Bojíte se pátku třináctého? Připravte si jídla, která vás v tento den ochrání

13. října 2023 • 00:15

Stejně jako mohou různé pověry věštit nepříjemnosti, mohou slibovat i pozitivnější věci – bohatství, plodnost nebo štěstí. Využijte toho právě v den, kterého se mnozí obávají, tedy v pátek třináctého, a přivolejte si štěstí a ochranu před různými nepříjemnostmi pomocí dobrého jídla. Pochutnáte si a ještě zaženete jakékoli špatné vibrace.

Nudle

V mnoha asijských zemích dlouhé, nekrájené nudle symbolizují dlouhověkost, prosperitu a štěstí. Je jedno, jaký druh nudlí zvolíte, zda budou doma dělanéudonrýžové nebo třeba soba nudle. Důležité je, aby byly dlouhé a abyste je během vaření nepolámali. Připravte si je třeba podle jednoduchého receptu s houbami shiitake.

Video se připravuje ...

Česnek

Česnek je nejen skvělé přírodní antibiotikum, ale podle různých pověr také může sloužit jako ochranný amulet. Po celém světě je dokonce jedním z nejčastěji používaných prostředků k přivolání štěstí. Často se věší nad dveře, můžete nosit stroužek v kapse a ideálně si uvařit i nějaké jídlo s česnekem. Udělejte si poctivou domácí česnečku nebo si ochranu před různými pohromami ještě posilněte tím, že česnek spojíte s „dlouhými nudlemi“, a připravte si špagety aglio olio.

Vepřové maso

Jsou dva důvody, proč lidé jedí vepřové maso, aby přivolali štěstí. Většinou bývá tučnější a tuk symbolizuje prosperitu. Zajímavější je ale druhé vysvětlení, které vychází z přirozeného chování prasat. Ta nikdy necouvají. Zaboří rypák do země a postupují dopředu, což naznačuje pokrok. Když si tedy v pátek 13. vezmete pár vepřových kotlet a naplníte je třeba kysaným zelím, určitě tím nic nezkazíte a ještě si pochutnáte.

Granátové jablko

Když rozpůlíte granátové jablko, objeví se spousta krásně červených a šťavnatých semínek. Není divu, že toto ovoce je už od starověku zejména ve Středomoří a na Blízkém východě považováno za symbol plodnosti, hojnosti a štěstí. Vychutnejte si jeho semínka jen tak samotná, posypte jimi salát, anebo si na nich pochutnejte v lahodném čokoládovém dezertu.

Panna cotta s granátovým jablkem Panna cotta s granátovým jablkem • Autor: iStock

Čočka nebo fazole černé oko

Čočka si vysloužila pověst šťastného jídla díky svému vzhledu připomínajícímu drobné mince. A nemusíte si ji dávat jen na Nový rok. Stejně tak vám může přinést štěstí (a také příjemně plný žaludek) v kterýkoli jiný den v roce. Proč toho nevyužít právě v pátek 13.? Vychutnejte si čočku trochu jinak, například v salátu, nebo ji zapečte do pastýřského koláče.

Pastýřský koláč s čočkou Pastýřský koláč s čočkou • Autor: iStock

Stejně jako kdysi lidé v Evropě usoudili, že čočka vypadá jako mince, v určitém okamžiku a o mnoho let později se lidé na jihu Spojených států rozhodli, že štěstí mohou přinášet i fazole černé oko. Podle jedné z teorií ale získaly svou pověst šťastné potraviny už ve starověkém Egyptě. Říká se jim také černooký hrášek, protože svým vzhledem připomínají sušený hrách s černým okem uprostřed. Chutí jsou trochu podobné cizrně a jejich velkou výhodou je, že se nemusejí předem namáčet. Takže jestli nemáte chuť na čočku, uvařte si třeba výbornou fazolovou polévku.

Cokoli kulatého

Pokud si chcete pojistit štěstí pomocí nějakého tvaru, pak rozhodně vsaďte na kruh. Napříč časem a různými kulturami představuje kruh nepřekonatelný ideál dokonalosti. Označuje celistvost, jednotu, rovnováhu a řád, je symbolem věčnosti a stálého opakování života. Stačí se jen trochu zamyslet a jistě přijdete na mnoho jídel, která svým tvarem připomínají kolo nebo například prsten. Bramborové placky, langoše, cibulové kroužky, bagely, domácí koblihy… A pokud budete chtít oslavit své vítězství nad všemi pověrami, upečte si rovnou celý dort

Video se připravuje ...

Autor: AK