VIP Prostřeno! s hvězdami seriálu ZOO: Padaly ve čtvrtek urážky, nebo samá chvála?
Jak to dopadne, když se u tabule sejdou herci s „neherci“ a milovníci masa s vegetariány? Komu bude chutnat a kdo zvolí peprnější slovník? Ve čtvrtečním Prostřeno! s hvězdami se seriálu ZOO bude vše!
Čtvrteční hostitel se jmenuje Pepa Ducký a pracuje jako PR specialista televize Prima. Ve volném čase rád cvičí a věnuje se svému psovi. A ten nechyběl v Pepově hostitelském večeru. Pepa své hosty pozval do ateliérů seriálu a na pomoc s vařením vzal jednu z hvězd seriálu ZOO, Míšu Pecháčkovou, a společně připravili vegetariánské menu. Míša ho vařila úplně poprvé, ale na rozdíl od Pepy, který tvrdí, že vůbec nevaří, má s vařením větší zkušenosti. Společně připravili vegetariánské menu a Míša si troufla i na pečení. Jako úkol týdne, kterým je sloní žrádlo, udělala banánový chléb. A jak už víme, večeře se podávala v kantýně, a tedy tzv. kantýnským způsobem se i vydávala. Denisa si také pustila pusu na špacír a prohlásila o kolegyni něco ošklivého!
A jak to všechno dopadlo?
Pepa si vymyslel recepty a Míša vařila. Bylo vidět, že mladá herečka u sporáku nebyla ztracená, ale podle rad a pomoci hostitele to také nevypadalo, že by byl úplný amatér (jak tvrdil). Příprava menu jim šla krásně od ruky a působili jako sehraný tým.
Po příchodu byli hosté trochu zaraženi, že je hostitel opět nevítá sám, ale zpestření usměvavou Míšou sklidilo úspěch. Stejně tak i předkrm. Místo pikantních chutí se však u jídla vedly lehce pikantní řeči, které všechny připravily na pořádně pálivou polévku.
Po prvních dvou chodech následovalo šmejdění v kostymérně a Pepa s Míšou měli šanci připravit hlavní chod – osmažit bezmasé řízky. To bylo při servírování velké překvapení, protože hostitel zvolil dvě náplně, jen pak po usmažení od sebe rozdílné varianty nerozpoznal. U jídla poté Denisa označila svou hereckou kolegyni Míšu za krávu, ale vše se neslo na vlně ironie a vtipkování. Takže o urážku se rozhodně nejednalo.
Dezert byl jako poslední chod také úspěšný, i když byl zkombinován s úkolem týdne – sloním žrádlem (v tomto díle reprezentovaným banánovým chlebíčkem).
Na závěr Pepa připravil zábavu, kdy všichni hosté měli pantomimicky hrát zvířátka. Jestli ne oni, tak diváci u televizních obrazovek se mohli rozhodně pobavit.
Zkuste menu podle Petra. Co byste na něj řekli vy?
Pomazánka z tofu a cizrny
Suroviny:
Pomazánka z cizrny:
- 1 plechovka cizrny
- 375 g uzeného tofu
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžička dijonské hořčice
- 3 stroužek česneku
- špetka oregana
- 3 jarní cibulky
- sůl a pepř dle chuti
Pomazánka z bílého tofu:
- 180 g tofu
- 150 g tvarohu
- 1 mrkev – jemně nastrouhaná
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 malé cibule
- špetka soli
Postup:
Pomazánka z cizrny: Všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Dáme vychladit a podáváme s pečivem a zeleninou (mrkev, okurka, řapíkatý celer).
Pomazánka z bílého tofu: Všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Dáme vychladit a podáváme s pečivem a zeleninou (mrkev, okurka, řapíkatý celer).
Květáková polévka s kokosovým mlékem
Suroviny:
- 500 g syrového květáku
- 1 větší brambora
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky (nasekat najemno)
- 4 cm čerstvého zázvoru (1 lžičky sušeného zázvoru)
- 3 lžičky kurkumy
- 2 lžičky římského kmínu
- chilli paprička (chilli koření dle chuti)
- asi 1 l zeleninového vývaru (2 kostky)
- 500 ml kokosového mléka
- sůl a pepř
Postup:
V hrnci opečeme cibuli na oleji do zesklovatění. Přidáme pokrájený česnek, zázvor, chilli papričku, kurkumu, římský kmín a mícháme asi 1–2 minuty. Přidáme brambory a růžičky květáku. Zalijeme vývarem. Vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Brambory a květák musí být měkké. Vypneme hořák, vlijeme kokosové mléko a rozmixujeme polévku do hladkého krému. Ochutíme solí a pepřem. Prohřejeme, ale nevaříme.
Plněné sójové řízečky s bramborovo-celerovým pyré
Suroviny:
- 2 balíčky sójových plátků
- 125 g eidamu 30%
- 125 g uzeného tofu
- vejce
- žampiony
- 4 stroužky česneku
- 2 kostky zeleninového vývaru
- 1 cibule
- plnotučná hořčice
- oregano
- olej
Trojobal:
- 3 vejce
- 250 g strouhanky
- 125 g hladké mouky
Bramborovo-celerové pyré:
- 500 g brambor
- 500 g celeru
- máslo
- mléko
- sůl a pepř
Postup:
Sójové plátky uvaříme ve vodě s bujonem a prolisovaným česnekem (pokud připravujeme víc než 8 řízků, použijeme bujony dva). Z vychladlých plátků lehce vymačkáme vodu a každý plátek rozkrojíme tak, aby vznikla kapsička (plátek nesmí být rozkrojen úplně, jinak by se špatně obaloval).
Náplň 1: Uzené tofu a eidam nakrájíme na menší kousky (plátky), každou kapsičku promázneme hořčicí, vložíme do ní plátek tofu a eidamu, posypeme trochou oregana.
Náplň 2: Cibuli a žampiony nasekáme najemno. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme žampiony. Po chvíli přidáme vejce a vymícháme vaječinu.
Pak obalujeme klasicky jako řízek. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
Bramborovo-celerové pyré: Brambory a celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme v osolené vodě asi 10–15 minut na vyšším plameni, dokud nezměknou. Vodu slijeme, brambory i celer trochu rozmačkáme a přidáme máslo a pepř. Ručním mixérem začneme mixovat na kaši a postupně přiléváme mléko, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Podle chuti můžeme ještě přisolit.
Ananasové carpaccio
Suroviny:
- 1 zralý ananas
- 1 citron
- asi 5 lístků čerstvé máty
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup:
Pěkně uzrálý ananas očistíme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Rozprostřeme je na talíř. Z citronu ostrouháme žlutou část kůry a vymačkáme šťávu. Dáme je do nádoby a přidáme zhruba 5 lístků máty a 3 lžíce moučkového cukru. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme. Vznikne z toho marináda. Marinádou přelijeme plátky ananasu na talíři a dáme ještě alespoň na půl hodiny odležet do ledničky.