3x moučník na víkend: Kefírový borůvkový koláč, voňavá bábovka a nepečený dvoubarevný cheesecake
Taky si neumíte představit neděli bez dobrého koláče nebo sladkého dezertu? Zajděte si do lesa na borůvky a vyzkoušejte některý z našich letních receptů. Máme pro vás tip na skvělý koláč, bábovku i nepečený cheesecake.
Co můžete připravit rodině dobrého?
Borůvky se skvěle hodí i do tvarohových knedlíků>>>
Borůvkový koláč s kefírem
Co budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla + na vymazání formy
- 150 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 150 ml kefíru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 300 g borůvek
Na drobenku:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g krystalového cukru
Postup:
1. Z másla, mouky a cukru vypracujte drobenku a dejte ji do chladu.
2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny a postupně zašlehejte žloutky. Přidejte mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru a kefír a umíchejte hladké těsto.
3. Těsto nalijte do kulaté formy vymazané máslem a povrch posypte borůvkami a pak drobenkou.
4. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi půl hodiny dozlatova.
Citronovo-borůvková bábovka
Co budete potřebovat:
- 360 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 250 g másla pokojové teploty
- 200 g světlého třtinového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 240 g zakysané smetany
- 2 hrnky borůvek
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
- máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na polevu:
- 150 g moučkového cukru
- šťávu z 1 citronu
Na ozdobení:
- borůvky
- čerstvá máta
Postup:
1. Z mouky prozatím odložte stranou 1 lžíci. Zbylou mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse utřete máslo s oběma cukry a vanilkovým extraktem. Pak zašlehejte jedno vejce po druhém a střídavě přidávejte moučnou směs a zakysanou smetanu. Borůvky promíchejte s odloženou lžící mouky a jemně nastrouhanou citronovou kůrou a velmi zlehka je vmíchejte do těsta.
2. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Naplňte ji těstem a pečte v předehřáté troubě při 175 °C dozlatova, asi 60–65 minut.
3. Mezitím umíchejte z moučkového cukru a citronové šťávy hladkou polevu. Upečenou bábovku nechte prochladnout, pak ji opatrně vyklopte a po úplném vychladnutí ji přelijte polevou a ozdobte borůvkami a čerstvou mátou.
Nepečený borůvkový cheesecake
Co budete potřebovat:
- 250 g kakaových sušenek
- 100 g másla
- 250 g borůvek
- 180 g moučkového cukru
- 300 g krémového sýru (Philadelphia, Lučina…)
- 300 g plnotučného měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 balíčky želatiny v prášku
Na dokončení:
- 100 g čokolády
- 1 lžíci másla
- čerstvé borůvky na ozdobu
Postup:
1. Kakaové sušenky rozdrťte válečkem nebo rozmixujte v robotu. Přidejte rozpuštěné máslo a vytvořte kompaktní hmotu, kterou umačkejte pomocí dna skleničky na dno dortové formy.
2. Borůvky rozmačkejte a promíchejte s 50 g moučkového cukru.
3. V míse vyšlehejte krémový sýr s tvarohem, zakysanou smetanou, vanilkovým a zbylým moučkovým cukrem. Směs rozdělte na dvě poloviny. Do jedné části (podle požadované barevnosti) vmíchejte větší část rozmačkaných borůvek. Pak vmíchejte jeden sáček želatiny připravené podle návodu na obalu, krém nalijte do formy a nechte asi 2 hodiny tuhnout v lednici.
4. Do druhé poloviny krému vmíchejte zbylou menší část rozmačkaných borůvek, přidejte druhý sáček želatiny připravený podle návodu na obalu a krém nalijte na ztuhlou tmavou vrstvu ve formě. Opět vložte do ledničky a nechte tuhnout, bude to trvat nejméně 2 hodiny.
5. Před podáváním polijte cheesecake rozpuštěnou čokoládou rozmíchanou s máslem a ozdobte ho čerstvými borůvkami, případně i jedlými sezónními kvítky.
Z borůvek si můžete upéct i tento skvělý koláč>>>