Zapomeňte na květiny nebo bonboniéru. Oslavte MDŽ originálně a upečte si sladkou mužskou chloubu!

8. března 2023 • 00:00

Mezinárodní den žen mají mnozí ještě stále spojený se socialistickými oslavami, kdy ženy dostávaly karafiáty za své pracovní úsilí. A možná proto je tento svátek dodnes některým mužům tak trochu proti srsti. Nečekejte, jestli někdo dorazí s kyticí a přáním, a oslavte MDŽ jinak a po svém. Zpříjemněte si tento den, který oslavuje ženskost a rovnoprávnost, originálním a vtipným zákuskem.

Cukrárny nebo pekárny nabízející sladké pečivo ve tvaru pánského přirození sklízejí překvapivě velké úspěchy. Zejména u žen, které bývají nejčastějšími zákaznicemi. Vy nemusíte nic shánět, protože vám poradíme, jak si takový zákusek vyrobit doma. A ne jen jeden, rovnou celý plech! Ženy bývají od přírody velmi tvůrčí, tak toho tentokrát využijte třeba v kuchyni.

Víte, jak a proč vlastně vzniklo MDŽ? >>>

Video se připravuje ...

Upečte si mužskou chloubu

Není to vůbec těžké. Základem je odpalované těsto, které je krásně nadýchané a po upečení ho můžete ještě naplnit nebo ozdobit polevou. Je to jen na vás.

Co budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 5 vajec M
  • špetku soli

Penisy z odpalovaného těsta Penisy z odpalovaného těsta • Autor: iStock

Postup:

1. Do kastrolu nalijte vodu, přidejte máslo a malou špetku soli a přiveďte k varu. Do vroucí vody přisypte prosátou hladkou mouku (všechnu najednou) a důkladně promíchejte. Za stálého a důkladného míchání restujte na mírném ohni, až na dně uvidíte bílý povlak a těsto se přestane lepit na dno a vařečku.  

2. Horké těsto dejte do studené mísy a za stálého míchání a propracovávání ho nechte zchladnout přibližně na teplotu lidského těla (můžete použít i hnětací robot). Do těsta pak jedno po druhém vařečkou dobře zapracujte vejce, až vznikne hladké, husté, lesklé a měkké těsto.

3. Připravené těsto naplňte do cukrářského sáčku s větší řezanou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte proužky dlouhé asi 12 cm (mohou být i delší, ale nezapomeňte, že se těsto ještě nafoukne). Na konci každého proužku pak vytlačte ze sáčku dva kopečky.

4. Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu stáhněte na 170–180 °C a pečte, dokud těsto nezačne zlátnout, celkem asi 20 minut. Troubu během pečení neotevírejte a nepoužívejte ani horkovzduch.

5. Pečivo nechte dobře vychladnout a těsně před podáváním ho ozdobte. Můžete každý kousek podélně rozkrojit a naplnit šlehačkou, přelít cukrovou, případně čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.  

Sladké portugalské penisy

Sladké pečivo v podobě mužského přirození není žádnou novinkou. I u nás se prodávají například originálně tvarované vafle. Na pečivu ve tvaru penisu si můžete pochutnat i při výletech do zahraničí. Například když zavítáte do malebného městečka Amarante v severním Portugalsku, které zaujme návštěvníky svým nádherným prostředím, impozantními kostely, vínem a také velmi osobitým pečivem, které se plní šlehačkou a zdobí cukrovou polevou. Nahlížení do výloh místních pekáren tak v tomto poklidném a nábožensky založeném městečku přivádí mnohé návštěvníky do rozpaků. Tím to ale zdaleka nekončí! Každý rok v červnu se v Amarante konají slavnosti, kdy jsou ulice doslova zaplaveny tímto pečivem zvaným doces fálicos (doslova falické sladkosti) nebo také bolos de São Gonçalo. Sladké penisy všech možných tvarů a velikostí mají symbolizovat plodnost, štěstí v lásce a věrnost. Muži je dávají ženám, o které mají zájem, a dostávají je často i svobodné dívky a ženy jako talismany pro štěstí a plodnost.

Nejzajímavější na tom všem je nejspíš to, že pečivo bylo pojmenováno po světci ze 13. století São Gonçalovi. Ten se ve městě usadil poté, co jako mnich podnikl pouť do Itálie a Jeruzaléma. A přestože se historické spisy o jeho fyzických vlastnostech nezmiňují, legenda tvrdí, že byl nadmíru obdařen, podobně jako Amor. Tradice obdarovávání nezvykle tvarovaným pečivem má nejspíš kořeny v pohanských rituálech plodnosti. Kromě červnových slavností se pečivo rozdává i v lednu, v den výročí smrti zmíněného světce, aby zajistilo úrodný a příznivý rok.

Kouzelná hůlka v centru Paříže

Na neobvyklé pečivo narazíte i ve Francii. V pekařství Legay Choc, které najdete v centru Paříže, to vypadá trochu jinak než v tradiční francouzské pekárně. Místo prostého formování těsta do očekávaného tvaru bagety majitel pekařství Richard Legay vytváří bagety ve tvaru penisu. Mají i příhodný název – la baguette magique, v doslovném překladu „kouzelná hůlka“. A jdou skvěle na odbyt. Na vrchu jsou krásně křupavé a uvnitř dokonale měkké.

Stejně jako klasické francouzské bagety jsou skvělé s máslem a džemem nebo třeba s dobrým sýrem a olivami. Nebo tak, jak je doporučuje konzumovat jejich vynálezce Richard Legay. Nejdříve byste měli jemně odtrhnout obě kuličky a namočit je do černé kávy, aby těsto nasáklo další chuť. Pak můžete stejně pokračovat i se zbytkem a vychutnávat si každé sousto, dokud nezbudou jen drobečky.

Autor: AK