Steak ze svíčkové s vejcem a hash brown jako bonus!
Dopřejte si skvělý steak s vejcem, žampiony a sýrovou omáčkou. A to nejen na Valentýna! Máte rádi bramboráky? Místo nich zkuste přílohu zvanou hash brown. K této lahůdce vám postačí pouhé dvě suroviny – brambory a cibule.
Vyzkoušejte originální recept na steak z pravé hovězí svíčkové podle Koko. Báječně vám poslouží jako pozdní brunch nebo slavnostní večeře. Nezapomeňte vše doladit skvělou přílohou z brambor.
Steak s vejcem, žampiony a sýrovou omáčkou
Suroviny:
- 180–200 g pravé hovězí svíčkové (steak ze střední části)
- sůl
- pepř
- olivový olej na tepelnou úpravu
- 2x lžička (přepuštěného) másla
- hrst čerstvého baby špenátu
- 2 lžičky smetanového sýra
- pár kousků sýra s modrou plísní
- větvička rozmarýnu
- 1 stroužek česneku
- 1 hnědý žampion
- žloutek
Postup:
1. Odkrojte zhruba 4–5 centimetrů z hovězí svíčkové. Váleček trochu vytvarujte a splácněte.
2. Na rozehřátou pánev dejte lžičku másla, nejlépe přepuštěného, a hrst čerstvého baby špenátu.
3. Poté přidejte sýry – ideální je kombinace smetanového a rozdroleného sýru s modrou plísní. Sýry vmíchejte, dokud se úplně nerozpustí.
4. Poté dejte základ omáčky stranou a pánev omyjte.
5. Jakmile má steak pokojovou teplotu, tak jej osolte, opepřete, a to i po stranách, a vymačkejte ho do původního tvaru.
Nechce se vám do přípravy steaku? Zkuste třeba luxusní sekanou v kabátku z listového těsta nebo jinou dobrotu z mletého masa, které je rychle hotové.
6. Připravte ho pomocí olivového oleje na tepelnou úpravu – olej musí pokrýt celý povrch masa. K tomu si nachystejte větvičku rozmarýnu, stroužek česneku rozpulte a oloupejte, žampion rozkrojte na tři plátky.
7. Rozpalte pánev – musí se z ní viditelně kouřit, než na ni vložíte maso. Na první straně opékejte zhruba minutu a půl, pořádně dohněda. Otočte steak a opět opékejte 1–2 minuty.
8. Steak odložte a pánev nechte vychladnout a vytřete ji papírovou utěrkou. Když je pánev stále ještě horká, vložte do ní kousek másla, rozmarýn, česneky řeznou stranou dolů a žampion.
10. Maso položte navrch a polijte ho špenátovo-sýrovou směsí. Uprostřed vytvořte jemný důlek – zatím ale zůstane prázdný.
11. Pánev vložte na pět minut do trouby předehřáté na 180 °C (horký vzduch) nebo 200 °C (klasické pečení). Rozklepněte vejce a oddělte bílek od žloutku. Žloutek vložte do důlku na steaku a pečte ještě dalších 5–6 minut, během kterých se žloutek zatáhne na povrchu, ohřeje se, ale nestihne ztuhnout uvnitř.
12. Žloutek osolte a opepřete. 11minutový pobyt v troubě nechá špenát ještě luxusně zelený.
13. Před podáváním nechte steak 4 minuty odpočinout. Servírujte na předehřátém talíři.
Steak snese mnoho příloh. Inspirujte se mnoha recepty na domácí bagetky, šťouchané brambory a další!
Hash brown ze strouhaných brambor
Suroviny na 2 porce:
- 1 velký brambor typu B nebo C
- ½ menší žluté cibule
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Postup:
1. Velké brambory typu B nebo C oloupejte, dejte vařit vodu do hrnce, osolte ji a vložte do ní brambory na 5–6 minut podle velikosti, aby se lehce předvařily.
2. Pak je vyjměte a nechte zcela zchladnout, ideálně je můžete navíc vychladit. Oloupejte si cibuli a nastrouhejte ji nahrubo, stejně jako vychladlé brambory. Osolte, opepřete, promíchejte.
3. Do pánve nalijte oleje aspoň do půl centimetru výšky. Z jednoho bramboru se vám podaří vytvořit přibližně 2 placky. Poté pozvolna smažte přibližně 2 minuty z každé strany.