Svatomartinské slavnosti: Kam letos vyrazit za dobrým vínem a jídlem?

7. listopadu 2023 • 05:05

Svatý Martin přijíždí na bílém koni 11. listopadu a kromě sněhu s sebou každoročně přiváží i tradiční hody a mladé víno. Kompletní svatomartinské menu i mladé víno nabízí v tento den většina restaurací. A kromě toho můžete navštívit celou řadu svatomartinských akcí. Podívejte se, kam letos můžete vyrazit za nejlepším vínem, husí pečínkou nebo dobrou muzikou.

 

Tradiční součástí svatomartinského menu je pečená husa, obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Existují dvě verze pověstí, na jejichž základě husa patří v tento den na pekáč. Podle té první husy svým kejháním rušily kázání svatého Martina, podle druhé byl svatý Martin tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily, a tak nyní musí za trest pykat na pekáči. Pravdou je, že svátek svatého Martina byl jakýmsi předělem v hospodářském cyklu na venkově, jednou z posledních příležitostí se opravdu dobře najíst před nacházejícím postním obdobím a zároveň oslavit konec zemědělských prací. Ke svátku svatého Martina patří tradičně i sladké pečivo ve tvaru rohlíčků nebo podkov plněné mákem, ořechy či povidly. 

Video se připravuje ...

Tradice svatomartinského vína

Ke svatému Martinovi patří i mladá vína, pro něž je typická lehkost, svěžest a jiskrnost. Tradičně jejich prodej startuje až 11. 11., protože ale letos tento den připadá na sobotu, mohou si je zákazníci e-shopů objednávat už od čtvrtka 9. 11. Kde se tradice svatomartinského vína vzala? Podle kronikářů si jím lidé připíjeli již za vlády císaře Josefa II., syna Marie Terezie, který žil ve druhé polovině 18. století. V kronikách se píše, že v té době koštovali mladé víno nejen na dvoře panovníka právě na svátek svatého Martina. A proč zrovna v tento den? Protože vinařům hospodařícím u větších sedláků končila služba a u pohárku mladého vína se domlouvalo její pokračování v následujícím roce. Co myslíte, že se k oblíbenému nápoji už tehdy podávalo? Překvapivě pečené husy a koláče. Pokrmy, které neodmyslitelně patří k současné podobě svatomartinských slavností.

Kam se letos můžete vydat? 

Svatý Martin na pražské vinici

Přijďte 11. 11. 2023 od 12 hodin na Svatováclavskou vinici u Villy Richter na Pražském hradě, kde se vám naskytne jedinečná příležitost užít si sobotní odpoledne s nejlepšími svatomartinskými víny od předních českých a moravských vinařství. Nebude chybět dobré jídlo, hudba ani teplo vytápěného stanu.

Svatomartinské slavnosti na pražské náplavce

I letos na svatého Martina náplavka na Rašínově nábřeží ožije. Čeká vás víc než 20 českých i moravských vinařů s letošním ročníkem jejich nejlepších vín, pečená husa, knedlík, červené a bílé zelí a další pochutiny snoubící se s mladými víny. A chybět nebude samozřejmě ani dobrá hudba. Začatek je v 10 hodin.  

Letenská husa a košt svatomartinského vína

Již 15. ročník Letenské husy a koštu svatomartinského vína, které pořádá Národní zemědělské muzeum v Praze, potěší nejen vaše chuťové pohárky. Těšit se můžete na svatomartinské dobroty, ochutnávky a prodej svatomartinských vín, cimbálovou muziku, ukázku starokladrubských koní nebo dílny pro malé i velké návštěvníky. Akce se koná od 10 do 17 hodin.

Ke svatomartinskému vínu patří pečená husa Ke svatomartinskému vínu patří pečená husa • Autor: vinazmoravyvinazcech.cz

Svatomartinský vinný košt v Čelákovicích

Další ročník akce Svatomartinský vinný košt se v sobotu uskuteční v Čelákovicích u Brandýsa nad Labem. Náměstí 5. května bude hostit degustační festival a jeho pořadatelé slibují množství vína, které ani vypít nejde, food zónu chutí snoubících se s vínem i hudební program po celý den.

Slavnost svatomartinských vín v Karlštejně

Přijeďte do Karlštejna ochutnat mladá vína a poslechnout si krásné zvuky cimbálu a něco pěkných písniček. K poslechu a tanci bude hrát cimbálová muzika Žandár. K jídlu bude svatomartinská husička a jiné dobroty. První láhev mladého vína se bude otevírat přesně v 11 hodin a 11 minut. 

Svatomartinské posvícení na zámku Zbiroh

Tradiční svatomartinské posvícení se koná v sobotu od 11 do 17 hodin. Návštěvníci budou moci ochutnat nejenom různé druhy vín od českých a moravských vinařů, ale i tradiční pečenou husu. Součástí doprovodného programu bude i lidový jarmark a cimbálovka. 

Svatomartinský košt vín v Třeboni

Třeboňské náměstí bude v sobotu hostit vinaře z Čech a Moravy. Návštěvníky čeká ochutnávka a prodej svatomartinských vín, příjezd svatého Martina na koni, svatomartinské delikatesy, hudba i program pro děti.

