Jak upéct maso, aby bylo měkké a mělo křupavou kůžičku? Osvědčené triky babiček

  • 6. srpna 2017 • 14:01

    Dnes většinou spěcháme, večeři chceme mít hotovou za půl hodiny. Ale vše chce svůj čas a maso obzvlášť. Pokud nechcete mít roštěnou suchou a tvrdou jako podešev, kuře gumové, hýčkejte je s láskou na sporáku nebo v troubě. Odměnou vám budou blažené úsměvy vašich strávníků.

  • Rozpadající se sekaná

    Také vám šiška sekané čas od času při pečení v troubě praskne nebo se dokonce rozpadne? Popraskaná sekaná nejen nevypadá příliš dobře, ale navíc z ní i vyteče všechna šťáva. Příště můžete takovým nepříjemnostem snadno předejít. Stačí, když do masové směsi na sekanou zapracujete trochu škrobové moučky. Hotovou šišku pak před pečením potřete bílkem.

    Autor: iStock"

    Mleté maso se také lépe spojí, když do něj nastrouháte syrový brambor. Aby nebyla upečená sekaná ani mastná, ani příliš suchá, aby měla ideální konzistenci, barvu i chuť, udělejte ji půl na půl z vepřového a hovězího masa.

    Náš tip:

    Před pečením potřete sekanou silnou vrstvou plnotučné hořčice, udělá se na ní úžasná chutná kůrčička.

  • Tuhé maso

    I to nejtvrdší maso změkne, když ho den předem naložíte. Pokud nechcete použít marinádu, stačí olej, důležité je ale přidat trochu jedlé sody. Když nemáte čas maso naložit, stejného efektu dosáhnete, když k němu při dušení přidáte lžíci octa, případně trochu koňaku, vodky nebo rumu. Nemusíte se bát, alkohol vyprchá a nezanechá po sobě žádné stopy. Kuřecí či vepřové zase můžete naložit do jogurtu nebo majonézy. Pečené maso změkne, když ho před pečením potřete citronem a chvíli necháte stát.

    Autor: iStock"

    Náš tip:

    Maso na guláš zkuste příště naložit do sójové omáčky. Bude nejen křehké, ale bude mít i výraznější chuť.

  • Nedodělané maso

    Zjistili jste při porcování, že je maso uvnitř ještě krvavé? Pokud jde o pečeni, pak ji nakrájejte na užší plátky a ty ještě chvilku povařte v omáčce nebo poduste v másle na pánvi. Nedopečenou drůbež naporcujte a jednotlivé kousky ještě dopečte v troubě nebo na plotně v pánvi.

    Autor: iStock"

    Náš tip:

    Babičky měly takový fígl: Po uplynutí přibližně tří čtvrtin hodiny zkusily stehenní kost krouživým pohybem oddělit od kuřete. Pokud to šlo bez problémů, bylo hotové. U pečeně to zase zjistíte tak, že libovou část zmáčknete prstem. Pokud to jde lehce, je maso uvnitř ještě nedopečené.

  • Málo propečená kůrčička

    Aby měly kuře, husa či kachna křupavou zlatavou kůžičku, poprašte je v poslední fázi pečení trochou moučkového cukru. Oblíbeným trikem hospodyněk v minulosti bylo také sádlo. Drůbež dobře osušily a zvenku jím ji celou potřely.

    Autor: iStock"

    Chvilku před dopečením ji pak ještě přelily rozpuštěným máslem. Dalším osvědčeným způsobem je potírat drůbež během pečení černým pivem nebo medem smíchaným s balsamico octem. Pivo je ideální i pro vytvoření dokonalé kůžičky na vepřové pečeni.

  • Vysušená pečeně či kuře

    Aby pečené maso bylo křehké a zůstalo šťavnaté, nikdy ho během přípravy nepropichujte. Ani když ho obracíte a už vůbec ne kvůli tomu, abyste zjistili, zda je už měkké. Všechna šťáva z něj by totiž vytekla ven. Pokud je to možné, maso před vložením do trouby ze všech stran zprudka zasmahněte, aby se rychle zatáhlo. V případě, že pečete drůbež, jejímu vysušení zabráníte i tím, že ji vyndáte z lednice alespoň dvě hodiny před plánovaným pečením.

    Máte rádi tradiční kuchyni? Zkuste husté výživné polévky. Recepty najdete ZDE.

    Vnitřek kuřete také můžete vyplnit nádivkou, která zajistí, že maso během pečení nevyschne. Dalším praktickým fíglem, který můžete vyzkoušet, je nechat maso ještě po dopečení odpočinout. Když mu dopřejete alespoň 15 minut klidu, dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie. A nezáleží na tom, zda jde o pečínku, kachnu, nebo kuře.