V čem tkví tajemství dlouhověkosti královny Alžběty II.? Má jeden překvapivý zvyk

13. dubna 2022 • 00:00

Královna Alžběta II. je ve svých téměř 96 letech nejdéle vládnoucím britským monarchou. Na trůnu je už neuvěřitelných 70 let a stále se těší celkem dobrému zdraví. Jistě k tomu značnou měrou přispívá přístup ke špičkové lékařské péči, královští zasvěcenci ale říkají, že její zdravý a dlouhý život má ještě další tajemství. Královna má totiž zvyk dopřávat si denně čtyři sklenky alkoholu.

Královna rozhodně ví, jak pít, aby jí to prospívalo. A to i přesto, že si libuje v poměrně silných koktejlech. Už její maminka, královna matka, která zemřela v roce 2002 ve věku 101 let, byla poměrně velká konzumentka alkoholu. Dokonce se o ní říkalo, že má takzvanou dutou nohu, tedy že může vypít jakékoli množství alkoholu, aniž se to na ní nějak negativně projeví. A Alžběta II. patrně kráčí tak trochu v jejích stopách.

Video se připravuje ...

Bryan Kozlowski, autor knihy Ať žije královna! 23 pravidel pro život od nejdéle žijící britské panovnice (Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch), poukazuje na to, že možná právě alkohol v podobě vína a koktejlů pečlivě dávkovaných během dne mohou být tajemstvím královniny dlouhověkosti a duševní pohody. Koneckonců, pravidelné pití alkoholu je častým zvykem lidí v takzvaných „modrých zónách,“ což jsou místa s mnohem vyšší než průměrnou délkou života. Alkohol v rozumném množství totiž odbourává stres, který notnou měrou přispívá ke stárnutí.

Po poledni má v sobě už tři drinky

Zajímavé je, jak má královna své čtyři nápoje rozmístěné během dne. Zatímco většina „obyčejných“ lidí si čas na skleničku schovává až na večer, Alžběta začíná už dopoledne. Možná ví něco, co my ne, a právě to je klíčem jejího dlouhého života.

Podle bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho si královna první drink vychutnává krátce před obědem. Je to gin s dubonnetem (sladký a aromatický vinný aperitiv), plátkem citronu a spoustou ledu. Poměrně silný koktejl, ale rozhodně elegantní, přesně tak, jak se na královnu sluší.  

Během oběda si královna dává další svůj oblíbený koktejl Dry Gin Martini. Oběd pak zakončí kouskem dobré čokolády a sklenkou vína. To znamená, že jednu hodinu po poledni už má za sebou tři drinky. Královna zkrátka umí žít. Nutno dodat, že poté má, pokud jde o alkohol, poměrně dlouhou pauzu. Její poslední drink přichází až ve chvíli, kdy jde spát. Sklenku šampaňského si dává až těsně před ulehnutím do postele.

Pijte s mírou a buďte pozitivní

Kvalitní alkohol byl tak trochu tajemstvím dlouhého života i slavné americké herečky Betty White, která se dožila 99 let. Kdysi přiznala, že jednou ze základních ingrediencí dobrého života je pro ni vodka.

Ani královna Alžběta, ani slavná herečka ale samozřejmě nevděčí za svůj neobvykle dlouhý život jen alkoholu. Velkou roli zde jistě hrají geny, také umírněný pohyb (královna se i v pokročilém věku snaží denně chodit na procházky a ještě donedávna jezdila na koni) a jedna věc, která je vlastně velmi jednoduchá – pozitivita. „Užívejte si života. Zdůrazňujte to, co je pozitivní, ne negativní. Zní to tak banálně, ale spousta lidí si vybere něco, na co si stěžují, než aby řekli: ,To bylo skvělé!‘ Když se kolem sebe rozhlédnete, není těžké najít skvělé věci,“ řekla v jednom rozhovoru Betty White.

Autor: AK