Nejchutnější a nejkrásnější adventní kalendáře: Vyberou si milovníci čokolády, oříšků, kávy, masa i vína

26. listopadu 2023 • 04:11

Otevírání okýnek s překvapením už zdaleka není jen oblíbenou předvánoční činností dětí. Výrobci adventních kalendářů naštěstí myslí i na dospělé, kteří si jistě rádi zpříjemní adventní čas každodenním malým, a navíc chutným dárkem. A tak zatímco děti budou mlsat něco sladkého, dospělí zase mohou každý den až do Vánoc ochutnávat dobré čaje, kávy, paštiky, oříšky, originální piva nebo sekt.

Adventní kalendáře, které nám pomáhají odpočítávat dny od 1. do 24. prosince, se staly neodmyslitelnou součástí předvánočního času. Ale nebylo tomu tak vždy. Tradice označování dnů do Vánoc je poměrně mladá, vznikla pravděpodobně v Německu začátkem 19. století, kde si lidé označovali jednotlivé dny adventu pálením svíčky nebo jednoduše tím, že každý den označili na dveřích křídou. Později začali každý den vyvěšovat zbožné obrázky, což vedlo až k vytvoření prvního známého ručně vyráběného dřevěného adventního kalendáře v roce 1851.

Adventní kalendář si můžete vyrobit i sami >>>

Video se připravuje ...

První tištěná verze adventního kalendáře se objevila až mnohem později, v roce 1908. Kalendář s malými barevnými obrázky tehdy vyrobil mnichovský tiskař Gerhard Lang a o pár let později ho ještě vylepšil otevíracími dvířky, čímž kalendář získal podobu, jakou známe dnes. Výrobu adventních kalendářů přerušila druhá světová válka, ovšem po jejím skončení se znovu začaly vyrábět. Ty plněné čokoládou se ale objevily až ve druhé polovině 50. let a kupodivu se vůbec neujaly. Podobná situace nastala i začátkem 70. let a trvalo další dvě desetiletí, než se jejich výroba rozjela naplno. Od té doby vznikl nespočet různých variant. A díky tomu si i letos můžete vybírat ze široké nabídky kalendářů, jejichž obsah se dá sníst nebo vypít. Posuďte sami: 

Když máte rádi čokoládu

Myšák s luxusním nugátem

Adventní kalendář z Cukrárny Myšák Adventní kalendář z Cukrárny Myšák • Autor: archiv značky

Krásný adventní kalendář se třemi druhy luxusního nugátu z prémiové čokolády Valrhona nabízí známá pražská Cukrárna Myšák. Ilustrovala ho Yveta Kroupová a zobrazuje průčelí domu, ve kterém Cukrárnu Myšák najdete. 

mysakdomu.cz, 798 Kč

Antarktidou s čokoládou Janek

Kalendář z čokoládovny Janek Kalendář z čokoládovny Janek • Autor: archiv značky

Originální adventní kalendář vytvořila čokoládovna Janek ve spolupráci s Lucií Výbornou. Po otevření okýnek se můžete těšit nejen na čokoládu (hořkou, mléčnou i bílou), ale také na Lucčino povídání o její výpravě na Antarktidu a zajímavostech o tomto kontinentu.

cokoladovnajanek.cz, 349 Kč

Kalendář se zlatým medvídkem

Adventní kalendář s čokoládou Lindt Adventní kalendář s čokoládou Lindt • Autor: archiv značky

Čokoláda Lindt nabízí hned několik druhů adventních kalendářů. Dětem se jistě bude líbit ten se zlatým medvídkem s plněnými bonbony z té nejlepší švýcarské čokolády. 

Lindt.cz, 375,92 Kč

Trojúhelník plný čokolády

Kalendář Toblerone Kalendář Toblerone • Autor: archiv značky

Oblíbený adventní kalendář s ikonickou švýcarskou čokoládou Toblerone vás překvapí nejen svým jedinečným tvarem, který září v lesklém trojúhelníku a je potištěn vánoční grafikou. Každý den vás navíc odmění lahodnou mléčnou, bílou nebo tmavou čokoládou.  

delikatesy.online, 359 Kč

Rozkládací kalendář Ferrero

Kalendář Ferrero Prestige Kalendář Ferrero Prestige • Autor: archiv značky

I v Itálii umí dělat dobrou čokoládu. Kalendář Ferrero se čtyřmi druhy čokoládových pralinek je toho důkazem.

