3x moučník na víkend: Oslaďte si konec týdne šťavnatým dezertem z ostružin, jablek nebo švestek
Konec prázdnin je pro milovníky ovoce naprosto skvělý. Na stráních zrají ostružiny, stromy jsou obtěžkané přídělem švestek, a dozrávat začínají i jablka. Tak proč si tím vším neosladit život a jeden z posledních prázdninových víkendů?
Co dobrého si na víkend připravíte?
Kynutý šnek s ricottou a jablky
Možná dáte přednost klasice - švestkovému koláči jako od babičky>>>
Brownies s ostružinovým pyré
Co budete potřebovat:
- 90 g kakaa
- 300 g krupicového cukru
- 60 g hladké mouky
- 170 g másla
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetku soli
Na krém:
- 1 hrnek ostružin + k podávání
- 100 g krupicového cukru
- 250 g krémového sýru (např. Lučina, Philadelphia…)
- 200 g řeckého bílého jogurtu
- 1 vejce
Postup:
1. Ostružiny smíchejte v menším kastrůlku s 50 g cukru, zalijte asi 50 ml vody a rozvařte na pyré. Podle potřeby rozmixujte a nechte vychladnout.
2. Troubu zapněte na 170 °C. Koláčovou formu nebo pekáček vyložte pečicím papírem. Kakao, cukr a mouku smíchejte s rozpuštěným máslem, vejci, vanilkou a špetkou soli. Krémový sýr promíchejte s jogurtem, vejcem a zbylými 50 g cukru.
3. Těsto nalijte do připravené formy a na něj rozprostřete sýrový krém (pokud se jej rozhodnete udělat ve dvojnásobném množství, uděláte jedině dobře!). Lžící navrch naneste v nepravidelných cákancích ostružinové pyré a opačnou stranou lžíce nebo špejlí vytvořte mramorování.
4. Vše dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 až 55 minut dozlatova. Brownies nechte vychladnout a pak je nakrájejte na řezy a případně ještě dozdobte čerstvými ostružinami.
Kynutý šnek s ricottou a jablky
Co budete potřebovat:
- 100 ml plnotučného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 1 vejce
- 70 g másla + na vymazání formy
- 1 lžíci meruňkové marmelády na potření
Na náplň:
- 250 g ricotty
- 1 žloutek
- 2 balení vanilkového cukru
- 1 jablko
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Asi polovinu vlažného mléka smíchejte s rozdrobeným droždím a trochou cukru a nechte vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte ji se zbytkem cukru. Přidejte vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a kvásek a zadělejte hladké těsto (podle potřeby ještě přidávejte zbytek mléka). Mísu překryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a těsto nechte asi 40 minut kynout.
3. Ricottu smíchejte se žloutkem a 1 vanilkovým cukrem. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte na měsíčky a promíchejte s druhým vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.
4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné pracovní desce na tenký plát. Ten nakrájejte podélně na tři stejně široké pruhy. Potřete je ochucenou ricottou a z každého kusu zvlášť zamotejte roládku. Ty stočte do tvaru šneka do máslem vymazané formy a v místě nastavování je spojte. Jablka urovnejte do mezer mezi roládkami a nechte ještě asi 10 minut kynout.
5. Nakonec povrch potřete marmeládou rozmíchanou s trochou vody a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Švestkový cheesecake
Co budete potřebovat:
- 150 g máslových sušenek
- 70 g másla
- 250 g švestek
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžičky želatiny v prášku
- 500 g tučného měkkého tvarohu
Na ozdobení:
- 4–5 švestek
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup:
1. Dno i stěny dortové rozevírací formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte válečkem nebo rozmixujte a smíchejte je se změklým máslem. Vzniklou hmotu rozložte na dno formy, upěchujte ji dnem skleničky a dejte do lednice.
2. Omyté švestky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Vložte je do pánve, přidejte cukr a skořici, podlijte troškou vody a poduste do změknutí. Pak vše rozmixujte a nechte vychladnout.
3. Mírně zahřejte 100 ml smetany a nechte v ní rozpustit želatinu. Tvaroh smíchejte se zbytkem smetany a vyšlehejte do hladkého krému. Dvě lžíce krému vmíchejte do smetany se želatinou a postupně spojte se zbytkem krému. Nakonec vmíchejte i vychladlé švestky.
4. Krém navrstvěte na sušenkový základ ve formě, uhlaďte a dejte alespoň na 4–5 hodin tuhnout do lednice.
5. Švestky na ozdobu nakrájejte a svařte s cukrem a trochou vody doměkka. Vyjměte je, tekutinu svařte do zhoustnutí a nechte prochladnout. Švestkami s hustou omáčkou cheesecake ozdobte těsně před podáváním.
A co třeba tvarohové knedlíky? Naplnit je můžete švestkami, blumami nebo třeba borůvkami>>>