Jak vaří odbornice na výživu Margit Slimáková? Zkuste dva její bleskové a zdravé recepty
Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková moc ráda vaří. A přednost u ní mají jídla, která jsou nejen zdravá, ale i rychlá a snadná na přípravu. Vyzkoušejte její recepty, které jsou ideální na konec léta.
Doménou Margit Slimákové jsou skutečné potraviny, lokální suroviny a rychlé domácí vaření. V letních měsících jsou to samozřejmě lehčí jídla, hlavně nejrůznější polévky, saláty nebo pomazánky. Pokud se doplní dostatkem čerstvé zeleniny, může být takový chleba s dobrou domácí pomazánkou podle Margit Slimákové naprosto skvělé jídlo. Dobrým základem mnoha pomazánek je podle ní fermentovaný tvaroh: „Tvaroh se prosolí, přidá se trošku smetany, nechá se dva až čtyři dny při pokojové teplotě a občas promíchá. Díky tomu tvaroh dostane úplně jinou, příjemnou chuť," vysvětluje odbornice na výživu.
Z tvarohu si můžete udělat třeba tuto pomazánku>>>
A protože se léto ještě neloučí a doufejme, že teplo vydrží i v dalších dnech, poradila Margit Slimáková dva recepty, které jsou pro toto období ideální:
Osvěžující okurková polévka
„V průběhu roku mám nejradši takové ty teplé krémové rozmixované polévky, ale zrovna teď bych poradila jednu studenou, které začínají být populární u nás a pocházejí z jižních zemí, třeba z Bulharska nebo dalších. Je to okurková polévka tarator, která trošku připomíná známé tzatziki," říká Margit Slimáková. Připravte si tarator podle tohoto receptu:
Okurková polévka tarator
Co budete potřebovat:
- 2 salátové okurky
- 1-2 stroužky česneku
- 250 g hustého bílého jogurtu
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíci olivového oleje
- několik snítek kopru
- 8 vlašských ořechů
Postup:
1. Mísu vytřete rozdrceným česnekem a nastrouhejte do ní omytou okurku (můžete ji oloupat, ale nemusíte).
2. Jogurt nařeďte trochou vody, osolte, opepřete a vmíchejte nasekaný kopr. Takto ochucený jogurt přidejte spolu s olivovým olejem do mísy s okurkou, promíchejte a dejte vychladit do lednice.
3. Vychlazenou polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci ozdobte nasekanými vlašskými ořechy a několika kolečky okurky.
Dezert do skleničky
„Dezerty do skleniček připravuji nejraději, protože můžeme udělat skleničky různých velikostí, aby si každý vybral, co se mu hodí. A hezky to vypadá, jako v někde v kavárně," radí Margit Slimáková. Toto jsou její oblíbené verze:
Zakysaná smetana + ovoce
Ovoce může být čerstvé nebo lehce rozvařené. Vynikající jsou například jahody nebo meruňky, které nakrájíte, krátce podusíte, a pokud nejsou dost sladké, můžete je dochutit třeba rozinkami. Do skleniček pak střídavě vrstvěte zakysanou smetanu a připravené ovoce, můžete přidat i pár piškotů.
Jablečný pudink se smetanou a piškoty
Jablka za chvíli začnou dozrávat, využijte je tedy na přípravu zdravého dezertu. Zbavte je jádřinců, oloupejte, nakrájejte na kousky, dejte do hrnce, podlijte vodou a poduste. Jakmile budou jablka měkká, přilijte k nim pudinkový prášek (například vanilkový) rozmíchaný ve vodě (můžete použít i samotný kukuřičný škrob), za stálého mícháni přiveďte k varu a krátce povařte do zhoustnutí. Takto připravený ovocný rozvar pak vrstvěte do skleniček (nebo dortové formy) střídavě s piškoty a zakysanou smetanou. Abyste dezertu dodali barvu, můžete přidat i pár kousků výraznějšího lyofilizovaného ovoce (sušeného mrazem), například jahod nebo černého rybízu. Nebo zkuste povrch dezertu posypat malinami, případně je rozvařte a použijte jako polevu. Velice dobře se hodí i čokoládová poleva. „Dělám ji jednoduše tak, že čokoládové pecičky rozpustím ve vodní lázni s kokosovým tukem nebo s přepuštěným máslem, jenom aby to bylo krásně tekuté a dalo se to nalít na dezert," doporučuje Margit Slimáková.