Rohlik.cz, 479,90 Kč

Když máte rádi oříšky a ovoce

Vánoční ořechový sen

Adventní kalendář Alika Adventní kalendář Alika • Autor: archiv značky

Adventní kalendář od rodinné pražírny Alika je plný ořechů a sušeného ovoce. Navíc obsahuje motouz s kolíčky na zavěšení jednotlivých sáčků. A najdete v něm i další dárky - dva papírové andílky a tradiční skládací papírový betlém vyrobený českýma ručičkama. 

zdraveorechy.cz, 499 Kč

Kalendář s loutkovým divadlem

Adventní kalendář Mixit Adventní kalendář Mixit • Autor: archiv značky

Největší adventní kalendář od Mixit slibuje, že je i letos tím nejnabitějším, jaký kdy vyrobili. Je inspirovaný českými pohádkami. Čeká na vás 26 dobrot a z toho několik naprostých novinek! Na Mikuláše a na Štědrý den si navíc otevřete hned dvě krabičky s překvapením. Celý kalendář je zároveň obřím loutkovým divadlem, ve kterém nechybí kulisy ani divadelní postavičky. A aby toho nebylo málo, krabičky po otočení vytvoří originální mozaiku a můžete je použít jako krásný obal na dárky. 

mixit.cz, 1399 Kč

Adventní kalendář Ovocňák

Adventní kalendář Ovocňák Adventní kalendář Ovocňák • Autor: kosik.cz

I adventní kalendář Ovocňák počítá s tím, že ne každý touží po čokoládě. Obsahuje 24 plátků vyrobených pouze z ovoce (jablek, hrušek, jahod, malin, meruněk, švestek, višní a černého rybízu), bez přidaného cukru, konzervace, barviv, aromat a dalších nesmyslů.

osatka.cz, 369 Kč

Marmeládový kalendář

Kalendář s marmeládami Kalendář s marmeládami • Autor: archiv značky

Patříte-li k opravdovým fajnšmekrům, jistě se vám bude líbit naprosto dokonalý marmeládový kalendář, počínaje nádhernou dárkovou krabičkou a roztomilými skleničkami až po lahodné marmelády uvnitř. Ve 24 skleničkách najdete džemy jak klasické jednodruhové, tak ochucené – s alkoholem, kořením nebo čokoládou. Každou adventní neděli na vás bude čekat džem ještě více vonící po Vánocích. A číslo 24 – to je kouzlo Vánoc...

marmeladyspribehem.cz, 1790 Kč

Když máte rádi dobrý čaj

Kalendář s pohádkovým příběhem

Kalendář Kusmi Tea Kalendář Kusmi Tea • Autor: archiv značky

Rozkládací kalendář Kusmi Tea je letos v zelenozlaté barevné kombinaci a je dekorován motivy klasické vánoční pohádky o Louskáčkovi, ve které všechny hračky ožijí. Každé z 24 okének vám odhalí část pohádkového příběhu a balený čajový sáček, miniaturu se sypaným čajem nebo čajové příslušenství tolik potřebné pro váš čajový rituál. 

pottenpannen.cz, 1149 Kč

Kalendář s betlémem

Kalendář Leros Kalendář Leros • Autor: archiv značky

Oblíbený kalendář na zeď s bylinnými čaji LEROS je letos obohacený malovaným betlémem a jmenovkami na dárky od malířky Evy Milotové, která žije a tvoří v Hulíně u Kroměříže. Betlém se skládá ze 24 ručně malovaných postaviček, které naleznete pod každým jednotlivým čajovým sáčkem. Můžete si je vystřihnout a nalepit na panoramata na vnitřní straně krabice.

Leros.cz, 129 Kč

Kalendář s ajurvédskými čaji

Kalendář Yogi Tea Kalendář Yogi Tea • Autor: archiv značky

Rozkládací kalendář v praktické dárkové krabičce od Yogi Tea obsahuje 24 čajů pro 24 dní očekávání Vánoc s 24 inspirativními slovy moudrosti za každými dveřmi a čajovým sáčkem.

dumbylinek.cz, 279 Kč

Když máte rádi dobrou kávu

24 káv, 18 zemí, 3 pražiči, 1 vášeň

Kalendář z rodinné pražírny v Kroměříži Kalendář z rodinné pražírny v Kroměříži • Autor: archiv značky

