Tyto triky vás zachrání, když se štědrovečerní večeře nedaří

24. prosince 2021 • 14:00

Známe to asi všichni. Když máme v kuchyni nejvíc nakvap, často se něco pokazí. Aby běželo vše jako po másle, připravili jsme pro vás několik osvědčených tipů, jak z té kulinářské šlamastiky co nejsnáze vybruslit. Nebo jí dokonce předejít.

S časem blížících se vánočních svátků a hodování přichází ruku v ruce také delší doba strávená všemi těmi přípravami v kuchyni. Spousta vaření, pečení a smažení. Aby běželo vše jako na drátkách, nachystali jsme pro vás několik jednoduchých tipů, díky kterým zvládnete i s malým přešlapem vše na jedničku.  

Aby rybí polévka nezhořkla

Téměř v každé domácnosti se na štědrovečerní tabuli servíruje rybí polévka, která je součástí tradičního menu. Jejím základem je rybí vývar, který stojí také za její delikátní chutí. Připravuje se z rybích skeletů, hlav a drobných odřezků. Ale pozor na žábry! Ty do vývaru nikdy nepřidávejte, polévka by jinak zhořkla.    

Zakalený vývar

Základem nejen polévek, ale také mnoha druhů omáček a ragú je silný masový vývar. Ten by měl být vždy krásně čirý bez zakalení, které má na svědomí vysrážená bílkovina z kostí a masa. Tu je zapotřebí v podobě pěny z hladiny vždy sebrat a odstranit. Ke kýženému čirému vývaru si ale můžete vzít na pomoc vaječný bílek. Ten pomocí metličky rozšlehejte a vmíchejte do horkého vývaru. Bílek na sebe naváže nečistoty a vyplave na povrch. Nakonec vývar opatrně přeceďte.

Přesolená polévka

Když se vám stane, že omylem přesolíte polévku, můžete si vzít na pomoc opět vaječné bílky. Vmíchejte do hrnce hned dva kusy. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Na pomoc si můžete vzít místo vajec také dva syrové brambory, které pokrájíte na větší kusy a v polévce asi 15 minut povaříte. Podobně zafunguje i několik kůrek staršího chleba.

Aby kapr nechutnal přepáleným tukem

Na smažení vybírejte vždy tuky s vysokým kouřovým bodem. Vhodné je např. sádlo nebo přepuštěné máslo, které má kouřový bod až 250 °C a na přípravu pokrmů v teplé kuchyni je tak ideální.

Snadné loupání brambor

Na bramborový salát je nejlepší uvařit brambory ve slupce den předem. Zchladlé je uložit do lednice a druhý den je oloupat. Slupka tak půjde dolů velmi snadno. Pokud nebudete mít času nazbyt, před tím, než dáte brambory vařit, nařízněte zlehka slupku uprostřed kolem dokola. Uvařené brambory pak prudce zchlaďte ledovou vodou. Půjdou loupat mnohem lépe, slupku z nich doslova stáhnete i bez použití nože.

Aby se linecké těsto netrhalo

Na křehká těsta je důležité použít vychlazený tuk a pracovat velmi rychle. Pod teplýma rukama se tuk totiž rychle rozpustí a vsákne do mouky. Tím zamezí jejímu vstřebání vlhkosti a dostatečnému nabobtnání. Těsto je potom tvrdé a drobivé. Ze stejného důvodu je zapotřebí nechat těsto minimálně půl hodiny odležet v chladničce. Aby šlo dobře rozvalovat a netrhalo se, je důležité, aby měla mouka čas nabobtnat.

Krásná vánočka

Vánočku pleťte vždy ze stejně velkých pramenů. Pokud byste upletli horní patra vánočky z tenkých pramenů, zbytečně by se vysušily. U velké vánočky kolem jednoho kila je vhodné plést spodní část od středu. Každé patro uprostřed mírně promáčkněte a potřete rozšlehaným vejcem. Aby si vánočka zachovala při pečení tvar, svrchu do ní zapíchněte tři špejle. Zajistíte tak, že se jednotlivá patra při pečení nesesunou do strany.

Tuhý marcipán

Chcete ozdobit dort nebo biskupský chlebíček, ale máte příliš tuhý marcipán? Nevadí. Přidejte k němu pár kapek vody. Pokud je moc měkký, přisypte trošku moučkového cukru. A jestliže jeho konzistence stále není ideální a při rozvalování se trhá, přidejte lžíci medu. Díky němu bude marcipán mnohem vláčnější a vám s ním půjde lépe pracovat. Před zdobením ho pak lehce navlhčete vodou, k moučníku lépe přilne a nebude odpadávat.

Autor: red