Poradíme vám, jak ji uskladnit, aby vydržela celou zimu.

Kořenová zelenina paří mezi tradiční českou zeleninu. Naše babičky z ní vařily celou zimu. Zaprvé vydržela během měsíců, kdy byla pole a zahrádky pod sněhem, zadruhé byla plná vitamínů a zatřetí byla levná. K uskladnění se používají většinou pozdní druhy mrkve a petržele. Uchovat na zimu ale můžete také celer, červenou řepu nebo pastiňák. I když ten na zahrádce v zemi vydrží i během mrazů.

Z mrkve si můžete uvařit výbornou polévku>>>

Video se připravuje ...

Jak kořenovou zeleninu správně sklidit

Než dostanete kořenovou zeleninu ze země, je potřeba myslet na to čím. Poškozená zelenina k uskladnění není vhodná, protože by ji mohly napadnout různé plísně a hniloba. Tím byste o úrodu přišli. Místo rýče tedy raději použijte rycí vidle. Velmi choulostivá je na sklizeň mrkev a černý kořen. Jemně kořen očistěte od hlíny, nať opatrně asi jeden centimetr nad kořenem odřízněte ostrým nožem.

3 způsoby, jak si jednoduše kořenovou zeleninu uchovat na zimu

1. Zasypte ji pískem

Již naše babičky dávaly sklizenou kořenovou zeleninu do bedýnek s pískem a ty uložily do chladného sklepa, ve kterém bylo okolo 5 °C. Zde pak zelenina vydržela čerstvá až do jara. Vy kromě sklepa můžete použít také třeba chladnější garáž. Připravte si vysokou bedýnku, tu naplňte asi do třetiny hrubým pískem, do něj zapíchejte špičkou dolů zeleninu a tu pak opatrně obsypte pískem. Srdíčko zeleniny nechte venku, aby vám nezačala zahnívat. Bedýnky s pískem je dobré pravidelně kropit trochou vody, písek totiž rád vysychá.

2. Usušte ji

Další způsob, jak uchovat zeleninu na zimu, je usušit ji. Příprava zeleniny na sušení zabere sice o něco více času, ale zato existuje jen malá pravděpodobnost, že se vám zkazí. V tomto případě zeleninu zbavte konců, oloupejte ji nebo dobře vydrhněte kartáčkem a asi dvě až tři minuty povařte ve vroucí vodě. Ihned ji zchlaďte v ledové vodě, osušte a nakrájejte, jak máte rádi – na plátky či na drobné kostičky. Ideálně vám s tím pomohou různé kráječe. Můžete samozřejmě krájet také ručně. Pak ji dejte do elektrické sušičky nebo případně na plech vyložený pečicím papírem a sušte při 35-70 °C. Usušenou zeleninu pak nechte vychladnout, nasypte ji do sklenic a uzavřete, aby se dovnitř nedostala vlhkost.

Sušené chipsy z kořenové zeleniny Sušené chipsy z kořenové zeleniny • Autor: iStock

TIP: Pokud byste měli čas, můžete si připravit zdravé chroupání na zimu. Stačí nakrájet mrkev, petržel, celer nebo třeba i červenou řepu na velmi tenké plátky. Chvíli počkejte, pak je osušte, lehce osolte, usušte v sušičce a máte zdravé zeleninové chipsy.

3. Zamrazte ji

Jestliže jste sklidili kořenové zeleniny o něco méně, ale bojíte se, že by vám v lednici či spíži nevydržela, pak máte další jednoduchou možnost, jak ji uchovat a nepřijít o ni. Zeleninu zbavte konců a oloupejte, případně dobře vydrhněte kartáčkem. Osušte ji a pak nastrouhejte na hrubé nudličky nebo nakrájejte na drobné kostičky či půlkolečka. Rozdělte ji ideálně do malých uzavíratelných sáčků. Buď jednodruhově nebo klidně namíchejte polévkovou směs – mrkev, petržel, celer. Jakmile pak budete vařit polévku, budete s přípravou rychle hotovi. Stačí vytáhnout z mrazničky připravený sáček.

Video se připravuje ...

Autor: PL