Bradley Cooper je skvělý herec i kuchař. Miluje jídla z dětství a obzvlášť jednu sladkost od babičky

5. ledna 2023 • 11:00

Rodák z americké Pensylvánie Bradley Cooper je nejen muž s krásně modrýma očima a okouzlujícím úsměvem, ale také muž mnoha talentů. Kromě toho hereckého a režisérského, které mu vynesly několik nominací na Oscara, je i nadaným a vášnivým kuchařem. Na žádné luxusní delikatesy si ale nepotrpí. Miluje domácí kuchyni své italské babičky!

Bradley Cooper, který 5. ledna oslaví 48. narozeniny, miloval vaření už jako malý. Často totiž v kuchyni pomáhal své babičce, která byla skvělá kuchařka. V rodině s částečně italskými kořeny (maminka je původem Italka) se spousta věcí točila kolem jídla a vařilo se opravdu hodně. Nějaké zkušenosti získal i jako pomocná síla v řecké a italské restauraci v New Jersey. Kdyby Bradleyho otec neměl tak velkou vášeň pro filmový svět, kterou sdílel se svým synem, možná by z něj byl kuchař (nebo ninja…). Nakonec dal přednost herectví, nicméně šéfkuchařem se stal alespoň na filmovém plátně.

Obzvlášť skvěle umí herec připravovat těstoviny >>>

Video se připravuje ...

Nadaný a dokonalý šéf

Pamatujete si na talentovaného šéfkuchaře se spoustou skvělých nápadů ve filmu Dokonalý šéf? Na přípravu na roli šéfkuchaře Adama Jonese měl Cooper pouhý měsíc. Vařit sice uměl, ale to nestačilo. Potřeboval zvládat i náročnější kuchařské techniky. Navíc bylo důležité, aby jako kuchař vypadal, jako kuchař se pohyboval a choval. Organizovaný chaos, který panuje v každé profesionální kuchyni, i jeho postava šéfkuchaře musely být pro diváky uvěřitelné. Naštěstí měl pomoc od skutečného profesionála, slavného anglického šéfkuchaře Marcuse Wareinga, který byl částečně předlohou pro postavu filmového Adama a vymyslel pro film i všechny recepty. Wareing si velmi pochvaloval, jaké má herec kuchařské nadání. Jen si postěžoval, že věci, které se on musel učit dlouhá léta, zvládl Bradley Cooper za jeden den.

Rány stěrkou i horkým steakem

Inspirací byli pro Coopera i další dva slavní britští kuchaři – Marco Pierre White a Gordon Ramsay. S nimi vše konzultoval také režisér filmu John Wells, který prý trávil až 18 hodin denně v restauracích oceněných michelinskými hvězdami, aby to, co se tam odehrává, dokázal co nejvěrněji přenést na filmové plátno. A že to bylo občas dost napjaté! „Během šesti měsíců, které jsem strávil v kuchyni, jsem viděl několik záchvatů vzteku. Viděl jsem, jak někdo toho druhého spálil kuchařskou stěrkou, podle mě schválně. A viděl jsem, jak někdo dostal ránu do obličeje horkým steakem, protože se spletl!“

Miluje jídla své italské babičky

Jako filmový a seriálový šéfkuchař vařil ty nejvybranější a nejluxusnější delikatesy, v soukromí ale dává Cooper přednost domácí kuchyni. Když se ho v jednom rozhovoru zeptali, jaké jídlo by si vybral, kdyby mělo být jeho poslední, byl by to prý cheesecake od jeho babičky. S tou je spojena spousta jeho vzpomínek na dětství, které se objevily i v komediálním seriálu Šéfkuchař nadivoko z roku 2005, v němž Cooper také ztvárnil postavu šéfkuchaře. Jedna roztomilá se týkala babiččina prstenu. Jako správná Italka totiž Bradleyho babička velmi často dělala domácí těstoviny, a i když měla pečlivě umyté ruce, v jejím zásnubním prstenu se vždy našel nějaký zbytek těsta. 

Uvaří něco i z ničeho

Když mu to pracovní povinnosti dovolí, vaří herec každý den doma a jistě i velmi nápaditě a hospodárně, což je v dnešní době IN. Sám o sobě říká, že je jedním z těch chlapů, kteří použijí všechno, co je v lednici, a baví ho vytvářet „z ničeho něco“. Založil si i zahradu, na které si pěstuje vlastní zeleninu. Babička by z něj jistě měla radost. 

Autor: AK