Nejlepší chřestové polévky: Vyberte si tu pravou pro vás

3. května 2023 • 12:00

Čerstvý chřest je opravdová lahůdka a polévky z něj patří k těm nejlepším. Téhle jarní zelenině prospívá jednoduchá a rychlá úprava a přesně takové jsou i chřestové polévky. Stačí si vybrat, jestli si polévku uděláte z chřestu bílého, nebo zeleného.

Popularita chřestu, lidově zvaného špargl, rok od roku roste. Nejen kvůli tomu, že luxusně chutná a je velmi zdravý. Důvodem je i jeho snadnější dostupnost, protože Česko je vyhlášeným pěstitelem, a když si koupíte chřest přímo od českého farmáře, bude oproti dováženému mnohem chutnější. Říká se, že nejlepší chřest je ten, který byl ještě ráno zasazený v hlíně. Takový se dnes dá sehnat nejen přímo u farmáře, ale i v supermarketech.

Jak ho správně vybrat a oloupat?

Čerstvý chřest je lesklý, pevný, takže se nedá ohnout, má sevřené hlavičky, a když o sebe stonky otřete, vržou. Pak už si stačí jen vybrat, jestli dáte přednost bílému, nebo zelenému chřestu. Liší se od sebe nejen barvou, která je daná způsobem pěstování (bílý se pěstuje zakrytý hlínou a pod černými plachtami, zelený je naproti tomu vystaven jarnímu sluníčku a díky tomu získává krásnou barvu), ale i chuťovými vlastnostmi. Bílý chřest má jemnější chuť, zelený je chuťově výraznější. Rozdíl je i v jejich přípravě. U obou druhů chřestu je potřeba odstranit dřevnaté konce. Neodkrajujte je, ale odlomte. Díky tomu stonek praskne právě v místě, kde končí dřevnatá část. Bílý chřest je pak potřeba ještě pečlivě oloupat škrabkou, protože slupka obsahuje hořké silice. Začněte asi dva centimetry pod hlavičkou a loupejte opravdu důkladně, aby na chřestu nezůstal ani kousek slupky. U zeleného chřestu stačí oloupat poslední třetinu výhonku. Mladý zelený chřest nemusíte loupat vůbec a většinou se u něj nemusí ani odlamovat spodní dřevnatá část.

Možná jste se už setkali i s fialovým chřestem, který se – stejně jako zelený – pěstuje na světle. Je křehčí, má výraznější a sladší chuť a fialové zbarvení mu dodává vysoký obsah antokyanů, což jsou silné antioxidanty, takže je i velmi zdravý.

Polévky ze zeleného chřestu

Klasická chřestová polévka je krémová, zjemněná smetanou. Aby byla sytější, můžete do ní přidat brambory. Nebo ji naopak odlehčete, přidejte kromě chřestu i mangold a smetanu nahraďte vývarem a sýrem.

Zkusit můžete i tyto dva recepty:

Polévka ze zeleného chřestu Polévka ze zeleného chřestu • Autor: iStock

Chřestová polévka s citronem a parmazánem

Tato krémová chřestová polévka je vyrobena bez husté smetany – jen zelenina, vývar a trocha parmazánu, vše rozmačkané k hedvábné dokonalosti.

Co budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • mletý pepř a sůl
  • 1 citron
  • 150 g parmazánu
  • čerstvé bylinky na ozdobení

1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a nechte za občasného zamíchání zesklovatět (trvá to asi 8 minut). Mezitím omyjte stonky chřestu a spodní dřevnaté konce odlomte. Pak odkrojte vršky a odložte je zatím stranou (budete je potřebovat na ozdobení).

2. Stonky chřestu nakrájejte na asi pěticentimetrové kousky a přidejte do hrnce. Přilijte kuřecí vývar, osolte, opepřete, přiveďte k varu a povařte 30 minut. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém, vmíchejte do ní čerstvou šťávu z citronu a dvě třetiny nastrouhaného parmazánu a případně ji ještě dochuťte solí a pepřem.

3. Odložené vršky chřestových stonků vhoďte do vroucí osolené vody a povařte jen krátce (asi 30 vteřin), aby změkly. Ihned je zchlaďte v míse s ledovou vodou, aby zůstaly hezky zelené a křupavé, a nechte okapat. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci ozdobte chřestovými špičkami, zbylým nastrouhaným parmazánem, zelenými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

Polévka ze zeleného chřestu Polévka ze zeleného chřestu • Autor: iStock

Opravdu zelená chřestová polévka

Co budete potřebovat:

  • 25 g másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 350 g zeleného chřestu
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 velké hrsti čerstvého špenátu
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • sůl a drcený pepř
  • smetanu a kváskový chléb k podávání

1. Stonky chřestu omyjte, odlomte spodní dřevnaté konce a odkrojte špičky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej. Přidejte špičky chřestu a krátce orestujte, až změknou. Vyjměte je a dejte stranou.

2. Do hrnce přidejte nakrájenou šalotku, podrcený česnek a stonky chřestu a restujte přibližně 5 minut. Přidejte oprané listy špenátu, zalijte vývarem, osolte, přiveďte k varu a krátce povařte.

3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte solí, a pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji ještě trochou horkého vývaru nebo vody. Rozdělte ji do misek nebo talířů a každou porci ozdobte špičkami chřestu, trochou smetany a případně drceným pepřem. Podávejte s opečeným kváskovým chlebem.

Polévky z bílého chřestu

I z jemnějšího bílého chřestu jsou nejlepší krémové polévky zjemněné smetanou. Chcete-li docílit toho, aby byla polévka opravdu lahodná, vařte chřest ve vodě ochucené citronem a cukrem.

Polévka z bílého chřestu Polévka z bílého chřestu • Autor: iStock

Kdybyste nevěděli, pro jakou barvu chřestu se rozhodnout, zkombinujte v jedné polévce oba druhy. Z bílého uvařte polévku a ze zeleného udělete originální pesto, kterým polévku dochutíte.

Autor: AK