VIP Prostřeno! s hvězdami seriálu ZOO: Padaly ve čtvrtek urážky, nebo samá chvála?

2. března 2023 • 18:00

Jak to dopadne, když se u tabule sejdou herci s „neherci“ a milovníci masa s vegetariány? Komu bude chutnat a kdo zvolí peprnější slovník? Ve čtvrtečním Prostřeno! s hvězdami se seriálu ZOO bude vše!

Čtvrteční hostitel se jmenuje Pepa Ducký a pracuje jako PR specialista televize Prima. Ve volném čase rád cvičí a věnuje se svému psovi. A ten nechyběl v Pepově hostitelském večeru. Pepa své hosty pozval do ateliérů seriálu a na pomoc s vařením vzal jednu z hvězd seriálu ZOO, Míšu Pecháčkovou, a společně připravili vegetariánské menu. Míša ho vařila úplně poprvé, ale na rozdíl od Pepy, který tvrdí, že vůbec nevaří, má s vařením větší zkušenosti. Společně připravili vegetariánské menu a Míša si troufla i na pečení. Jako úkol týdne, kterým je sloní žrádlo, udělala banánový chléb. A jak už víme, večeře se podávala v kantýně, a tedy tzv. kantýnským způsobem se i vydávala. Denisa si také pustila pusu na špacír a prohlásila o kolegyni něco ošklivého!

Video se připravuje ...

A jak to všechno dopadlo?

Pepa si vymyslel recepty a Míša vařila. Bylo vidět, že mladá herečka u sporáku nebyla ztracená, ale podle rad a pomoci hostitele to také nevypadalo, že by byl úplný amatér (jak tvrdil). Příprava menu jim šla krásně od ruky a působili jako sehraný tým. 

Po příchodu byli hosté trochu zaraženi, že je hostitel opět nevítá sám, ale zpestření usměvavou Míšou sklidilo úspěch. Stejně tak i předkrm. Místo pikantních chutí se však u jídla vedly lehce pikantní řeči, které všechny připravily na pořádně pálivou polévku.

Po prvních dvou chodech následovalo šmejdění v kostymérně a Pepa s Míšou měli šanci připravit hlavní chod – osmažit bezmasé řízky. To bylo při servírování velké překvapení, protože hostitel zvolil dvě náplně, jen pak po usmažení od sebe rozdílné varianty nerozpoznal. U jídla poté Denisa označila svou hereckou kolegyni Míšu za krávu, ale vše se neslo na vlně ironie a vtipkování. Takže o urážku se rozhodně nejednalo.

Dezert byl jako poslední chod také úspěšný, i když byl zkombinován s úkolem týdne – sloním žrádlem (v tomto díle reprezentovaným banánovým chlebíčkem). 

Na závěr Pepa připravil zábavu, kdy všichni hosté měli pantomimicky hrát zvířátka. Jestli ne oni, tak diváci u televizních obrazovek se mohli rozhodně pobavit.

Zkuste menu podle Petra. Co byste na něj řekli vy?

Pomazánka z tofu a cizrny

Pomazánka z tofu a cizrny Pomazánka z tofu a cizrny • Autor: FTV Prima

Suroviny:

Pomazánka z cizrny:

  • 1 plechovka cizrny
  • 375 g uzeného tofu
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžička dijonské hořčice
  • 3 stroužek česneku
  • špetka oregana
  • 3 jarní cibulky
  • sůl a pepř dle chuti  

Pomazánka z bílého tofu:

  • 180 g tofu
  • 150 g tvarohu
  • 1 mrkev – jemně nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1/2 malé cibule
  • špetka soli  

Postup:

Pomazánka z cizrny: Všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Dáme vychladit a podáváme s pečivem a zeleninou (mrkev, okurka, řapíkatý celer).

Pomazánka z bílého tofu: Všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Dáme vychladit a podáváme s pečivem a zeleninou (mrkev, okurka, řapíkatý celer).

Květáková polévka s kokosovým mlékem

Květáková polévka s kokosovým mlékem Květáková polévka s kokosovým mlékem • Autor: FTV Prima

Suroviny:

  • 500 g syrového květáku
  • 1 větší brambora
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky (nasekat najemno)
  • 4 cm čerstvého zázvoru (1 lžičky sušeného zázvoru)
  • 3 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky římského kmínu
  • chilli paprička (chilli koření dle chuti)
  • asi 1 l zeleninového vývaru (2 kostky)
  • 500 ml kokosového mléka
  • sůl a pepř  

Postup:

V hrnci opečeme cibuli na oleji do zesklovatění. Přidáme pokrájený česnek, zázvor, chilli papričku, kurkumu, římský kmín a mícháme asi 1–2 minuty. Přidáme brambory a růžičky květáku. Zalijeme vývarem. Vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Brambory a květák musí být měkké. Vypneme hořák, vlijeme kokosové mléko a rozmixujeme polévku do hladkého krému. Ochutíme solí a pepřem. Prohřejeme, ale nevaříme.

Plněné sójové řízečky s bramborovo-celerovým pyré

Plněné sójové řízečky s bramborovo-celerovým pyré Plněné sójové řízečky s bramborovo-celerovým pyré • Autor: FTV Prima

Suroviny:

  • 2 balíčky sójových plátků
  • 125 g eidamu 30%
  • 125 g uzeného tofu
  • vejce
  • žampiony
  • 4 stroužky česneku
  • 2 kostky zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • plnotučná hořčice
  • oregano
  • olej  

Trojobal:

  • 3 vejce
  • 250 g strouhanky
  • 125 g hladké mouky  

Bramborovo-celerové pyré:

  • 500 g brambor
  • 500 g celeru
  • máslo
  • mléko
  • sůl a pepř  

Postup:

Sójové plátky uvaříme ve vodě s bujonem a prolisovaným česnekem (pokud připravujeme víc než 8 řízků, použijeme bujony dva). Z vychladlých plátků lehce vymačkáme vodu a každý plátek rozkrojíme tak, aby vznikla kapsička (plátek nesmí být rozkrojen úplně, jinak by se špatně obaloval).

Náplň 1: Uzené tofu a eidam nakrájíme na menší kousky (plátky), každou kapsičku promázneme hořčicí, vložíme do ní plátek tofu a eidamu, posypeme trochou oregana.

Náplň 2: Cibuli a žampiony nasekáme najemno. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme žampiony. Po chvíli přidáme vejce a vymícháme vaječinu.

Pak obalujeme klasicky jako řízek. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.

Bramborovo-celerové pyré: Brambory a celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme v osolené vodě asi 10–15 minut na vyšším plameni, dokud nezměknou. Vodu slijeme, brambory i celer trochu rozmačkáme a přidáme máslo a pepř. Ručním mixérem začneme mixovat na kaši a postupně přiléváme mléko, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Podle chuti můžeme ještě přisolit.

Ananasové carpaccio

Ananasové carpaccio Ananasové carpaccio • Autor: FTV Prima

Suroviny:

  • 1 zralý ananas
  • 1 citron
  • asi 5 lístků čerstvé máty
  • 3 lžíce moučkového cukru  

Postup:

Pěkně uzrálý ananas očistíme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Rozprostřeme je na talíř. Z citronu ostrouháme žlutou část kůry a vymačkáme šťávu. Dáme je do nádoby a přidáme zhruba 5 lístků máty a 3 lžíce moučkového cukru. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme. Vznikne z toho marináda. Marinádou přelijeme plátky ananasu na talíři a dáme ještě alespoň na půl hodiny odležet do ledničky.

Autor: TR