Logo magazínu

Sušíš, suším, sušíme aneb Jak si uchovat úrodu ze zahrádky?

2 / 10
Prohlédnout znovu

Sušíš, suším, sušíme aneb Jak si uchovat úrodu ze zahrádky?

Povedla se vám tento rok bohatá úroda a vy už nevíte co s ní? Ovoce i zeleninu ze zahrádky si můžete jednoduše usušit a pochutnávat si tak na vitaminech po celý rok! | iStock
Při sušení se v ovoci uchová až 80 % vitaminů, což je velmi dobré číslo. | iStock
Myslete vždy na to, že sušením ovoce nabývá na obsahu cukru, proto může sloužit jako zdravá alternativa mlsání, ale rozhodně to není náhrada bez kalorií. | iStock
Sušené ovoce můžete využít v gastronomii nejen při přípravě snídaní a dezertů. | iStock
Možná vás to překvapí, ale sušit můžete i zeleninu, a to rajčata, papriky i kořenovou zeleninu do polévky. | iStock
Do zásoby si lze uchovat i levanduli nebo nejrůznější bylinky.   | iStock
K sušení byste měli volit vždy jen zralé a čerstvé plody, nikoliv ty natlučené a nahnilé. | iStock
Ovoce i zeleninu důkladně omyjte a v případě jablek, hrušek, mrkve nebo řepy odstraňte slupky. | iStock
Sušit můžete volně na vzduchu, v elektrické troubě, ale ideálním a chytrým pomocníkem je elektrická sušička, kterou dnes seženete za poměrně slušnou cenu. | iStock
Přijde vhod i při sušení hub nebo bylinek. Délka trvání sušení je individuální. | isTOCK