Kate a William slaví výročí svatby: Co nabízí slavnostní královská tabule?

Video se připravuje ...
29. dubna 2021 • 00:00

K honosným královským Svatby patří i slavnostní hostina. Ozdobou svatebního menu prince Williama a Kate Middleton byl jednoznačně osmipatrového květinový dort . Jaké další delikatesy se na Nejslavnější svatbě podávaly?

Královský dort

Tradicí královských svateb je ovocný dort, který se v britské královské rodině podává už po staletí. Měla ho královna Viktorie, Alžběta i princezna Diana. Jen Harry a Meghan tuto tradici přerušili a nechali si upéct citronovo-bezový. Dort, který se podával na svatbě Kate a Williama byl tradiční a skládal se ze 17 jednotlivých dortů se zdobením v podobě 900 cukrových květin. Jeho autorkou je renomovaná cukrářka Fiona Cairns a ve zdobení dortu se inspirovala stropními dekoracemi Buckinghamského paláce, kde se dílo podávalo.

Princ William si ještě vyžádal čokoládový sušenkový dort, který obsahoval asi 17 kilogramů čokolády a 1700 sušenek!

Tajemství dortu v královské rodině

Královské svatební dorty mají obvykle 3 základen patra. Počet vrstev není zvolen náhodou, každá má svůj význam. Spodní se rozkrájíme a sní na svatbě, prostřední rozdá hostům nebe se pošle těm, kterým se nemohli dostavit, a horní se zamrazí a ponechá pro speciální příležitost .

Dříve bylo časté, že se do roku po svatbě páru narodil potomek, a tak se hodilo schovaný kus dortu rozmrazit a servíruje při Křtiny . V dnešní době si jím páry sepíše symbolicky připomínají slavný den svatby. Těžko říct, jestli si po té době v mrazáku dort uchová všechny své vlastnosti, ale údajně dorty obsahovaly dost alkoholu na to, aby byly i po rozmrazení stále skvělé.

slavnostní menu

Co se kromě dortu objevilo na svatební tabuli Kate a Williama? Nechyběly Skotské speciality jako losos nebe langusty, křepelčím vejce s velšsky celerovým salátem, Uzen treska ani tradiční yorkshirský pudink. Dalšími specialitami byly třeba krabí salát na citronových palačinkách či kachna s ovocným čatní. Královské sklepy dodalo šampaňské a podávala se i celá škála alkoholických a nealkoholických nápojů.

VIDEO: Jak připravit křepelčí vejce? To zjistíte ve videu.

Připravte si takové některých ze specialit kuchyně Spojeného království.

Autor: MM