Takový adventní kalendář jste ještě neviděli! Dopřejte si požitek z té nejlepší čerstvě pražené kávy a nechte se okouzlit překvapivými chuťovými variacemi s puncem originality. V adventním balení naleznete 24 káv, na jejichž pražení se podíleli tři pražiči z rodinné pražírny v Kroměříži. Každá z káv je zabalena do elegantního sáčku z trojvrstvé fólie a obsahuje 20 gramů čerstvě pražené kávy.

kava-kromeriz.cz, 1950 Kč

Kalendář Nespresso

Kalendář Nespresso Kalendář Nespresso • Autor: archiv značky

Ikonický kalendář značky Nespresso vás zve, abyste každý den objevili, a hlavně ochutnali nezapomenutelnou kávu a také odhalili exkluzivní dárek v poslední den.

nespresso.com, 1150 Kč

Když chcete něco dobrého k pití

Kalendář pro pivaře

Pivní adventní kalendář Svět Pivní adventní kalendář Svět • Autor: archiv značky

Ty nejhodnější chlapy můžete potěšit pivním adventním kalendářem Svět. Až do Vánoc si každý den poctivě otevřou jedno okýnko, kde bude schovaná nahořklá dobrota v podobě nějakého zahraničního kvalitního piva včetně speciálů ze všech koutů světa. Součástí je i překvapení a něco dobrého na zub, což určitě přijde vhod.

pivoteka.cz, 2388 Kč

Kalendář plný dobrého vína

Vinný adventní kalendář Vinný adventní kalendář • Autor: archiv značky

K tomu, abyste se propili do Vánoc, doslova vybízí vinný adventní kalendář s 24 lahvinkami s 12 různými víny z produkce Vinařství LAHOFER. A slibuje, že díky nim získáte nadhled a veselou mysl.

winehouse.cz, 2 199 Kč

Kalendář plný bublinek

Adventní kalendář Bohemia Sekt Adventní kalendář Bohemia Sekt • Autor: archiv značky

Bohemia Sekt připravil pro všechny milovníky sektu adventní kalendář plný bublinek. V každém okénku čeká jedno šumivé překvapení, a abyste si ho dokonale vychutnali, je dobré udělat si dostatek místa v lednici. 

osobnivinoteka.cz, 1399 Kč

Rumový kalendář

Rumový adventní kalendář Rumový adventní kalendář • Autor: archiv značky

Pro všechny dospělé holky a kluky je určena vylepšená verze adventního kalendáře plná kvalitního rumu. Na každý prosincový den až do Ježíška na vás čeká 20 ml skvělého rumu. K tomu dvě degustační skleničky, abyste mohli vychutnávat v páru, a zápisníky na dojmy a hodnocení vzorků.

global-wines.cz, 1999 Kč

Když chcete něco úplně jiného

Kalendář plný koření

Kalendář s kořením Kalendář s kořením • Autor: archiv značky

Adventní sada koření vám odhalí 24 druhů jednodruhových koření nebo směsí. Můžete tak společně vařit, jíst, udělat si čas jeden na druhého a přitom společně ochutnat kus světa. Od sváteční pečeně přes perníky až po vánoční dezert. 

eshopslunecnice.cz, 398 Kč

Adventní kalendář s paštikami

Adventní kalendář s paštikami Adventní kalendář s paštikami • Autor: delikatesy.online

V prosinci si na své přijdou i milovníci paštik. Díky kalendáři Ducs de Gascogne, ve kterém je 11 paštik a 13 doplňků vhodných k paštikám a sladkostí, si až do Vánoc mohou pochutnávat na oblíbených francouzských delikatesách. 

delikatesy.online, 1779 Kč

Kalendář pro masožravce

Kalendář se sušeným masem Kalendář se sušeným masem • Autor: archiv značky

Už popáté se mohou všichni masožravci těšit na legendární kalendář, který slibuje 24 dnů plných sušeného masa, které píše jako děcka přání Ježíškovi.

masohere.cz, 2399 Kč

Kalendář s pořádnou dávkou zázvoru

Adventní kalendář Ginger Shot Adventní kalendář Ginger Shot • Autor: gingershot.cz

Vánoce jsou nejen svátky klidu a míru, ale také spousty cukru nebo alkoholu. Abyste to vše dokázali ustát, můžete se na to připravit už během adventu. Stačí nahradit klasický čokoládový kalendář zázvorovým. Na rozdíl od čokoládové většiny uděláte něco pro své zdraví a stylové balení ukrývající 24 čerstvě lisovaných ginger shotů vás určitě bude bavit rozbalovat.

gingershot.cz, 2390 Kč

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková