Jak napravit sraženou a jinak nepovedenou omáčku? Tyhle triky si zamilujete!
Omáčky jsou perlou české kuchyně a připravit je tak, aby byly perfektní, chce trpělivost a taky zkušenosti. Co dělat v případě, že se nepovedou nebo něco pokazíte? Vyzkoušejte triky profíků i našich babiček!
Ať už děláte omáčku s jíškou, hnědou, máslovou nebo smetanovou, je nutné vědět, že každá má svůj postup a pravidla. Jakmile něco přeskočíte nebo uspěcháte, omáčku můžete skoro vyhodit. Ovšem někdy se dá přece jen napravit.
Jak udělat jíšku z másla a mouky >>>
Sražená omáčka
Sražená omáčka vám vznikne, když ji během vaření dostatečně nepromícháte a tak v ní zůstanou žmolky. Co s tím? Vlijte ji do mísy a prošlehávejte ji balonovou metlou nebo ručním mixérem, až bude hladká.
Poté ji vlijte zpět do kastrolu, po prohřátí přeceďte přes jemný cedník do mísy, vlijte zase do kastrolu a prohřejte. Sraženou omáčku můžete taky napravit špetkou kypřicího prášku a lžičkou studené vody či smetany. Pak kastrol ponořte do studené vody a metličkou rozmíchejte.
Sražená holandská omáčka
Když je kastrol moc horký a máslo přidáte opravdu rychle, holandská omáčka se srazí. „Opravit“ ji můžete dvěma způsoby. Kastrol dejte mimo plamen a do omáčky vhoďte kostku ledu. Rychle ji zašlehejte a prošlehejte s omáčkou.
Nebo v misce ve vodní lázni prošlehejte jeden žloutek a jednu lžíci horké vody a pak pomalu zašlehejte sraženou holandskou omáčku.
I přesolená omáčka s dá zachránit.
Přesolená omáčka
Přehnali jste to se solí? I to se stává, ale nepanikařte, dá se to vylepšit. Přidejte do omáčky syrovou oloupanou bramboru a povařte.
Omáčku ohřívejte na mírném plamenu. Husté a krémové omáčky, které se snadno připalují, postavte do vodní lázně a pak zvolna zahřívejte.
Chcete, aby na omáčce nebyl škraloup? Rozpusťte na povrchu omáčky kousek čerstvého tuku, nejlépe másla.
Chcete, aby se vám omáčka stoprocentně povedla? Vyzkoušejte rajskou podle našeho receptu >>>