Recepty z prvorepublikové kuchyně: Vývar s knedlíčky, slaný závin z bramborového těsta nebo švestkový koláč

Poctivá, z domácích produktů a bez umělých přísad – taková byla česká kuchyně v období první republiky. Nejvíce se vařilo z lokálních a sezonních surovin, nicméně hospodyňky se nebránily ani novinkám ze zahraničí. Pokud máte chuť vyzkoušet některý z tehdejších receptů, inspirovat se můžete následujícími pochutinami.
Co si můžete uvařit nebo upéct:
Poctivý vývar se šunkovými knedlíčky
Bramborový závin s uzeným a zelným salátem
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkový koláč sypaný mákem
Co budete potřebovat:
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 250 g hladké mouky + na vál
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 60 g másla
- špetku soli
- 5 g strouhané citronové kůry
- 750 g vypeckovaných rozpůlených švestek (čerstvých, mražených nebo kompotovaných)
- 100 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
Postup:
1. Rozdrobené droždí a trochu cukru smícháme s vlažným mlékem, lehce zaprášíme moukou a necháme stát v teple asi 10 minut.
2. Do mísy prosejeme 250 g hladké mouky, přidáme žloutky, sůl, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozpuštěné zchladlé máslo a připravený kvásek. Vše pečlivě promícháme a propracujeme, až vznikne hladké vláčné těsto. Vyklopíme ho na pomoučněný vál, rozválíme na plát silný asi 1 cm a necháme chvilku vykynout.
3. Plát těsta vložíme do pekáče vymazaného máslem, důkladně rozprostřeme až do krajů, poklademe ho švestkami a zasypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem (můžeme použít i drobenku). Koláč dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35-40 minut.
Drobenku na koláč si můžete připravit podle videa>>>
Poctivý vývar se šunkovými knedlíčky
Co budete potřebovat:
- 1 kg předního hovězího masa
- 1 slepici bez drobů
- 500 g telecích kostí
- 500 g morkových kostí
- 300 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 100 g cibule
- 100 g hovězích jater
- nasekaná zelená petrželka na posypání
Na šunkové knedlíčky:
- 60 g másla
- 2 vejce
- 100 g šunky
- 300 g bílého pečiva
- 80 ml mléka
- na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
Postup:
1. Hovězí maso nakrájíme na kousky, slepici rozdělíme na čtvrtky. Kosti rozložíme do pekáčku a dáme na 30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
2. Morek z kostí vydlabeme a zahřejeme ho ve velkém hrnci. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a překrojenou cibuli i se slupkou a vše orestujeme. Do tohoto základu vložíme hovězí maso, játra, slepici a kosti, vše zalijeme vodou, přidáme trochu soli a pozvolna vaříme minimálně 3 hodiny.
3. Mezitím připravíme šunkové knedlíčky. V misce utřeme změklé máslo se žloutky, muškátovým oříškem a trochou soli. Bílé pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Šunku nasekáme najemno, přidáme ji spolu s pečivem a sněhem ušlehaným z bílků ke žloutkům s máslem a promícháme.
4. Hotový vývar přecedíme, necháme chvíli stát a sebereme z něj tuk na povrchu. Podle potřeby ho dochutíme solí a přivedeme znovu k varu. Z hmoty na knedlíčky utvoříme menší kuličky, vložíme je do vroucího vývaru a povaříme 3–5 minut, podle velikosti. Podáváme posypané nasekanou perželkou.
Bramborový závin s uzeným a zelným salátem
Co budete potřebovat:
Na závin:
- 150 g hladké mouky + na vál
- 400 g brambor uvařených ve slupce den předem + 2 vařené brambory na náplň
- 4 vejce
- 80 g másla
- 80 g strouhanky
- 400 g vařeného uzeného masa
- sůl
Na zelný salát:
- 600 g bílého zelí
- 40 g másla nebo oleje
- 120 ml vody nebo vývaru
- trochu drceného kmínu
- 40 ml octa
- 50 g cukru
- sůl
Postup:
1. Na vál nasypeme mouku, do ní prolisujeme oloupané brambory, přidáme sůl, vejce a vypracujeme tužší těsto. Rozválíme ho na pomoučněném vále na tenčí obdélník, který potřeme částí rozpuštěného másla, posypeme strouhankou opraženou na zbylém másle, jemně nasekaným nebo pomletým uzeným masem a přidáme dvě nakrájené vařené brambory. Těsto pak i s náplní stočíme jako závin, zabalíme ho do vlhké, máslem potřené utěrky, na koncích pevně zavážeme a dáme vařit asi na půl hodiny do vroucí osolené vody.
2. Mezitím připravíme salát. Zelí zbavíme košťálu, nakrájíme ho na jemné nudličky, dáme je do síta, ponoříme na chvíli do vroucí vody a necháme okapat. V kastrolu rozehřejeme máslo, vsypeme spařené zelí, přidáme kmín a sůl, zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme 10 až 15 minut. Pak zelí odstavíme z plotny, vmícháme do něj ocet smíchaný s cukrem a necháme odležet.
3. Uvařený závin opatrně vybalíme z utěrky, nakrájíme ho ostrým nožem na plátky a podáváme se zelným salátem a případně i s cibulkou osmaženou dozlatova na sádle.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 600 g moučných brambor uvařených ve slupce
- 200 g hrubé mouky
- 2 vejce
- špetku soli
Na naplnění a dokončení:
- 10 vypeckovaných švestek (mohou být i mražené)
- 120 g mletého máku
- 120 g moučkového cukru
- 100 g másla
Postup:
1. Ještě vlažné brambory oloupeme a prolisujeme na vál nebo nastrouháme najemno. Přidáme mouku, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto rozdělíme na deset kousků, z každého utvoříme placičku a zabalíme do ní jednu švestku. Knedlíky zakulatíme v dlaních, vložíme do lehce osolené vroucí vody, opatrně promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme asi 5–8 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.
3. Uvařené knedlíky opatrně vyjmeme z vody děrovanou naběračkou, rozdělíme je na talíře, posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Kynutá bábovka podle Sandtnerové vám vydrží vláčná 14 dní>>>