Tina Turner milovala dobré jídlo. Její bývalý šéfkuchař prozradil recept na specialitu, kterou mohla jíst stále dokola

25. května 2023 • 07:00

Slavná rocková babička, která trávila zasloužený důchod ve Švýcarsku, vždy říkala, že na věku nezáleží, a nikdy se netrápila striktními dietami. Dokázala v jídle najít zdravou rovnováhu a vychutnat si vše, co jí naservírovali. Pravda je, že měla štěstí na opravdu šikovného šéfkuchaře. Co na ni prozradil?

„Rocková babička“ a z jedné čtvrtiny indiánka z kmene Čerokézů, zemřela 24. května po dlouhé nemoci ve věku 83 let. Neměla vůbec jednoduchý život. Sama o něm na rovinu říkala, že byl hrozný. Prý byla nechtěné dítě, takže ji vychovávali spíš prarodiče. Dlouhé roky snášela domácí násilí od svého manžela, hudebníka Ikea Turnera, které ji dohnalo až k pokusu o sebevraždu. Ike jí dal nejen příjmení Turner, ale ještě před svatbou jí změnil i její křestní jméno Anna Mae na Tina, protože se prý rýmovalo s jeho oblíbenou televizní postavou pralesní ženy jménem Sheena.

Připomeňte si, jak zpěvačka oslavila osmdesátku >>>

Video se připravuje ...

Jako hudební duo byli manželé Turnerovi skvělí, ale v soukromí to bylo pro Tinu peklo. Rozvod ji sice zbavil agresivního manžela, ale také připravil o slibně se vyvíjející kariéru a o velkou část peněz z nahrávek, takže se ocitla skoro na mizině. Další ránu jí uštědřil osud v roce 2018, kdy její syn spáchal sebevraždu. I když na tom posledních několik let nebyla zdravotně nejlépe (prodělala rakovinu střev, několikrát mozkovou mrtvici, selhávaly jí ledviny), svůj život si dokázala v rámci možností užívat. V roce 1995 se přestěhovala se svým dlouholetým přítelem (a později manželem) do Švýcarska. Vzdala se amerického občanství, ukončila kariéru a stala se z ní Švýcarka. A jako důchodkyně si prý konečně užívala život takový, jaký chtěla.

Na věku nezáleží

Tinina kariéra zpěvačky začala už v 60. letech, ale opravdu slavnou se stala až v roce 1984 díky albu Private Dancer, které se stalo jedním z nejprodávanějších v historii. Tině bylo tehdy už 45 let, což je věk, kdy se mnoho rockových hvězd snaží naopak zpomalit. Hvězda, kterou kromě typického chraplavého hlasu proslavily i jedny z nejkrásnějších nohou na světě, ale vždy tvrdila, že na věku nezáleží. „Pokud o sebe pečujete, šedesátka pro ženu nic neznamená. V dnešním světě můžete být takovou ženou, jakou chcete,“ řekla zpěvačka před lety v rozhovoru pro britský magazín The Mirror.

Tina Turner a její krásné nohy, které měla dokonce pojištěné na několik milionů liber Tina Turner a její krásné nohy, které měla dokonce pojištěné na několik milionů liber • Autor: profimedia.cz

Žádné diety, ale ani sladkosti

Pravda je, že se Tina vždy snažila udržovat v kondici a kromě cvičení si hlídala i to, co jí. Nikdy ale nebyla příznivcem striktních diet. Spíš tučná smažená jídla, typická pro jih Spojených států, kde se narodila, vyměnila za zdravější pokrmy – thajská a italská jídla, ovšem s omezením těstovin, spoustu ovoce a zeleniny, naopak minimum sladkostí a tuků. A protože většinou pozdě vstávala, dávala si často jen dvě jídla denně, tedy oběd a večeři, kterou si dokázala vychutnat a o které říkala, že je radostí jejího života.

Co na ni prozradil její bývalý kuchař

Známý britský šéfkuchař John Quigley, který vařil i pro Paula McCartneyho, MC Hammera, Whitney Houston, Guns N’ Roses, Bee Gees, Roda Stewarta a čtyři roky byl osobním šéfkuchařem Bryana Adamse, doprovázel Tinu Turner v roce 1985 na jejím slavném turné Private Dancer. Tehdy bylo Quigleymu 22 a byl vycházející kuchařská hvězda. „To, co mělo být šest týdnů, se ukázalo jako šest měsíců tvrdého vaření. Ona z toho vyšla ještě větší mega hvězda a ze mě byla troska,“ zavzpomínal slavný šéfkuchař pro Glasgow Times. Dlouhé přejezdy, pět nebo šest koncertů týdně. Zdálo se, že Tina je neunavitelná. „Vařili jsme, spali, jedli a bavili jsme se za běhu, dělali jsme show a pracovali 16 hodin denně. To, co se v té době zdálo jako dobrý nápad, se rychle stalo křestem ohněm.“

Nicméně mladý a nadaný šéfkuchař obstál. Tehdy 46letá Tina, jejíž sláva strmě stoupala, si prý upřímně vážila dobrého jídla, které vždy s velkou chutí snědla. A práci kuchaře a jeho týmu dokázala ocenit. Milovala prý čínská, thajská a indická jídla a také smažené kuře. „Většinou snědla cokoliv, co jsme jí naservírovali. Nechovala se jako primadona.“

Dokonalý burger pro rockovou babičku

Jeden pokrm si prý obzvlášť oblíbila, a to hovězí burger. „Ten si dávala bez ohledu na to, kde ve světě jsme byli. A nejraději ho měla úplně jednoduchý, jen houska, maso a salát, k tomu majonéza a hranolky,“ dodal slavný šéfkuchař, který přípravu burgeru dovedl k dokonalosti. „Zjistil jsem, že ideální porce pro dospělého je burger o váze 225 g. Všechno je to o hovězím mase, které musí obsahovat 20 % tuku. Pokud si melete vlastní maso, což je ideální, pak je dobré použít hovězí kýtu, krk, loupanou plec, oponku (skirt steak) nebo sklíčidlo (chuck steak). K tomu nemusíte vymýšlet nic složitého, stačí dobře osolit a ochutit drceným černým pepřem.“

Jedno z nejoblíbenějších jídel slavné zpěvačky – dobrý burger Jedno z nejoblíbenějších jídel slavné zpěvačky – dobrý burger • Autor: iStock

Vyzkoušejte jeho recept:

Oblíbené burgery Tiny Turner

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 900 g nakrájeného hovězího masa
  • hodně mořské soli (ideálně Maldon) a drceného černého pepře
  • trochu rostlinného oleje

Postup:

1. Maso nakrájejte na kousky, dejte do mísy a ochuťte solí a pepřem. Pak ho rozmixujte v robotu, až bude vypadat jako jemně mleté hovězí maso. S mixováním to ale nepřežeňte, aby se výsledek nepodobal náplni do klobásy a nebyl mazlavý.

2. Z rozmixovaného masa vytvarujte čtyři placičky, zakryjte je fólií a dejte na 30 minut do lednice.

3. Burgery potřete olejem a opékejte na grilu nebo grilovací pánvi při vysoké teplotě vždy 3/4 minuty z každé strany. Celková doba pečení záleží na tloušťce masa a stupni propečení, který máte rádi. Podávejte v housce a obložené podle vlastní chuti.

Autor: AK