Prostřeno! s VIP hosty ze seriálu ZOO: Ve středu nečekané vegetariánské menu od ředitele safari Jaroslava Hyjánka. Zaujmou hosty chutě Izraele?

1. března 2023 • 20:00

Kam diváky pozve oblíbený seriál Prostřeno! ve středu? Jelikož VIP hosté jsou osoby, podílející se na mega úspěchu seriálu ZOO, nabízí se, že někam za zvířaty. To ve středu platí dvojnásob, protože hostit bude ředitel Safari Parku Dvůr Králové – Jaroslav Haimy Hyjánek. Ten vsadí na vegetariánské menu inspirované jeho ženou Gal, která se narodila v Izraeli.

Jaroslav Haimy Hyjánek pracoval jako zoolog, vedoucí zoologie a ředitel zoo. Nyní je zoologický ředitel Safari Parku Dvůr Králové a ředitel výzkumného institutu ochrany genofondů. Jaroslav bude dnes vařit společně se svou ženou Gal Haimy, která učí jógu. Hostům připraví vegetariánské a hlavně izraelské menu, protože Gal pochází z Izraele. Společně tráví dost času v kuchyni a cestují mezi rodinou na jižní Moravě a v Izraeli. Nabídku zavařit si v Prostřeno! přijal, protože si rád užije pěkné chvíle v tvůrčí společnosti.

Video se připravuje ...

Jaroslav Hyjánek se pokusí uspět se zapékaným lilkem se zeleninou a tahini, cizrnovým falafelem a hummusem. K tomu budou podávat chléb pita a variaci izraelských salátů s izraelským dezertem nakonec. Nejvíc nadšený bude z jejich specialit vegetarián Pepa. A dojde také na úkol týdne, podávat se jako sloní žrádlo budou rostiny z hydroponie. Komu budou chutnat ječmenné klíčky? Jako zábavu si pro své hosty připraví „Poznej sama sebe“. Chtějí se vůvec hosté tak dobře poznat?

Pojďme společně ochutnat izraelské menu:

Zapékaný lilek se zeleninou a tahini

Zapékaný lilek se zeleninou a tahini Zapékaný lilek se zeleninou a tahini • Autor: FTV Prima

Suroviny:

  • 3 lilky
  • 1,5 šálku tahini
  • 3 stroužky česneku – mačkaného
  • 1 citron – vymačkaná šťáva
  • 1/4 lžičky soli (podle chuti)
  • 1 šálek studené vody (dle potřeby)
  • 1 lžíce olivového oleje

Posyp:

  • 1 hrst najemno nakrájené petržele
  • 3 zralá nakrájená rajčata 
  • 3 lžičky pražených piniových oříšků 
  • 1 lžíce koriandru

Postup:

Lilek podélně rozřízneme na poloviny, nařízneme vnitřní část do tvaru mřížky.

Lilek poté vložíme na pečicí papír vnitřní stranou nahoru a připravíme na pečení, jemně posolíme, pokapeme olivovým olejem a pečeme do změknutí na 200 °C.

Smícháme tahini omáčku s česnekem a podle chuti i s citronovou šťávou.

Připravíme zeleninovou směs z nakrájených rajčat, zelené papriky, mačkaného česneku, citronové šťávy, soli a olivového oleje. Vše dle chuti.

Na lilek nalijeme tahini polevu a zeleninovou směs, petržel a koriandr.

Falafel

Cizrnový falafel, hummus, chléb pita a variace izraelských salátů Cizrnový falafel, hummus, chléb pita a variace izraelských salátů • Autor: FTV Prima

Suroviny:

  • 400 g sušené cizrny
  • 1 cibule
  • 3–5 stroužků česneku
  • 1/2 hrsti koriandru
  • 1/3 hrsti petržele
  • 30 g strouhanky
  • 1 a ¼ lžička soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžičky jedlé sody
  • olej na smažení

Hummus:

  • 400 g sušené cizrny
  • 160 g ledu
  • 350 g tahini
  • 50 g citronové šťávy
  • 25 g olivového oleje 
  • 2 stroužky česneku 
  • sůl dle chuti
  • římský kmín dle chuti

Pita:

  • 490 g hladké mouky 
  • 1,5 lžíce sušených kvasnic 
  • 320 ml teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

Postup:

Falafel: Cizrnu na 18–24 hodin předem namočíme do studené vody, občas vodu vyměníme. Poté cizrnu pořádně propláchneme a scedíme. Rozmixujeme cibuli, česnek, petržel, koriandr, asi 1 minutu. Poté přidáme cizrnu, sůl, pepř a jedlou sodu. Mixujeme ne úplně najemno. Ve velké míse smícháme se strouhankou. Zakryjeme a na 1 hodinu dáme do ledničky. Poté ze směsi vytvoříme malé falafelové koule, placky. Smažíme na 180 °C dozlatova.

Hummus: Cizrnu na 18–24 hodin namočíme, občas vyměníme vodu. Propláchneme a v tlakovém hrnci vaříme 50 minut do změknutí. Necháme vychladnout. V mixéru mixujeme cizrnu se všemi ingrediencemi. Dle konzistence a chuti přidáváme více tahini či citronu, soli, pepře a česneku.

Pita: Smícháme kvasnice s cukrem, přidáme 80 ml vody. Dobře promícháme a dáme na 10 minut odpočinout. V jiné míse smícháme mouku a sůl. Poté přidáme olej a směs s kvasnicemi. Přidáme 240 ml vody. Dobře promícháme. Těsto rukama propracujeme. Vytvoříme velký bochník a necháme kynout v míse vymazané olejem 1 hodinu. Těsto propracujeme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Vytvoříme malé koule a necháme pod utěrkou 30 minut odpočinout. Poté vytvarujeme placky o šířce 0,6 mm, necháme odpočinout 10 minut. Pečeme v troubě na 230 °C zhruba 5 minut.

Izraelský dezert

Izraelský dezert Izraelský dezert • Autor: FTV Prima

Suroviny: 

  • 150 g sýru ricotta
  • 150 g čerstvých Kadaif nudlí 
  • 50 g másla
  • 3 lžičky medu 
  • špetka skořice
  • hrst nasekaných mandlí, pistácií a kešú

Sirup: 

  • 3/4 šálku cukru
  • 3/4 šálku vody

Postup:

Rozložíme Kadaif nudle na pečicí talíř, utlačíme je. Posypeme ořechy.

Ricottu v míse smícháme s medem. Poté dobře pokryjeme ricottou pečicí talíř a umačkáme.

Pečicí talíř poté vložíme nad plamen a postupně otáčíme 5–10 minut. Kontrolujeme dno, dokud je hnědé, poté zakryjeme víkem a otočíme. Celé opakujeme nad ohněm, dokud není sýr tekutý.

Stáhneme z ohně, pokryjeme sirupem a ořechy. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.

A jak to všechno dopadlo?

Vařilo se v Safari Parku Dvůr Králové a ne všichni hosté se těšili. U hostitelů jim údajně chybí úsměvy a vegetarinství také všechny netěší. Ani menu napsané v hebrejštině a pouhé tři chody u každého nevyvolaly úsměv.

Po příjezdu hosté vyfasovali průvodce po safari, kde se mohli podívat i do běžně nepřístupných míst. Kuchaři mezitím došli dokončit jídlo, což ostatní velmi mrzelo. Rádi by si poslechli informace o zvířatech od nejpovolanějšího, ale i přesto, si prohlídku velmi užili.

Když se následně hosté přesunuli k jídelní tabuli v pavilonu Josefa Vágnera, hostitelé si s nimi jen připili, naservírovali předkrm a odešli zpět do kuchyně. Hostům však přétomnost páru chyběla, takže manželé Haimy museli přeorganizovat své plány. Ne však na dlouho. Brzy se oba vrátili zpět do kuchyně. Na hlavní vchod však všichni stolovali spolu a příjemná konverzace mohla začít. Velký úspěch mělo také jídlo samo.

Dezert byl na závěr opravdovou sladkou tečkou. Po něm ještě přišly na řadu ječmenové klíčky, které jedí nejen sloni, ale i hosté si pošmákli. Ne však všichni, ječmen prostě není pro každého. 

Autor: TR