Znáte Grusetky? Vyzkoušejte populární těstoviny bez mouky!

23. listopadu 2020 • 00:00

Pokud jste ještě neslyšeli o těstovinách bez mouky nazývajících se grusetky, pak je ten správný čas je vyzkoušet. Jedná se o pečené "těstoviny" z vajec a mozzarelly podle Lucie Grusové z blogu Paleo Snadno, které jsou hotové za pouhých pár minut.

Grusetky můžete podávat třeba s rajčatovou omáčkou, pestem, parmazánem, jako aglio olio e peperoncino nebo jako doplnění asijských jídel.  

Příprava: 15 minut 

Suroviny na 2 porce:

vajec
1 mozzarella
15 g psyllia
sůl

Postup na grusetky

1. Do mixéru dejte vejce, mozzarellu nakrájenou na kousky, psyllium a sůl. Vše důkladně rozmixujte do těsta. Dle chuti můžete přidat do těsta i různé přísady – např. špenát, sušená rajčata, bazalka, kurkuma, paprika, chilli.

2. Dva plechy vyložte pečicím papírem, vylijte na ně těsto a rozetřete ho do tenké placky. Celý proces by měl být rychlý, než dojde k navlhnutí pečicího papíru.

3. Plechy s těstem vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C na 6–8 minut. Poté bychom z trouby měli vyndat pružné nevysušené pláty. Upečené placky vyndejte z trouby, otočte je papírem nahoru a jemně ho sloupněte.

4. Teplé placky smotejte do ruličky a nakrájejte je na tenké nudličky. Můžete je nakrájet i na silnější nudličky ve stylu fettuccine, nebo je dokonce nechat vcelku a použít jako lasagne

5. Upečené těstoviny lze uchovávat zakryté v lednici několik dní, v mrazáku i několik měsíců. Před použitím je stačí krátce ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.

Přeci jen dáte přednost klasickým těstovinám? Podívejte se, jak je udělat. Je to snadné >>>  

Autor: DF