Bezová zmrzlina: Mražená láska na první sousto, kterou si můžete vychutnat právě teď!

18. června 2023 • 10:00

Při letních teplotách hledáme osvěžení ve všech možných podobách. Pokud toužíte po novém a neobvyklém zážitku pro vaše chuťové pohárky, připravte si bezovou zmrzlinu. Tato laskomina vás okouzlí svým jemným a osvěžujícím aromatem, které vám dodá pocit letního štěstí.

Květy bezu jsou v těchto dnech nejenom krásné na pohled, ale jsou také skvělou surovinou pro vytvoření originálních a lahodných zmrzlin. Jejich jemné aroma a osvěžující chuť se dokonale hodí pro přípravu chladivého pokušení, které překvapí svou lahodnou chutí.

Jak poznat, že je zmrzlina z kvalitních surovin, a ne plná chemie?>>>

Video se připravuje ...

Máte rádi zmrzlinu smetanovou, nebo spíš dáváte přednost lehkému sorbetu? Máme pro vás několik receptů na bezovou zmrzlinu, ze kterých si jistě vyberete:

Bezová zmrzlina s medem

Cukr můžete zcela nahradit medem nebo jiným sladidlem Cukr můžete zcela nahradit medem nebo jiným sladidlem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžíce medu
  • 20-30 květů bezu (dobře očištěných)

Postup:

1. Nejdříve si připravte květinový odvar. Očistěte květy bezu od nečistot, můžete je opatrně opláchnout studenou vodou. Dejte však pozor, aby květy zůstaly nepoškozené.

2. Ve větším hrnci přiveďte mléko k mírnému varu. Poté do něj vsypte květy, hrnec přiklopte pokličkou a dále již nevařte. Květy nechte v mléce po dobu 30 minut, aby se vylouhovaly všechny esence a pyl.

3. Poté směs sceďte přes jemné síto nebo plátno, aby se mléko zbavilo nečistot. Květy pečlivě vymačkejte, získáte tak maximum aromatického extraktu.

4. V jiném hrnci přiveďte smetanu k varu. Přidejte cukr a med a nechte směs vařit na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Stále míchejte. Poté hrnec sundejte z plotny a smetanu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

5. Jakmile je smetana dostatečně vychladlá, přidejte k ní květový extrakt z bezu. Dobře promíchejte.

6. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Postupně je opatrně zapracujte metlou do bezového základu.

7. Výslednou směs dejte do plastové nádoby a umístěte do mrazáku. Každou hodinu zmrzlinu promíchejte, aby se v ní neutvořily ledové krystalky. Zmrzlinu můžete servírovat asi po čtyřech hodinách. Lze ji ozdobit čerstvými květy bezu nebo posypat strouhanou čokoládou.

Bezový sorbet

Sorbet má základ z vody, takže je dietnější než klasická smetanová zmrzlina Sorbet má základ z vody, takže je dietnější než klasická smetanová zmrzlina • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 300 ml vody
  • 200 g cukru
  • 20-30 květů bezu (dobře očištěných)
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

1. V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu. Nechte vařit 1-2 minuty, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.

2. Očištěné květy bezu vložte do sirupu z cukru a vody, přidejte šťávu z citronu a promíchejte.

3. Hrnec přiklopte pokličkou nebo překryjte potravinářskou fólií a nechte směs louhovat v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc, aby se aroma z květů dostatečně uvolnilo.

4. Poté směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno, abyste oddělili květy od sirupu.

5. Bezový sirup přelijte do mrazicí nádoby a dejte do mrazáku. Každou hodinu promíchejte vidličkou, abyste zabránili vytvoření velkých krystalů ledu. Tento krok opakujte tři- až čtyřikrát.

6. Po posledním promíchání nechte sorbet ještě zmrazit, dokud není dostatečně tuhý. Podávejte ve skleničkách a ozdobte čerstvými květy bezu.

Bezový sníh

Sníh se liší od klasické zmrzliny nadýchanější konzistencí Sníh se liší od klasické zmrzliny nadýchanější konzistencí • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 20-30 květů bezu (dobře očištěných)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

1. V hrnci přiveďte smetanu k varu. Přidejte cukr, květy bezu a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.

2. Hrnec přiklopte pokličkou, odstavte z ohně a nechte květy louhovat aspoň 30 minut, aby se chutě propojily a květy ze sebe vydaly maximum chuti.

3. Poté směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Následně ji dejte do mrazničky.

4. Každou hodinu sníh vyndejte a promíchejte, abyste získali lehkou a krémovou konzistenci. Opakujte aspoň třikrát až čtyřikrát, po posledním promíchání nechte sníh ještě zmrazit, dokud nebude dostatečně tuhý.

Co má obsahovat kvalitní nanuk pro děti? Odpověď najdete ve videu >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR