Pondělní VIP Prostřeno!: Denisa Pfauserová připálila honosnou večeři a překvapil ji vegetarián i nezvaný host
Speciální týden pořadu Prostřeno!, ve kterém se u stolu sejde parta lidí z úspěšného seriálu ZOO, odstartovala v pondělí herečka Denisa Pfauserová. Ta vsadila na hovězí maso, variaci předkrmů a cheesecake, ale trochu ji zaskočil vegetarián Pepa a jeden host u stolu navíc. Jak se s tím nakonec vypořádala?
Čtyřiatřicetiletá herečka Denisa Pfauserová hraje v seriálu ZOO Mariku. Pokud by vyhrála, věnovala by peníze neziskové organizaci Letní dům. Denisa během natáčení pořadu přiznala, že je těhotná a s partnerem čekají holčičku. Její soupeři tak byli mezi prvními, kteří se tuto radostnou novinu dozvěděli, a nebyla nouze o gratulace. Denisu ale čekalo také několik překvapení.
Denisa vsadila na jistotu a připravila jídla, která má sama ráda a umí je připravit. A doufala, že budou chutnat i ostatním. Na menu byla variace předkrmů, hovězí vývar, hovězí po burgundsku s bramborovou kaší a jako dezert cheesecake. Trochu ji zaskočilo zjištění, že soutěžící Pepa je vegetarián. Narychlo pro něj tedy připravovala brokolicovou polévku, místo hovězího po burgundsku dostal zapečený lilek a ještě se jí podařilo jídlo na plotně připálit. Navíc Denisu dost překvapilo, že se u stolu objevil jeden host navíc. Soutěžící Jarda totiž přivedl bez ohlášení svou manželku Gal, která pochází z Izraele. S Gal to nebylo úplně jednoduché. Bylo jednak nutné překládat z češtiny do angličtiny a naopak, navíc se svěřila s tím, že nejí vepřové maso a celkově konzumuje maso jen velmi málo. Hovězí vývar si tedy nedala, hovězí po burgundsku ano.
Máte-li chuť, vyzkoušejte si některý z receptů, které Denisa Pfauserová pro své hosty připravila:
Předkrm
Cuketové závitky:
Suroviny:
- 1 cuketa
- lučina
- sušená rajčata
Postup:
Cuketu osolíme, nakrájíme na plátky a dáme do trouby na 160 °C asi na 10 minut. Po vyndání z trouby dáme na každý plátek lžičku lučiny a půlku sušeného rajčete, zamotáme a připíchneme párátkem.
Smažená mozzarella
Suroviny:
- mozzarella
- hladká mouka
- vejce
- mléko
- strouhanka
- máslo
- olej
Postup:
Mozzarellu nakrájíme na 0,5cm plátky a obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vajíčko s mlékem a strouhanka). Osmažímet z obou stran na másle s olejem na pánvičce.
Polévka
Hovězí vývar
Suroviny:
- hovězí směs na polévku
- 1 cibule
- 100 g celeru
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 1 pórek
- několik kuliček nového koření
- bobkový list
- 1 česnek
- pepř mletý
- špetka soli
Postup:
1. Maso i zeleninu dáme do trouby na 180 °C na 20 minut kvůli lepší barvě a chuti.
2. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přidáme maso se zeleninou. Vaříme 2 minuty a poté stáhneme plamen na první stupeň. Po hodině z hrnce vyndáme zeleninu a maso necháme vařit dalších 12 hodin.
3. Půl hodiny před koncem vyndáme maso a libové kousky nakrájíme na kousíčky. Nakrájíme i novou zeleninu, vývar scedíme a vše přidáme do hrnce. Nakrájíme petrželku a přidáme do polévky. Před podáváním můžeme uvařit nudle a přidat do polévky.
Hlavní chod
Hovězí po burgundsku
Suroviny:
- 1 kg zadního hovězího masa
- 500 ml hovězího vývaru
- 6 šalotek
- 4 mrkve
- baby karotka v sáčku
- 300 g mini žampionů
- 3 dl vína
- 2 lžíce hladké mouky
- bylinky (rozmarýn, tymián, co máte rádi)
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
1. Maso nakrájíme na kousky a osmahneme v hrnci. V pánvi osmažíme šalotku, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a přidáme k masu. Víno promícháme s moukou a nalijeme do hrnce. Celé zalijeme vývarem a přidáme mini žampiony a bylinky. Dáme do trouby na aspoň 2 hodiny při 160 °C.
2. Na posledních 20 minut přidáme baby karotku. Podáváme s bramborovou kaší.
Dezert
Cheesecake
Ingredience:
- 85 g másla
- 3 vejce
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- citronová šťáva
- citronová kůra z poloviny citronu
- 220 g máslových sušenek
- 250 g mascarpone
Postup:
1. V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, ty potom ručně smícháme s máslem, aby se dobře spojily. Dáme na dno dortové formy (napěchujeme to tam) a dáme na 10 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
2. Pak smícháme mascarpone, zakysanou smetanu, tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou šťávu, mícháme v robotu nebo ručně. Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme půl hodiny (během této doby neotevíráme troubu). Po půlhodině pečení kontrolujeme dort, měl by být na okrajích pevný a uprostřed se třást jako puding, pak je dort hotový.
3. Otevřeme troubu a necháme v troubě vychladnout. Pak ještě dáme na pár hodin do ledničky (může být i přes noc, je pak chutnější). Hotový dort můžeme zdobit např. horkými malinami, jahodami, čokoládovou polevou, ale můžeme podávat i samotný.