Princ William slaví narozeniny. Pochutná si na svém oblíbeném dortu?

21. června 2021 • 00:30

Dnes princ William slaví krásné 39. narozeniny a všem je jasné, že to budou velkolepé oslavy, které se neobejdou bez princova oblíbeného dortu. Tuto čokoládovou pochoutku William miluje natolik, že si ji vyžádal i na své svatbě!

Recept na čokoládový dort se sušenkami dokonce princ William získal od své babičky královny, a tak je jasné, že jeho přesné složení není známé. Prý dort skrývá něco speciálního, ale co? Zkuste si dezert připravit doma a něčím ho ještě „vyšperkovat“. Možná se zrovna vy trefíte do královského receptáře. My pro vás máme osvědčený základní recept s oříšky. Co myslíte, budou vlašské ořechy ta záhadná surovina navíc?

Nepečený čokoládový dort

Ingredience na 10 porcí:

  • 800 g sušenek (čajové pečivo)
  • 100 g ořechů (vlašské nebo lískové)

Čokoládová hmota do sušenek:

  • 200 g cukru
  • 60 g neslazeného kakaa
  • 240 ml vody
  • 150 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Čokoládová poleva:

  • 120 g smetany na šlehání (35 % tuku)
  • 120 g hořké čokolády (nasekané)

Postup:

1. Sušenky rozlámeme do mísy na menší kusy. Ořechy nasucho 5 minut opražíme na pánvi a vsypeme je k sušenkám.

2. Cukr s kakaem nasypeme do rendlíčku a za stálého míchání přilíváme vodu. Mícháme, a až vznikne tekutá kakaová směs, přidáme změklé máslo. Rendlík dáme na sporák a vaříme asi 7–8 minut. Občas promícháme, ale směs by se měla redukovat.

3. Odložíme prochladnout na 10–15 minut, opět mícháme. Po této době přilijeme vanilkový extrakt, konečnou směs nalijeme na sušenky. Vše opatrně, ale důkladně promícháme.

4. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem a sušenkový základ například lžící důkladně namačkáme, aby v dortu nebyly bublinky. Povrch uhladíme nožem nebo cukrářskou špachtlí a dort dáme asi na 1 hodinu chladit do lednice.

5. Smetanu ohřejeme na plotně a těsně, než začne vřít, nalijeme na rozlámanou čokoládu. 1 minutu necháme odstát a poté vymícháme čokoládovou polevu. Tu nalijeme na dort a opět dáme do chladu aspoň na 3 hodiny.

6. Výsledný dezert můžeme ještě ozdobit, například oříšky nebo hoblinkami bílé čokolády.

video

Autor: TR