Voňavé recepty z olomouckých tvarůžků: Dejte si je nakládané, s masem nebo jako pomazánku

16. června 2023 • 00:00

Kuchyně Olomouckého kraje je pestrá a zajímavá, ovšem nejslavnější surovinou jsou zde tvarůžky neboli syrečky. Dobře uleželé tvarůžky jsou vynikající jen tak samotné s chlebem. Vyrábí se z nich také tradiční polévka syrnica a v moderní době se stávají i surovinou pro mnoho dalších pokrmů. Vyzkoušejte některé z nich.

První písemná zmínka o tvarůžcích pochází z 15. století, kdy byly součástí jídelníčku zejména vesnických lidí. Označení olomoucké tvarůžky získaly díky tomu, že se v Olomouci jakožto velkém městě prodávaly na trhu, vyráběly se však ve většině okolních obcí. I dnes se vyrábí na více místech, nejznámější je městečko Loštice, kde najdete i Muzeum olomouckých tvarůžků.

Tradičně tvarůžky vyráběly ženy, které se označovaly jako pleskačky. Využívaly dřevěných nástrojů, tzv. klapaček, které dávaly tvarůžkům tvar koleček. Základní surovinou tvarůžků je netučný tvaroh, který zraje se solí. Poté se semele a vytvaruje do válečků, věnečků či tyčinek. Následně se nechávají tvarůžky několik dní zrát v sušárně. Poté jsou promyty a dále zrají na sušicích roštech a pak v bednách.

Dostali jste na tvarůžky chuť? Připravte si z nich některý z výborných receptů:

Pomazánka z olomouckých syrečků

Pomazánka z olomouckých tvarůžků Pomazánka z olomouckých tvarůžků • Autor: Shutterstock

Potřebujete:

  • 170 g olomouckých tvarůžků
  • 100 g lučiny
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíci bílého jogurtu
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu

Postup:

1. Tvarůžky nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno.

2. Tvarůžky a cibuli důkladně promícháme s ostatními surovinami.

3. Před podáváním dáme pomazánku odležet na 30 minut do lednice.

Nakládané pikantní tvargle v pivu

Nakládané tvargle Nakládané tvargle • Autor: iStock

Potřebujete:

  • 2 balíčky olomouckých tvarůžků
  • 1 chilli papričku
  • 2 stroužky česneku
  • 350 ml plzeňského piva
  • 1 lžíci drceného kmínu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky
  • celý pepř
  • bobkový list

Postup:

1. Tvarůžky nakrájíme na kousky a naskládáme je do uzavíratelné sklenice. Vložíme k nim chilli papričku, bobkový list a pepř.

2. Česnek oloupeme a prolisujeme k pivu. Přidáme kmín, hořčici a papriku a tímto nálevem tvarůžky přelijeme.

3. Sklenici zavíčkujeme, opatrně protřepeme a necháme několik dní odležet v chladu.

Kuřecí stripsy v tvarůžkovém těstě

Kuřecí stripsy v tvarůžkovém těstě Kuřecí stripsy v tvarůžkovém těstě • Autor: Shutterstock

Potřebujete:

  • 500 g kuřecích prsou
  • sůl
  • mletý pepř

Na těstíčko:

  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 balíček olomouckých tvarůžků
  • sušený česnek
  • bazalku
  • olej na smažení

Postup:

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvilku uležet.

2. Mezitím připravíme těstíčko. Mouku lehce osolíme, vmícháme do ní vejce, mléko, sušený česnek, bazalku a promícháme. Nakonec do těstíčka nastrouháme tvarůžky a důkladně promícháme. Těstíčko by mělo mít hustší konzistenci.

3. Kuřecí kousky obalíme v připraveném těstíčku. Ve vyšší pánvi nebo v kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje a stripsy v něm osmažíme dozlatova.

4. Podáváme s přílohou z brambor a tatarkou.

Tvarůžkové placičky

Tvarůžkové placičky Tvarůžkové placičky • Autor: iStock

Potřebujete:

  • 150 g odtučněného měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 40 g ovesných vloček
  • 1/2 červené papriky
  • 50 g olomouckých tvarůžků

Postup:

1. Vločky rozmixujeme na mouku. Tvaroh smícháme s vejcem, ovesnou moukou a přidáme na malé kostičky nakrájenou papriku. Nakonec přidáme nastrouhané tvarůžky a vytvoříme těsto.

2. Z připraveného těsta uděláme menší placičky a opečeme je nasucho na teflonové pánvi.

Kotlety zapečené s tvarůžky a smetanou

Kotlety zapečené s tvarůžky a smetanou Kotlety zapečené s tvarůžky a smetanou • Autor: Shutterstock

Potřebujete:

  • 4 vepřové kotlety
  • směs koření na steaky
  • olej na opečení
  • 2 cibule
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíci hořčice
  • sůl
  • mletý pepř
  • 150 g olomouckých tvarůžků

Postup:

1. Kotlety naklepeme, okořeníme steakovým kořením, zprudka opečeme z obou stran na pánvi s olejem a dáme stranou.

2. Na dno pekáče rozložíme cibuli nakrájenou na kolečka, na ni dáme opečené kotlety a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku hořčice, špetku soli a pepř.

3. Posypeme nakrájenými tvarůžky, přiklopíme a pečeme asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C. Podáváme s bramborem.

Další skvělé recepty (a nejen z olomouckých tvarůžků) najdete ve Valašské kuchařce, která je právě v prodeji>>>

Valašská kuchařka Valašská kuchařka • Autor: archiv redakce

Autor: AK, Blesk Česká kuchařka