Sušíš, suším, sušíme aneb Jak si uchovat úrodu ze zahrádky?
Povedla se vám tento rok bohatá úroda a vy už nevíte co s ní? Ovoce i zeleninu ze zahrádky si můžete jednoduše usušit a pochutnávat si tak na vitaminech po celý rok!
|
iStock
Při sušení se v ovoci uchová až 80 % vitaminů, což je velmi dobré číslo.
|
iStock
Myslete vždy na to, že sušením ovoce nabývá na obsahu cukru, proto může sloužit jako zdravá alternativa mlsání, ale rozhodně to není náhrada bez kalorií.
|
iStock
Sušené ovoce můžete využít v gastronomii nejen při přípravě snídaní a dezertů.
|
iStock
Možná vás to překvapí, ale sušit můžete i zeleninu, a to rajčata, papriky i kořenovou zeleninu do polévky.
|
iStock
Do zásoby si lze uchovat i levanduli nebo nejrůznější bylinky.
|
iStock
K sušení byste měli volit vždy jen zralé a čerstvé plody, nikoliv ty natlučené a nahnilé.
|
iStock
Ovoce i zeleninu důkladně omyjte a v případě jablek, hrušek, mrkve nebo řepy odstraňte slupky.
|
iStock
Sušit můžete volně na vzduchu, v elektrické troubě, ale ideálním a chytrým pomocníkem je elektrická sušička, kterou dnes seženete za poměrně slušnou cenu.
|
iStock
Přijde vhod i při sušení hub nebo bylinek. Délka trvání sušení je individuální.
|
isTOCK