3x moučník na víkend: Oslaďte si konec týdne šťavnatým dezertem z ostružin, jablek nebo švestek

23. srpna 2024 • 05:41

Konec prázdnin je pro milovníky ovoce naprosto skvělý. Na stráních zrají ostružiny, stromy jsou obtěžkané přídělem švestek, a dozrávat začínají i jablka. Tak proč si tím vším neosladit život a jeden z posledních prázdninových víkendů?

Co dobrého si na víkend připravíte?

Brownies s ostružinovým pyré

Kynutý šnek s ricottou a jablky

Švestkový cheesecake

Možná dáte přednost klasice - švestkovému koláči jako od babičky>>>

Brownies s ostružinovým pyré

Co budete potřebovat:

  • 90 g kakaa
  • 300 g krupicového cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli

Na krém:

  • 1 hrnek ostružin + k podávání
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g krémového sýru (např. Lučina, Philadelphia…)
  • 200 g řeckého bílého jogurtu
  • 1 vejce

Brownies s ostružinovým pyré Brownies s ostružinovým pyré • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Ostružiny smíchejte v menším kastrůlku s 50 g cukru, zalijte asi 50 ml vody a rozvařte na pyré. Podle potřeby rozmixujte a nechte vychladnout.

2. Troubu zapněte na 170 °C. Koláčovou formu nebo pekáček vyložte pečicím papírem. Kakao, cukr a mouku smíchejte s rozpuštěným máslem, vejci, vanilkou a špetkou soli. Krémový sýr promíchejte s jogurtem, vejcem a zbylými 50 g cukru.

3. Těsto nalijte do připravené formy a na něj rozprostřete sýrový krém (pokud se jej rozhodnete udělat ve dvojnásobném množství, uděláte jedině dobře!). Lžící navrch naneste v nepravidelných cákancích ostružinové pyré a opačnou stranou lžíce nebo špejlí vytvořte mramorování.

4. Vše dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 až 55 minut dozlatova. Brownies nechte vychladnout a pak je nakrájejte na řezy a případně ještě dozdobte čerstvými ostružinami.

Kynutý šnek s ricottou a jablky

Co budete potřebovat:

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 70 g másla + na vymazání formy
  • 1 lžíci meruňkové marmelády na potření

Na náplň:

  • 250 g ricotty
  • 1 žloutek
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 jablko
  • 2 lžíce citronové šťávy

Kynutý šnek s ricottou a jablky Kynutý šnek s ricottou a jablky • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Asi polovinu vlažného mléka smíchejte s rozdrobeným droždím a trochou cukru a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte ji se zbytkem cukru. Přidejte vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a kvásek a zadělejte hladké těsto (podle potřeby ještě přidávejte zbytek mléka). Mísu překryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a těsto nechte asi 40 minut kynout.

3. Ricottu smíchejte se žloutkem a 1 vanilkovým cukrem. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte na měsíčky a promíchejte s druhým vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.

4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné pracovní desce na tenký plát. Ten nakrájejte podélně na tři stejně široké pruhy. Potřete je ochucenou ricottou a z každého kusu zvlášť zamotejte roládku. Ty stočte do tvaru šneka do máslem vymazané formy a v místě nastavování je spojte. Jablka urovnejte do mezer mezi roládkami a nechte ještě asi 10 minut kynout.

5. Nakonec povrch potřete marmeládou rozmíchanou s trochou vody a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Švestkový cheesecake

Švestkový cheesecake Švestkový cheesecake • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 150 g máslových sušenek
  • 70 g másla
  • 250 g švestek
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžičky želatiny v prášku
  • 500 g tučného měkkého tvarohu

Na ozdobení:

  • 4–5 švestek
  • 2 lžíce krupicového cukru

Postup:

1. Dno i stěny dortové rozevírací formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte válečkem nebo rozmixujte a smíchejte je se změklým máslem. Vzniklou hmotu rozložte na dno formy, upěchujte ji dnem skleničky a dejte do lednice.

2. Omyté švestky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Vložte je do pánve, přidejte cukr a skořici, podlijte troškou vody a poduste do změknutí. Pak vše rozmixujte a nechte vychladnout.

3. Mírně zahřejte 100 ml smetany a nechte v ní rozpustit želatinu. Tvaroh smíchejte se zbytkem smetany a vyšlehejte do hladkého krému. Dvě lžíce krému vmíchejte do smetany se želatinou a postupně spojte se zbytkem krému. Nakonec vmíchejte i vychladlé švestky.

4. Krém navrstvěte na sušenkový základ ve formě, uhlaďte a dejte alespoň na 4–5 hodin tuhnout do lednice.

5. Švestky na ozdobu nakrájejte a svařte s cukrem a trochou vody doměkka. Vyjměte je, tekutinu svařte do zhoustnutí a nechte prochladnout. Švestkami s hustou omáčkou cheesecake ozdobte těsně před podáváním.

A co třeba tvarohové knedlíky? Naplnit je můžete švestkami, blumami nebo třeba borůvkami>>>

Autor: Anna Kopečková