Na svatomartinských akcích můžete ochutnat první letošní vína Na svatomartinských akcích můžete ochutnat první letošní vína • Autor: profimedia.cz

Příjezd svatého Martina a slavnostní otevření vína v Českém Krumlově

V sobotu se koná tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku bude společně otevřeno a ochutnáno v 11 hodin a 11 minut. Zároveň se v tomto týdnu konají v Českém Krumlově Dny svatomartinských vín, během nichž můžete ochutnat svatomartinskou husu i další speciality v řadě místních restaurací. 

Svatomartinské slavnosti v Klatovech

Svatomartinské slavnosti v Klatovech zahájí trhy na nádvoří střední školy zemědělské a potravinářské. V 11 hodin dorazí sv. Martin a slavnostně otevře svatomartinská vína. Večerní část proběhne v sále školy, kde se můžete těšit na folklorní vystoupení a jazz-rockovou kapelu. Vše bude doplněno vhodným svatomartinským občerstvením a víny.

Svatomartinský trh v Liberci

Spousta jídla, pití a skvělého vína a samozřejmě také zábavy. Přijďte si dát spoustu dobrot a nakoupit si na svatomartinském trhu. A možná přijede i Martin na bílém koni... 

Svatý Martin v Jihlavě

Již tradičně do Jihlavy zavítá svatý Martin na bílém koni, kterého na cestě od Brány Matky Boží doprovodí kejklíři, vojáci, selské ženy a další historické postavy. Bude se jednat o bezmála hodinový dvousethlavý průvod městem. Oslava svatého Martina se letos oproti tradici uskuteční na více místech Jihlavy. Kromě svatomartinského jarmarku, který bude přes den na Masarykově náměstí, bude probíhat na trase průvodu i doprovodný program. 

Svatomartinské slavnosti ve Slavkově u Brna

Akce začíná v 10 hodin na nádvoří slavkovského zámku a přesně v 11 hodin a 11 minut by měl přijet sv. Martin na koni. Nebude chybět doprovodný program v podobě jarmarku, cimbálové muziky, dílniček pro děti, občerstvení nebo degustace vína.

Svatomartinský košt v Brně

Zažijte nezapomenutelnou atmosféru největší ochutnávky svatomartinských vín. Vinařský fond pořádá již 18. ročník tradičního koštu prvního vína nového ročníku. Přiťukněte si 11. 11. od 11 hod. na náměstí Svobody v Brně. Úplně první lahev na slavnostní přípitek doveze na jedenáctou hodinu na náměstí Svobody samotný sv. Martin na bílém koni. Za jeho zády se potáhne dlouhý průvod, který projde centrem města. Všechno završí žehnání vína na pódiu. K poslechu bude hrát cimbálová muzika a v přilehlých stáncích bude k zakoupení tematické občerstvení.

Oslava svatomartinských vín a husí v Hustopečích Oslava svatomartinských vín a husí v Hustopečích • Autor: vinazmoravyvinazcech.cz

Oslava svatomartinských vín a husí – Hustopeče

Udělejte si cestu do Hustopečí a navštivte oslavu svatomartinských vín a husí s řemeslným jarmarkem. Ochutnat můžete svatomartinská vína a husy v doprovodu cimbálové muziky. Vstupné na akci je zdarma, lze zakoupit degustační sadu za 250 Kč (sklenička, katalog a 10 vzorků).

Svatomartinské slavnosti & Husí hody ve Valtickém Podzemí

Svatomartinská husička, menu a svatomartinská vína v unikátním labyrintu historických vinných sklepů, to vše na vás čeká 11. listopadu ve Valticích. Ochutnat můžete i výborná vína a speciality Valtického Podzemí. To vše za doprovodu cimbálové muziky.

Svatomartinský přípitek na zámku Lednice

Svatomartinský přípitek, který se koná v barokní jízdárně Státního zámku Lednice, nabízí účastníkům svatomartinská a mladá vína místních vinařů a vinařských podniků. V 11 hodin a 11 minut budou mladá vína požehnána místním farářem. Podávat se bude i svatomartinská husa a k poslechu bude hrát cimbálová muzika.

Svatomartinský Mikulov

Již 13. ročník tradiční akce se v Mikulově koná od 10. do 18. listopadu. V sobotu 11. 11. čeká návštěvníky svatomartinský jarmark, příjezd svatého Martina na koni s družinou, otevření prvního svatomartinského vína, koncerty i soutěže pro děti a rodiny.

Bzenecké svatomartinské slavnosti Bzenecké svatomartinské slavnosti • Autor: vinazmoravyvinazcech.cz

Bzenecké svatomartinské slavnosti

Svatomartinská jízda Bzencem začne ve 14 hodin. Po příjezdu svatého Martina s družinou na nádvoří zámku proběhne žehnání mladých vín otcem Martinem. K ochutnávce mladých vín i svatomartinských rohlíčků zahraje cimbálová muzika Floriánek. V rámci akce bude možné navštívit i vybraná vinařství a sklepy.

Svatomartinské hodování v Kroměříži

Tradiční akce se koná na kroměřížském Hanáckém náměstí a začíná v sobotu v 10 hodin. Návštěvníky čeká ochutnávka mladých svatomartinských vín, zabijačkové speciality, farmářské produkty, svatomartinský průvod i cimbálová muzika.  

Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

 

Autor: AK, inf