Bezová zmrzlina: Mražená láska na první sousto, kterou si můžete vychutnat právě teď!
Při letních teplotách hledáme osvěžení ve všech možných podobách. Pokud toužíte po novém a neobvyklém zážitku pro vaše chuťové pohárky, připravte si bezovou zmrzlinu. Tato laskomina vás okouzlí svým jemným a osvěžujícím aromatem, které vám dodá pocit letního štěstí.
Květy bezu jsou v těchto dnech nejenom krásné na pohled, ale jsou také skvělou surovinou pro vytvoření originálních a lahodných zmrzlin. Jejich jemné aroma a osvěžující chuť se dokonale hodí pro přípravu chladivého pokušení, které překvapí svou lahodnou chutí.
Jak poznat, že je zmrzlina z kvalitních surovin, a ne plná chemie?>>>
Máte rádi zmrzlinu smetanovou, nebo spíš dáváte přednost lehkému sorbetu? Máme pro vás několik receptů na bezovou zmrzlinu, ze kterých si jistě vyberete:
Bezová zmrzlina s medem
Suroviny:
- 300 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 2 bílky
- 1 lžíce medu
- 20-30 květů bezu (dobře očištěných)
Postup:
1. Nejdříve si připravte květinový odvar. Očistěte květy bezu od nečistot, můžete je opatrně opláchnout studenou vodou. Dejte však pozor, aby květy zůstaly nepoškozené.
2. Ve větším hrnci přiveďte mléko k mírnému varu. Poté do něj vsypte květy, hrnec přiklopte pokličkou a dále již nevařte. Květy nechte v mléce po dobu 30 minut, aby se vylouhovaly všechny esence a pyl.
3. Poté směs sceďte přes jemné síto nebo plátno, aby se mléko zbavilo nečistot. Květy pečlivě vymačkejte, získáte tak maximum aromatického extraktu.
4. V jiném hrnci přiveďte smetanu k varu. Přidejte cukr a med a nechte směs vařit na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Stále míchejte. Poté hrnec sundejte z plotny a smetanu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Jakmile je smetana dostatečně vychladlá, přidejte k ní květový extrakt z bezu. Dobře promíchejte.
6. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Postupně je opatrně zapracujte metlou do bezového základu.
7. Výslednou směs dejte do plastové nádoby a umístěte do mrazáku. Každou hodinu zmrzlinu promíchejte, aby se v ní neutvořily ledové krystalky. Zmrzlinu můžete servírovat asi po čtyřech hodinách. Lze ji ozdobit čerstvými květy bezu nebo posypat strouhanou čokoládou.
Bezový sorbet
Suroviny:
- 300 ml vody
- 200 g cukru
- 20-30 květů bezu (dobře očištěných)
- šťáva z 1 citronu
Postup:
1. V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu. Nechte vařit 1-2 minuty, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.
2. Očištěné květy bezu vložte do sirupu z cukru a vody, přidejte šťávu z citronu a promíchejte.
3. Hrnec přiklopte pokličkou nebo překryjte potravinářskou fólií a nechte směs louhovat v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc, aby se aroma z květů dostatečně uvolnilo.
4. Poté směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno, abyste oddělili květy od sirupu.
5. Bezový sirup přelijte do mrazicí nádoby a dejte do mrazáku. Každou hodinu promíchejte vidličkou, abyste zabránili vytvoření velkých krystalů ledu. Tento krok opakujte tři- až čtyřikrát.
6. Po posledním promíchání nechte sorbet ještě zmrazit, dokud není dostatečně tuhý. Podávejte ve skleničkách a ozdobte čerstvými květy bezu.
Bezový sníh
Suroviny:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 20-30 květů bezu (dobře očištěných)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
1. V hrnci přiveďte smetanu k varu. Přidejte cukr, květy bezu a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.
2. Hrnec přiklopte pokličkou, odstavte z ohně a nechte květy louhovat aspoň 30 minut, aby se chutě propojily a květy ze sebe vydaly maximum chuti.
3. Poté směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Následně ji dejte do mrazničky.
4. Každou hodinu sníh vyndejte a promíchejte, abyste získali lehkou a krémovou konzistenci. Opakujte aspoň třikrát až čtyřikrát, po posledním promíchání nechte sníh ještě zmrazit, dokud nebude dostatečně tuhý.
Co má obsahovat kvalitní nanuk pro děti? Odpověď najdete ve videu >>>