Kate Middleton slaví narozeniny, zamlsá si v tento slavnostní den na svém oblíbeném dezertu?
Princezna Catherine oslaví 9. ledna své 41. narozeniny. Království se na tuto událost jistě řádně připravovalo a nachystalo velkolepé oslavy. Kromě dortu mezi slavnostními dezerty jistě nechybí ani Katin nejoblíbenější karamelový pudink.
Pro mnoho žen je Kate Middleton vzorem v oblékání, ale i jídelníčku a životním stylu. Odjakživa prosazuje pestrou, vyváženou a zdravou stravu. Potrpí si na bio potraviny v té nejvyšší kvalitě a dbá také na pravidelnost stravování. Den začíná nejčastěji kaší z ovesných vloček, ovesným müsli s oříšky a ovocem nebo zeleným smoothie ze špenátu. Také si libuje v kořeněných jídlech i zeleninových polévkách. Ačkoliv na to princezna Kate rozhodně nevypadá, její největší neřestí je božský karamelový dezert zvaný sticky toffee pudink. Vláčný moučník z datlí se podává politý omáčkou nebo doplněný o smetanu, šlehačku či zmrzlinu.
Božský sticky toffee pudink podle princezny Kate
Suroviny:
- 250 g vypeckovaných datlí
- 300 ml horkého černého čaje
- 100 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička instantní kávy
- 1 špetka soli
Suroviny na karamelovou omáčku:
- 80 g třtinového cukru
- 30 g másla
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 3 lžíce brandy nebo rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
1. Datle nasekejte na kousky, dejte do mísy, přelijte horkým černým čajem a nechte asi 2–3 hodiny stát. Pak je rozmixujte v mixéru na pyré.
2. Troubu si nechte předehřát na 180 °C. Mezitím v misce utřete cukr s máslem, přidejte sůl, vanilkový cukr, vanilkovou esenci a vejce. Vzniklou směs smíchejte s datlemi. K tomu přisypte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou.
3. Těsto dobře promíchejte, nalijte do máslem vymazané formy a pečte 20–30 minut. Hmota během pečení hodně ztmavne. Zda je hotovo, poznáte, zapíchnete-li do středu špejli. Ta by po vytažení měla být lepkavá, ale neměla by na ní zůstávat nedopečená hmota.
4. Mezitím si připravte omáčku. V malém hrnci si rozehřejte máslo, přidejte cukr a polovinu množství smetany. Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Plamen stáhněte a nechte zhoustnout. Poté přidejte zbytek smetany, alkohol a vanilkovou esenci a lehce zvyšte teplotu. Povařte asi 2 minuty, dokud nebude mít omáčka karamelovou barvu, pak ji stáhněte ze zdroje tepla.
5. Upečený korpus vyndejte z trouby a opatrně nakrájejte na kousky. Servírujte teplé, polité teplou karamelovou omáčkou. Dozdobit můžete kopečkem smetany.