Posilující zimní polévka: Sytý vývar, který zahřeje

6. ledna 2021 • 00:00

Zimní období je ideální dobou pro husté polévky, které zahřejí. Zkuste římskou specialitu se základem z kuřecího vývaru, hrášku a špenátu. Tato italská polévka vás zasytí i místo hlavního chodu a získáte novou inspiraci do svého receptáře!

Pod pojmem Stracciatella si většina z nás představí zmrzlinu s kousky čokolády. A co takhle polévka Stracciatella alla romana neboli římská polévka? Nic vám to neříká? Pak je ten správný čas ji během zimního období ochutnat.

Ingredience na 3 porce:

1 litr kuřecího vývaru
1 malý stroužek česneku 
¼ lžičky kurkumy (možno vynechat)
sůl
pepř   
3 vejce
30 g parmezánu nebo pecorina 
2 lžíce dětské krupičky
špetka strouhaného muškátového oříšku
hrst pažitky
2 hrsti mraženého hrášku případně další zeleň (baby špenát, kadeřávek nebo micro greens) 
olivový olej k servírování

Postup na polévku Stracciatella:

1. Hotový vývar vlijte do hrnce a začněte hřát. Trochu ho osolte.

2. Připravte si vložku do polévky: Rozklepněte do misky vajíčka, přistrouhejte parmezán nebo pecorino, jemně osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a zahustěte dětskou krupičkou. Důkladně promíchejte.

3. Ochutnejte vývar, případně ho ještě dosolte. Přidejte nastrouhaný česnek. Můžete přidat také kurkumu.

4. V této fázi můžete mít polévku připravenou předem a teprve před servírováním přikročit k zelenině. Hodí se sem petrželka, pažitka, baby špenát, mango, kadeřávek. Anebo také hrášek, může být samozřejmě mražený.

5. Do vývaru vlijte vaječnou směs. Míchejte podle toho, jak chcete kousky velké.

6. Mírně povařte. Při servírování můžete zakápnout olivovým olejem a posypat lístky bylinek.

Autor: DF, Mall TV